fbpx

Τα 8 καλύτερα επιστημονικά tips για αποδοτικό διάβασμα!

Για τους περισσότερους, έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη μέρα που εισήλθαν στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που εμπήκες για τα καλά “στο ψητό” της ακαδημαϊκής χρονιάς και ως εκ τούτου τα πράγματα γίνονται όλο και πιο εντατικά. Τα μαθήματα, οι εργασίες τζιαι φυσικά… το διάβασμα.

Το διάβασμα ενός φοιτητή είναι ένας αγώνας στον οποίο σχεδόν πάντα βγαίνει ηττημένος, λόγω έλλειψης χρόνου, κούρασης ή από το βαρύ φόρτο εργασιών.

Υπάρχει όμως πάντα η ελπίδα, αγαπητέ/ή συμφοιτητή/τρια, πως μπορούμε να βγούμε νικητές σε τούτην τη μάχη.

1
Με την τεχνική Pomodoro.

Η τεχνική Pomodoro αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και προτείνει πως για την αποτελεσματικότερη και πιο γρήγορη λύση ενός προβλήματος πρέπει να χωρίσουμε το χρόνο μας σε 30λεπτα διαστήματα από τα οποία τα 25 να αφιερώνονται εξ ολοκλήρου πάνω στο ή πρόβλημα στην εργασία.

Τα υπόλοιπα 5 λεπτά πρέπει να αφιερώνονται στη χαλάρωση του εγκεφάλου. Αφού συμπληρωθούν 4 συνεχόμενα διαστήματα, πρέπει να γίνει ένα διάλειμμα 15-20 λεπτών. Αυτή η τεχνική βασίζεται στην ιδέα ότι τα τακτά διαλείμματα, όταν συνδυάζονται με ώρες πραγματικής εργασίας, μπορούν να βελτιώσουν τις διανοητικές ικανότητες.

2
Μπορείς να αντέξεις 25 λεπτά χωρίς να τσιακκάρεις το Facebook;

Εδώ έρχεται το 2ο tip. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα social media πρέπει να είναι για ‘σένα μια άγνωστη ύπαρξη. Το αποτυχημένο multitasking που επιχειρούν αρκετοί σε μια προσπάθεια να μεν χάσουν την επόμενη άσχετη είδηση που θα πεταχτεί στο Newsfeed τους, είναι κάτι που κοστίζει αρκετά. Multitaskers δεν υπάρχουν τζιαι μεν το προσπαθήσεις, αν θέλεις να δίνεις το 100% της προσοχής σου την ώρα που θκιεβάζεις.

3
Μπορεί το βιβλίο σου να μοιάζει με τετράδιο ζωγραφικής της 3ης Δημοτικού, λόγω των πολλών highlighters που εχρησιμοποίησες.

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι για να μαθαίνεις κάτι. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιείς flashcards, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε για μια γρήγορη ματιά στις σημειώσεις σου. Επίσης, το highlighting επικεντρώνει την προσοχή σου μόνο σε συγκεκριμένα κομμάτια του κειμένου παρά σε ολόκληρο το κείμενο και αυτό δε σε βοηθά να δημιουργήσεις συνδέσμους μεταξύ των διαφόρων επιχειρημάτων που μπορεί να προβάλλει το κείμενο.

4
Στον εγκέφαλό σου αρέσκει ο προγραμματισμός τζιαι η ρουτίνα.

Πρέπει να ξέρει ανά πάσα στιγμή της ημέρας “ποιες δυνάμεις να εξαπολύσει” για να σε βοηθήσει στην ανάλογη εργασία που θέλεις να κάμεις. Πρέπει, έτσι, να προγραμματίσεις όσο καλύτερα γίνεται τη μέρα σου για να διαβάζεις τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Ο εγκέφαλός σου ύστερα θα σε ευχαριστεί. Το λένε άλλωστε και έρευνες όπως αυτή.

5
Ο εγκέφαλος επίσης, μισά το μπλε φως.

Ειδικά τη νύχτα. Τζιαι μάντεψεσε τι επικεντρώνουμε την προσοχή μας τη νύχτα το οποίο εκπέμπει μεγαλύτερο ποσοστό μπλε φωτός από το φυσικό φως, λόγω του ότι εκπέμπεται σε μικρότερα μήκη κύματος; Στις οθόνες φυσικά! Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μπλε φως πριν τον ύπνο επηρεάζει επικίνδυνα τους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπου μέσω της αλλαγής του επιπέδου της μελατονίνης στο σώμα.

Ξέρεις γιατί αναφέρομαι στον ύπνο τζιαι πόσο ρόλο παίζει στο να μπορείς να αποστηθίσεις όσα διαβάζεις. Το να μεινίσκεις ξύπνιος τη νύχτα διαβάζοντας, τα γνωστά all-nighters, έννεν τόσο αποτελεσματική τακτική αν τζιαι κάποιες φορές εν η μόνη λύση, όπως όταν εθυμήθηκες μια μέρα πριν το deadline ότι έσσιεις να παραδώσεις εργασία 2500 λέξεων!

6
Έτυχε πολλές φορές να διαβάζεις το ίδιο κεφάλαιο για πολλοστή φορά, προσπαθώντας, μάταια, να το καταλάβεις.

Εν φταίεις εσύ, μπορείς να φταίξεις τον εγκέφαλό σου. Το να διαβάζεις ξανά τζιαι ξανά δεν συστήνεται απο τους επιστήμονες. Είναι κατά πολύ πιο αποτελεσματικό να προσπαθείς να εξετάσεις τον εαυτό σου μέσω ερωτήσεων και ασκήσεων, καθώς αναγκάζεται ο εγκέφαλος να ανακτήσει από τη μνήμη πληροφορίες για να απαντήσει στην ερώτηση και άρα τον βοηθάς να αποκτήσει γνώση των δεδομένων αυτών.

7
Μπορεί ως τωρά να σου γράφω πως ό,τι συνηθίζεις να κάμνεις εν λάθος όσον αφορά το διάβασμα, αλλά σίουρα ένιωσες κάποια στιγμή πως κυριολεκτικά ο εγκέφαλός σου εν χωρεί άλλο.

Ήσουν σωστός. Το cognitive overload είναι επιστημονικός όρος που περιγράφει ακριβώς τούτο το συναίσθημα. Μεν προσπαθείς να χωρέσεις τζι’ άλλα πράματα στον εγκέφαλο. Γίνεται ακριβώς τζeίνο που νιώθεις: Εν έχουν τόπο να μπουν! Δώστου λλίο χρόνο, κάμε ένα διάλειμμα, χρησιμοποιώντας την τεχνική pomodoro, ή όχι, τζιαι μετά φόρτωσε τον με άλλες πληροφορίες.

8
Εν να με μισήσεις για το 8ο και τελευταίο tip, αλλά ένας πολλά αποτελεσματικός τρόπος για να προετοιμάσεις τον εγκέφαλό σου να δεχτεί πληροφορίες είναι η άσκηση. 

Πειράματα έδειξαν ότι ένας “αθλητικός” εγκέφαλος που συνηθίζει  μπορεί πιο εύκολα να μαθαίνει και να κρατά πληροφορίες καθώς η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων και στην επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς του εγκεφάλου.

Χρειάζεσαι βοήθεια με τις μελέτες σου; Επικοινώνησε με τη Uni Assignment Center τώρα για να πάρεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι!

Δες επίσης: “Εν θέλω να διαβάσω άλλο.. ΚΑΝΕΙ!” – Όλες οι δικαιολογίες που θα πουν οι φοιτητές!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending