Τέλος στις μετεγγραφές Κυπρίων σε ελληνικά πανεπιστήμια

Αποκλείονται στην ουσία οι Κύπριοι φοιτητές που πληρούν οικονομικές και οικογενειακές προϋποθέσεις από την δυνατότητα μετεγγραφής από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο στην Ελλάδα.
Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα μπορούν οι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια να υποβάλουν ηλεκτρονικά, αίτηση για την χορήγηση μετεγγραφής τους από το ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στο άλλο.
Όσον αφορά όμως τους Κύπριους φοιτητές, μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο με Πανελλαδικές εξετάσεις δικαιούνται μετεγγραφής, που είναι ελάχιστοι, ενώ όσοι έχουν εισαχθεί με κατατακτήριες ως αλλοδαποί δεν δικαιούνται, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη.
Σε επικοινωνία του ΚΥΠΕ την Τετάρτη, με παράγοντα του ελληνικού Υπουργείου, διατυπώθηκε η άποψη ότι παρά την ειδική αναφορά που έκανε ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου κ. Καδής στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Φίλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν υπάρχει και ούτε είναι ορατή στο κοντινό μέλλον οποιαδήποτε διευθέτηση του προβλήματος της μετεγγραφής Κυπρίων φοιτητών.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με πολλά αδέρφια από την Κύπρο που είναι άπορα και σπουδάζουν σε πανεπιστήμια διαφορετικών πόλεων στην Ελλάδα να μην μπορούν να μετεγγραφούν σε ανώτατη σχολή της ίδιας πόλης, είπε πως με τη ισχύουσα διάταξη ουσιαστικά αποκλείονται οι Κύπριοι φοιτητές από κάθε εξαίρεση δεδομένου ότι όσοι έχουν εισαχθεί με Πανελλαδικές εξετάσεις, εάν υπάρχουν, είναι ελάχιστοι.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, www.minedu.gov.gr.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Η μετεγγραφή θα γίνεται σε ομοειδή σχολή, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, διαφορετικής περιφέρειας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια (εισοδηματικά και οικογενειακά) και να συγκεντρώνουν ένα ορισμένο αριθμό μορίων, βάσει του οποίου θα γίνει η μετεγγραφή.
Περισσότερες λεπτομέρειες και εξειδίκευση των κριτηρίων μοριοδότησης μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Πηγή – ΚΥΠΕ

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending