UNIC: «Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημα» στις προκαταλήψεις για το Αλτσχάϊμερ – Σημαντική επιτυχία φοιτήτριας Παν. Λευκωσίας

«Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημα» στις προκαταλήψεις για το  Αλτσχάϊμερ

«Ο κόσμος πρέπει να δείχνει κατανόηση για τους ανθρώπους που πάσχουν από τη Νόσο του Αλτσχάϊμερ, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα για το κακό που τους βρήκε. Η απώλεια της μνήμης, η αλλόκοτη συμπεριφορά τους, δεν πρέπει να προκαλούν την απέχθεια και την αντίδραση της κοινωνίας. Αυτοί οι άνθρωποι χτυπήθηκαν από την μοίρα χωρίς να έχουν πράξει κάτι το αξιόποινο. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας».

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη για τις προκαταλήψεις που πλανώνται  στην κοινωνία σχετικά με τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο  του Αλτσχάϊμερ (Alzheimer), η Νταρίνα Ντόμπιτς, τεταρτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχεδίασε μια έκδοση, που βραβεύθηκε από την Παγκόσμια ΄Ενωση Τυπογραφικών Σχεδιαστών ( ISTD),  εντάσσοντας την   στις τάξεις της. Αυτή είναι η ανώτατη διάκριση που μπορεί να πάρει κάποιος σχεδιαστής από την ISTD  και η επιτυχία είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως προσπαθούν να ενταχθούν σε αυτή την Διεθνή΄Ενωση – αποτυγχάνοντας   τις περισσότερες φορές – επαγγελματίες σχεδιαστές.

Η Ντορίνα Ντόμπιτς, φοιτήτρια του προγράμματος «Γραφικής Επικοινωνίας», παρουσίασε πληροφορίες χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την τυπογραφία και υλικό από τον γερμανικής καταγωγής άγγλο εικαστικό Ουϊλιαμ Ουτερμόλεν (William Utermohlen), ο οποίος με δραματικό τρόπο απέδωσε το πώς βίωνε σταδιακά τη Νόσο σε μια σειρά προσωπογραφιών του.

Το βιβλίο – εργασία – της  Ντόμπιτς, αποτελείται από δύο μέρη.  Το πρώτο περιλαμβάνει επιστημονική έρευνα με πληροφορίες σχετικές με τη Νόσο,  δηλαδή το πως  επηρεάζει τον εγκέφαλο,   ενώ απευθύνεται  στο κοινό, αλλά κυρίως στα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να του συμπεριφέρονται. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο  στον άγγλο ζωγράφο, ο οποίος  απεικόνιζε στα έργα του τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης της ISTD, η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δημιούργησε ένα όμορφα φτιαγμένο βιβλίο, του οποίου το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός ήταν αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου. Η Νταρύνα Ντόμπιτς προσκλήθηκε στην τελετή βράβευσης της ISTD που θα πραγματοποιηθεί  στο Λονδίνο.

«Στο πρότυπο που διάλεξα, μπορεί να δει κανείς από τις προσωπογραφίες του ζωγράφου, την αλλοίωση του προσώπου του  και των χαρακτηριστικών του όσο περνούσε ο καιρός και η Νόσος γινόταν σοβαρότερη. Οι λέξεις έχαναν το νόημα τους –εξ ου και ο τίτλος της εργασίας – καθώς ο ζωγράφος δεν είχε πλέον μνήμη» , επισήμανε.

 «Η εργασία της Νταρύνας, δεν ήταν εύκολη υπόθεση»,  τόνισε η  Μαρία Σταυρίδη, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. « Ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2015.Ηταν η τρίτη φορά από το 2012 ,που φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος «Γραφική Επικοινωνία» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συμμετείχαν  στο «Σχήμα Αξιολόγησης Φοιτητών» της ISTD. Είχαν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω σε αυστηρές προδιαγραφές, να παράξουν τυπογραφικό σχεδιασμό υψηλού επιπέδου και να κριθούν λαμβάνοντας τα σημαντικά σχόλια διεθνώς αναγνωρισμένων τυπογραφικών σχεδιαστών και ειδικών αυτού του τομέα».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending