Με βραβεύσεις των καλύτερων φοιτητικών εργασιών
Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), συμβάλλει στον έλεγχο και στη προστασία των πολιτών από μη επαγγελματίες. Ο μηχανικός οφείλει να είναι εισηγητής και υπερασπιστής των επιστημονικά τεκμηριωμένων και ορθολογικών λύσεων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι το ενεργειακό, το υδατικό, το κυκλοφοριακό, η αειφόρος και ορθολογική ανάπτυξη, η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και του διαδικτύου, προς όφελος της Κύπρου αλλά και της ανθρωπότητας.
Αυτά και πολλά άλλα ακόμα επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το ΕΤΕΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προωθηθεί το επάγγελμα του Μηχανικού, μέσω της καθιέρωσης του θεσμού «Ημέρες Μηχανικής» ,που φέτος συνέπεσε με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν οι δυο καλύτερες εργασίες φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η μία εργασία, από την Αλίκη Ορατίου και τον Χρίστο Ιωαννίδη, αφορούσε στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους σε καταστήματα χωρίς καθυστερήσεις στα ταμεία. Η δεύτερη εργασία από τον Μάριο Αντωνίου αφορούσε στην αξιοποίηση αρχών της συνθετικής βιολογίας στην αρχιτεκτονική, με στόχο την εύρεση λύσεων και προσεγγίσεων στο θέμα της αειφορίας. « Είμαι ενθουσιασμένος που βραβεύθηκε η εργασία μου. Για να πω την καθαρή αλήθεια, δεν περίμενα αυτή τη διάκριση, γιατί πίστευα πως ακόμα η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί σχέδια και εφαρμογές σαν αυτές που προτείνω» δήλωσε ο Μάριος Αντωνίου.
« Ο νέος θεσμός της συνεργασίας ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τον ΕΤΕΚ είναι πολύ χρήσιμος και ευπρόσδεκτος », επισήμανε ο δρ.Νίκος Περιαστιάνης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει να επιδείξει δημόσιες παρεμβάσεις σε σημαντικά και δύσκολα θέματα, όπως το υδατικό, την κρατική πολιτική για τα γήπεδα γκόλφ, το διαχειριστικό σχέδιο προστασίας του Ακάμα, το φυσικό αέριο και την ενεργειακή πολιτική, τη διαφάνεια και συμμετοχικότητα στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς επίσης τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελέγχου και ανάπτυξης», επισήμανε ο δρ. Γιώργος Γρηγορίου, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αναφέρθηκε στα προγράμματα σπουδών στους τομείς αρμοδιότητας του ΕΤΕΚ, σε επίπεδο Πτυχίου και Μεταπτυχιακού, τονίζοντας πως «πρώτο μας μέλημα στους προσφερόμενους κλάδους είναι η διασφάλιση της ποιότητας». Επίσης χαιρέτισε τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Ποιότητας από το κράτος.
«Στο κατώφλι του 21ου αιώνα η ανθρωπότητα έχει ενώπιον της μιά σειρά από προκλήσεις, οι οποίες απειλούν τη διασφάλιση της σταθερής βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην κοινωνία αλλά και την ίδια της την ύπαρξη, όπως : οι κλιματικές αλλαγές, η μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας κοκ.», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης .Πρόσθεσε πως η μηχανική ως επιστήμη και οι μηχανικοί ως πολίτες, μπορούν και πρέπει να είναι η Λυδία λίθος του αδιεξόδου, μπορούν να είναι οι αγγελιαφόροι, αλλά και οι σκαπανείς της αλλαγής και της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Δημοκρατίας. «Σκοπός των εκδηλώσεων και των δράσεων που εντάσσονται στις Ημέρες Μηχανικής 2015 είναι η ενημέρωση των μηχανικών και όλων των πολιτών για τη μηχανική επιστήμη και το επάγγελμα του μηχανικού καθώς και για τους σημαντικούς ρόλους και τις ευθύνες που διαδραματίζουν στη σημερινή εποχή», κατέληξε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις προς τους υπεύθυνους του ΕΤΕΚ εκ μέρους του πολυπληθούς κοινού.