fbpx

UNIC: Τα δεκάχρονα της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Τα γιόρτασε σε εκδήλωση, με εμπνευσμένους λόγους χορούς και τραγούδια

Επειδή οι πόλεμοι αρχίζουν στη σκέψη των ανθρώπων…. στόχος της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1945 που ιδρύθηκε (δηλαδή μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου), είναι να αλλάξει τον τρόπο που σκέπτονται οι άνθρωποι.

Η UNESCO (από τα αρχικά United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization που σημαίνει Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1945 και άρχισε τη λειτουργία της το 1946, μετά τη θέση σε ισχύ της Ιδρυτικής της Πράξης. Με έδρα το Παρίσι και 193 κράτη μέλη, η UNESCO αποτελεί μια από τις Ειδικευμένες Οργανώσεις του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και με κύριο στόχο να συμβάλει στην διατήρηση της Ειρήνης και της Ασφάλειας μέσω της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των κρατών δια της παιδείας/εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διακρίσεις. Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων έχουν υπογραφεί, στα πλαίσιο της UNESCO, δεκάδες συμβάσεις, έχουν υιοθετηθεί διακηρύξεις και έχουν ληφθεί αποφάσεις που τα κράτη οφείλουν να εφαρμόσουν.
Στην Κύπρο, πρώτη έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το 2004.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, γιόρτασε τα δεκάχρονα αυτής της ΄Εδρας UNESCO – «Βήμα Πολιτισμού και Ειρήνης», σε εκδήλωση με δόση «Κυπριακού πολιτισμού» (αληθινά ειρηνόφιλου) , με Κυπριακά άσματα συνοδεία βιολιού και λαούτου, κυπριακά δημοτικά ποιήματα και τραγούδια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης συγκρότημα τζάζ και μπλούζ, κλασσικής μουσικής και δημοτικών τραγουδιών από την Αρμενία, αποτελούμενα από φοιτητές του Προγράμματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο δρ.Αιμίλιος Σολωμού, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης και Δ/ντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επισήμανε πως στόχος της Έδρας είναι «η προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, έρευνας, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στον τομέα της πολιτισμικής, γλωσσικής και θρησκευτικής ετερότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου για έναν πολιτισμό ειρήνης, σε τοπικό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο».
Και πρόσθεσε πως μέσα από μια πλειάδα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, συνεργασιών και διεθνών συναντήσεων, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια το τρίπτυχο πολιτισμική διαφορετικότητα, διαπολιτισμικός διάλογος και πολιτισμός Ειρήνης.

Ο Γιώργος Μαυροειδής ,ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στον διεθνή χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, στον ρόλο της Σχολής Επιστημών Αγωγής ,ζήτησε να ενταθεί ο διάλογος για την ειρήνη και κάλεσε όλες τις θρησκείες να σταματήσουν επιτέλους την ανταγωνιστική πολιτική τους « για να ειρηνεύσει ο κόσμος». Ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στο δράμα των απανταχού προσφύγων.

Ο Παύλος Παρασκευάς, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής UNESCO, αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές αξίες και ζήτησε να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικών για τους εκπαιδευτικούς.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
15,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending