fbpx

Ο Μάριος Γιάγκου αποκλειστικά στο StudentLife.com.cy

Ο Μάριος Γιάγκου μιλά αποκλειστικά και έξω από τα δόντια στο StudentLife.com.cy για το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και την αντιμετώπιση της!

 

Μάριε, με τι ασχολείσαι;

Εκτός από το πινγκ πονγκ που είναι η μεγαλύτερη μου ασχολία, παράλληλα σπουδάζω Δημοτική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την σπουδή που κάνω την βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα και πιστεύω πως θα με βοηθήσει και στο μετέπειτα στάδιο, όταν θα ασχοληθώ σαν προπονητής.

11637883_926572957383981_231341283_n

Ποια είναι η προϊστορία σου με το πινγκ πονγκ;

Με το πινγκ πονγκ ξεκίνησα να ασχολούμαι από την ηλικία των 6, λόγω του πατέρα μου, που ήταν και αυτός πρωταθλητής. Ξεκίνησα λοιπόν με τον πατέρα μου, σιγά-σιγά με τα βασικά του αθλήματος. Στην ηλικία των 13, με κάλεσαν στην εθνική ομάδα, όπου προπονούμουν καθημερινά, αλλά και στον ελεύθερο μου χρόνο με τον πατέρα μου. Στην ηλικία των 15, πήρα 9η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων. Για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, μέχρι την ηλικία των 18, πήρα 4 εφηβικά πρωταθλήματα. Όταν ήμουν μαθητής στην 3η λυκείου, το 2008-2009, πήρα μεταγραφή στο Ελληνικό Πρωτάθλημα στην 1η κατηγορία, με την ομάδα του ΑΟ Ταταύλα, όπου κερδίσαμε το ομαδικό στην κατηγορία των εφήβων, την κατηγορία των νέων που είναι το υ21. Στο ανδρικό πρωτάθλημα κατακτήσαμε την 4η θέση, ενώ αναδειχτήκαμε Κυπελλούχοι Ελλάδας. Επίσης τον Ιούλιο του 2009, η σημαντικότερη και μεγαλύτερη μου επιτυχία, πήρα την θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων ανάμεσα σε 256 αθλητές. Μετά από αυτό, κατατάχτηκα στους καλύτερους 8 αθλητές της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή κατάταξη με το νούμερο 7, αλλά και στο νούμερο 24 στην παγκόσμια κατάταξη. Έλαβα μέρος σε πάρα πολλούς αγώνες στο εξωτερικό, όπως: 

  • Ευρωπαϊκά,
  • Παγκόσμια,
  • Κοινοπολιτειακούς αγώνες,
  • Μεσογειακούς αγώνες,
  • αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης,
  • Ευρωπαϊκούς Πανεπιστημιακούς,
  • αγώνες Γαλλοφωνίας,
  • Pro Tour,
  • Opens

…και πολλούς άλλους με πολλές διακρίσεις. Μια αρκετά σημαντική διάκριση ήταν σε ένα Open Παγκόσμιο, όπου πήρα την 2η θέση στο εφηβικό. Τα τελευταία 8 χρόνια αναδεικνύομαι πρωταθλητής Κύπρου Ανδρών. Και τα τελευταία 5 χρόνια με την ομάδα μου,  Μαυρομμάτη Αγίου Παύλου, είμαστε νταμπλούχοι. Στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, όπου έλαβα μέρος στους τελευταίους 4, μετρώ στο ομαδικό 1 χάλκινο και 1 χρυσό, στο διπλό 2 χάλκινα και 1 χρυσό και στο ατομικό 4 χάλκινα. Άλλες σημαντικές διακρίσεις ήταν αυτές φέτος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα με δυο χάλκινα στο ομαδικό και στο διπλό.

Είναι εύκολο να συνδυάζεις το άθλημα σου και τις σπουδές σου;

Το να συνδυάζεις τον αθλητισμό και γενικότερα τον πρωταθλητισμό με οτιδήποτε, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά με τις σπουδές είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί στερείσαι πάρα πολλά πράγματα για το λόγο ότι είναι δύσκολες και πολλές ώρες οι προπονήσεις. Καθημερινά, προπονούμαι 5-6 ώρες και τον περισσότερο καιρό απουσιάζω στο εξωτερικό για αγώνες, και ταυτόχρονα πρέπει να παρουσιάζομαι και στο πανεπιστήμιο, γιατί η παρουσία είναι υποχρεωτική. Το να παίρνεις το αεροπλάνο κάθε τόσο και να ταξιδεύεις από ‘δώ και από ‘κεί, δεν είναι και το πιο εύκολο. Για να το κάνεις αυτό, χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία, είναι πάρα πολύ κουραστικό και είναι και το άγχος. Το πιο σημαντικό είναι το ότι αφήνεις τους ανθρώπους σου κάθε τόσο μόνους. Γενικά, είναι πάρα πολύ δύσκολο το να συνδυάζεις τις σπουδές, με το άθλημα – και ειδικά το δικό μου – και γενικότερα με τον πρωταθλητισμό. Για να σου δώσω να καταλάβεις, φέτος θα αγωνιστώ ξανά στο Ελληνικό Πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας και θα ταξιδεύω μόνο για τους αγώνες, ενώ θα προπονούμαι στην Κύπρο. Ταυτόχρονα θα αγωνίζομαι και με την ομάδα μου στην Κύπρο λόγω του ότι μου επιτρέπει ο κανονισμός που ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο και επίσης σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ο κανονισμός αυτός.

11647303_926572950717315_341143254_n

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το επίπεδο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού όσο αφορά το Πινγκ Πονγκ και ποιο το επίπεδο του γενικά στην Κύπρο;

Κατά την γνώμη μου το επίπεδο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού όσο αφορά το Πινγκ Πονγκ είναι πολύ χαμηλό στην Κύπρο γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πολύ καλούς αθλητές, που είναι και αθλητές της εθνικής ομάδας ενώ τα υπόλοιπα υστερούν σε αθλητές. Του χρόνου πιστεύω θα δυναμώσει λίγο γιατί θα έχει και σε άλλα πανεπιστήμια αθλητές της εθνικής ομάδας. Το επίπεδο όμως του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού στην Ευρώπη και στο Παγκόσμιο είναι πάρα πολύ ψηλό για τον λόγο ότι πολλές χώρες δηλώνουν τους διεθνείς τους και μεγάλους αθλητές ότι σπουδάζουν για να έχουν περισσότερες διακρίσεις. Το επίπεδο γενικά στην Κύπρο, με την πάροδο του χρόνου δεν είναι και τόσο ψηλό γιατί όλοι οι καλοί αθλητές πηγαίνουν να σπουδάσουν και οι περισσότεροι τα αφήνουν όλα στην άκρη για τον λόγο ότι δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον από την Ομοσπονδία να κρατήσει αυτούς τους αθλητές δίνοντας περισσότερο ενδιαφέρον σε μικρότερους αθλητές 12 – 15 χρονών ούτως ώστε να προχωρήσουν. Το κλίμα στην ομοσπονδία δεν είναι φιλικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν κόντρες και αντιπαλότητες μεταξύ των μελών της εθνικής. Δυστυχώς πολλές φορές η εθνική δεν αγωνίζεται με ομοψυχία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα στις διοργανώσεις.

Γενικά, δεν έχω καθόλου στήριξη από την ομοσπονδία, παρά μόνο από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου και γενικά τους δικούς μου στενούς ανθρώπους.

 

Πιστεύεις πως υπάρχει η κατάλληλη κάλυψη και προβολή από τα μέσα ενημέρωσης;

Η αλήθεια φίλε, κάποιος για πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει επάγγελμα, έχει ασχοληθεί με την προβολή του αθλήματος μας. Θα κάνει πάντα όσα μπορεί για το καλό της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Αυτό όμως δεν σταματά εδώ αφού τα μέσα και η ομοσπονδία πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο. 

 

Πώς βλέπεις το μέλλον σου και πως αυτό επηρεάστηκε από τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό;

Ελπίζω μετά τις σπουδές να αγωνιστώ σε πιο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Με βοήθησε από μια μεριά ο Πανεπιστημιακός Αθλητισμός, αλλά από την άλλη με περιορίζει και με κρατά πίσω σε σχέση με αυτά που θέλω να κάνω. Πιστεύω ότι οι αγώνες αυτοί Ευρωπαϊκοί Πανεπιστημιακοί, Παγκόσμιοι με βοήθησαν γιατί κάνεις αγώνες υψηλού επιπέδου.

 

Μια συμβουλή για τους φοιτητές – αθλητές;

Μια συμβουλή για τους φοιτητές – αθλητές είναι ότι όταν θέλεις κάτι πολύ και σου αρέσει, τίποτα δεν μπορεί να σε περιορίσει στο να το κάνεις! Φτάνει να το θέλεις πολύ!

Ευχαριστώ το StudentLife.com.cy για την συνέντευξη και για την ώρα που αφιέρωσε.

 

1
Το StudentLife.com.cy πρωτοπορεί με την νέα κατηγορία UNI SPORTS. Μείνετε συντονισμένοι για να μαθαίνετε από πρώτο χέρι τα νέα των Πανεπιστημιακών μας ομάδων. Αν πετύχετε τον φωτογραφικό φακό μας στα γήπεδα απλώς χαμογελάστε!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending