fbpx

Τι γίνεται με όλα τα όνειρα που θέσαμε όλοι μας κάποτε;

Το πανεπιστήμιο μπορεί να θεωρηθεί ως μια περίοδος αλλαγής στη ζωή κάποιου. Όχι κατ’ ανάγκην επειδή το ίδιο το πανεπιστήμιο σε κάνει να αναρωτηθείς, να αμφισβητήσεις και να θέσεις διάφορα ερωτήματα στον εαυτό σου, αλλά επειδή η ηλικία κατά την οποία κάποιος βρίσκεται στο πανεπιστήμιο, συμπίπτει ακριβώς με την περίοδο αυτών των ερωτημάτων.

Πρόσφατα πριν μερικά χρόνια, όπως όλα τα παιδιά, ο καθένας μας έκανε όνειρα. Όνειρα να γυρίσουμε τον πλανήτη, να αντλήσουμε τη μέγιστη δυνατή γνώση για τον κόσμο. Όνειρα που περιείχαν έστω μια μικρή σταγόνα αλλαγής του κόσμου.

 

Ναι, κάποτε θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

College-student-dream

Όσο περνούσαν τα χρόνια, τα όνειρά μας αρχίσαν να γίνονται λιγότερο ουτοπικά, καθώς σιγά-σιγά αντιλαμβανόμασταν την ωμότητα του κόσμου. Θα ονόμαζα αυτή τη διαδικασία απομυθοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος απαλλάσει από πάνω του, ηθελημένα ή όχι, αυτή τη “μυθική” αντίληψη που είχε για τον κόσμο.

 

Βρίσκεται δηλαδή ο άνθρωπος σε αυτή την ηλικία όπου η ωμότητα του κόσμου είναι πλέον εμφανής και όπου έρχεται να αμφισβητήσει τα ίδια τα όνειρά του.

dream ladder

Μια στιγμιαία μετάβαση δηλαδή, από τον κόσμο των ονείρων και της ελπίδας, στην παθητική αποδοχή των πραγμάτων ως έχουν.

 

Ο πρώτος που βγαίνει χαμένος από αυτή την παθητική αποδοχή είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

kid-computer_2014_5_19_17_13_35_b2

Ο παιδικός μας εαυτός, πιο συγκεκριμένα. Τον θυσιάζουμε στο βωμό της “σίγουρης δουλειάς” και του “υψηλού εισοδήματος”, χωρίς να περνά από το μυαλό μας η αλλαγή έστω ενός μικρού κομματιού του κόσμου ή το τι θέλουμε να αφήσουμε στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

 

Φαίνεται πως πάντοτε κάνουμε πράγματα με την ελπίδα πως στο μέλλον θα αποδώσουν και θα μας δώσουν ευχαριστήση, μέσω άλλης μιας θυσίας: του πολύτιμου χρόνου.

time-is-an-illusion

Δεν θα είσαι ξανά στην ηλικία που βρίσκεσαι. Το σημαντικό είναι να απολαύσεις το τώρα, προνοώντας όμως την ίδια στιγμή για το μετά. Το μετά όμως όπως το φαντάζεσαι μπορεί να μην έρθει ποτέ, αν αγνοείς το τώρα με την ελπίδα πως τα πράγματα κάποτε θα γίνουν όπως τα φαντάζεσαι.

 

Ας κάνουμε μια μικρή επίσκεψη στο παρελθόν, να δούμε πραγματικά τι αξίζει να αφήσουμε και τι αξίζει να κρατήσουμε, τι είναι πράγματι ουτοπικό και τι όχι.

student asleep attention

Αξίζει να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, είτε αυτά σχετίζονται με την εργασία, με δραστηριότητες, με σχέσεις ή γενικά με τον τρόπο ζωής μας που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Η κλεψύδρα της ζωής δεν μπορεί να αναποδογυριστεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κτίσουμε κάστρα με την άμμο της. Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι, ας αρχίσουμε από τον εαυτό μας.

Είσαι έτοιμος;

 

Δες επίσης: Τι κι αν και τα όνειρα μας περνάνε κρίση;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending