Η Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
«Μνημείο» σχεδιασμού και έμπνευσης
Τον θαυμασμό για την έμπνευση και την φαντασία τους απέσπασαν οι εργασίες των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως οι ίδιοι τις παρουσίασαν στην τελετή με την ευκαιρία της λήξης της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, οι οποίες μετατράπηκαν σε «Μνημείο» σχεδιασμού και καλλιτεχνικής σύλληψης με την έκθεση δεκάδων πρωτότυπων εργασιών των φοιτητών όλων των ετών. Εξαιρετική εντύπωση έκαναν προτάσεις φοιτητών του μαθήματος σχεδιασμού επίπλου.
Η τελετή βράβευσης των καλύτερων εργασιών, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από φοιτητές, γονείς και φίλους κεντρική αίθουσα του κτιρίου όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ο πόθος για τη συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων , μέσα από το όραμα της επανένωσης της Κύπρου, απεικονίσθηκε σε αρκετές από τις εργασίες των φοιτητών .
Ανάμεσα τους εργασία ( Ουρανία Αψερού) για τον Μούταλλο στην Πάφο, όπου στη διάρκεια της χρονιάς, φοιτητές και φοιτήτριες από την Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , ένωσαν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους με φοιτητές από άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να κάνουν προτάσεις συνεργασίας και συγκατοίκησης για τους πολίτες των δύο κοινοτήτων.
Επίσης, άλλη εργασία που απέσπασε τον θαυμασμό ήταν αυτή (Θεόδωρος Ζάρκας) που αφορούσε στη μελέτη προσπάθειας για να διασωθεί η ζωή στα νησιά Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία εκφράζονται φόβοι, ότι σε μερικές δεκαετίες θα καλυφθούν από τα νερά της θάλασσας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Υπάρχει ελπίδα να διασωθεί η ζωή εκεί; Ναι απάντησε με την βραβευθείσα και εμπνευσμένη εργασία του ο Ζάρκας.
΄Άλλες εργασίες που εντυπωσίασαν και βραβεύθηκαν είχαν να κάνουν με τη δημιουργία οικολογικού χώρου στάθμευσης στην Αγία Νάπα (Μαρουά Αβραάμ), την προσπάθεια δημιουργίας καταλύματος για αστέγους ( Βικτορία Τοντόροβα) και την κατασκευή πρωτότυπων οικιών σε παλιές συνοικίες τους Λεμεσού (Μαρία Ιωάννου) .
«Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε μεγαλύτερη πρόοδο», τόνισε η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αλεξάνδρα Σουήνυ. «Η πρόοδος μας σε επίπεδο καθηγητών και φοιτητών αντανακλάται στο γεγονός, πως στη φετινή χρονιά φοιτητές μας βραβεύθηκαν σε σπουδαίους διεθνείς διαγωνισμούς (Βενετίας, Φιλαδέλφειας Ην.Πολιτειών , ΟΥΝΕΣΚΟ κοκ ). Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που φέτος ολοκληρώσαμε το πρώτο Πρόγραμμα Μaster ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε και το Πρόγραμμα PhD.»
Η κ.Σουήνυ, κάλεσε τους παραβρισκόμενους να επισκεφθούν όλες τις αίθουσες του κτιρίου για να απολαύσουν τις εργασίες των φοιτητών, ενώ ενημέρωσε πως από την ερχόμενη χρονιά, πρώτη φορά τα μαθήματα θα γίνονται τόσο στην Αγγλική, όσο και στην Ελληνική γλώσσα.