UNIC: Info-Bus, ένα λεωφορείο αγάπης και στήριξης για τους πρόσφυγες

Περισσότερους από 300 ανθρώπους, αιτητές ασύλου και δικαιούχους διεθνούς προστασίας,  βοήθησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μέσω της Δράσης του Info-Bus. Με τη Δράση αυτή ένα ειδικά προσαρμοσμένο λεωφορείο μετέφερε επαγγελματικό προσωπικό εξειδικευμένο στην παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης στους τόπους διαμονής αιτητών ασύλου. Η Δράση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και το «λεωφορείο» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι έτοιμο να συνεχίσει να παράσχει  τις υπηρεσίες του σε δεκάδες ανθρώπους, που για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και βρίσκονται στην Κύπρο, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο.

«Οι περισσότεροι αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Κύπρο, είναι περίπου 2.000, ενώ υπάρχουν και άλλοι 5.000 που στη κυριολεξία είναι μετέωροι», λέει η δρ. Δέσποινα Κοχλιού, Επιστημονική Υπεύθυνη, Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα με τους Κυπρίους πολίτες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρόσφυγες από την Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος . «Τους βοηθάμε να βρουν κάπου για να μείνουν: στην Κοφίνου υπάρχει καταυλισμός κυρίως για οικογένειες», συνεχίζει η δρ. Κοχλιού. «Αλλά το πρόβλημα τους, δεν είναι μονάχα αυτό της στέγασης. Αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους έχουν δεί όλη τη φρίκη του πολέμου και έχουν τεράστια ψυχολογικά τραύματα. Τοinfo-Bus  με τους πλήρως καταρτισμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους του , πρόσφερε  βοήθεια σε 5-6 κατά μέσο όρο ανθρώπους την ημέρα. Αυτοί αποτελούν την αδύναμη ομάδα  ανθρώπων  και έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε. Αυτό κάνει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», συνέχισε η δρ. Κοχλιού.

Το info-Bus επισκέφθηκε αρκετές φορές όλες τις μεγάλες κυπριακές πόλεις και συνεργάσθηκε με τις τοπικές Αρχές, κρατικές υπηρεσίες  και μη κυβερνητικές οργανώσεις  για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχο-κοινωνικής στήριξης στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο. Το επαγγελματικό προσωπικό του info-Bus ανταποκρίθηκε στις διαφορετικές ανάγκες, όπως θέματα υγείας, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθοδολογίες και τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, όπως το Ερωτηματολόγιο του Χάρβαρντ για το Τραύμα. «Με τεχνικές χαλάρωσης δημιουργήσαμε ένα ασφαλές περιβάλλον  για τους εξυπηρετούμενους, ενώ όπου κρίθηκε σκόπιμο  παραπέμψαμε τους ενδιαφερόμενους σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ευημερίας και ψυχικής υγείας» τόνισε η δρ. Κοχλιού, προσθέτοντας πως το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση της καινοτόμου αυτής Δράσης.

«Η ζωή μας  ήταν πριν πολύ δύσκολη, δήλωσε ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας. «Με το info-Bus» μας παρασχέθηκε  η υποστήριξη που χρειαζόμασταν. Όταν το info-Bus είναι εδώ, η ζωή μας είναι καλύτερη και βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά λόγω της βοήθειας σας», πρόσθεσε.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί  πως τo Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  και το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο CARDET ανέλαβαν την υλοποίηση της Δράσης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής Χωρών στο ετήσιο πρόγραμμα 2012 (ΥΕ/ΤΑ/ΣΕ/01.2013). Η Δράση αυτή αφορούσε στην εγκαθίδρυση ενός πολύπλευρου δικτύου ανάμεσα σε διάφορες χώρες για θέματα επιστροφών  στην περιοχή της Μεσογείου για την υποβοήθηση της εθελοντικής επιστροφής των υπηκόων Τρίτων χωρών, που η αίτηση τους για άσυλο έχει απορριφθεί.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending