fbpx

Ο διεθνής αθλητής πινγκ-πονγκ Αντρέας Ευσταθίου σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Ο Αντρέας Ευσταθίου είναι 2οετής φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι αθλητής της Εθνικής Ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρησης και του σωματίου Ευαγόρα Λακατάμιας. Τον περασμένο Ιούνιο, συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πανεπιστημίων στη Γενεύη, όπου η επιτυχία της κυπριακής ομάδας ήταν τεράστια.

ΠΙΝΓΚ_ΠΟΝΓΚ

Γεια σου Αντρέα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε δίνοντας μας μια περιγραφή του αθλήματος με το οποίο ασχολείσαι.

Η επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστό και ως πινγκ-πονγκ, είναι ένα δημοφιλές  και δύσκολο άθλημα. Είναι ολυμπιακό άθλημα από την Ολυμπιάδα του 1988 και διεξάγονται πρωταθλήματα στο ατομικό, διπλό και ομαδικό ανά το παγκόσμιο. Το πινγκ πονγκ απαιτεί καλά αντανακλαστικά, ταχύτητα στο τραπέζι, γρήγορα και δυνατά πόδια, γρήγορη σκέψη, καλή φυσική κατάσταση, εξυπνάδα και πειθαρχία.

 

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις; Πριν πόσα χρόνια έγινε αυτό;

Αυτό έγινε όταν ήμουν στην 4η τάξη του δημοτικού, δηλαδή πριν από περίπου 12 χρόνια. Στο σχολείο ο δάσκαλος της γυμναστικής ήταν και προπονητής του πινγκ-πονγκ. Έτσι στο μάθημα του, μας έβαζε και παίζαμε πινγκ-πονγκ και μια μέρα με ρώτησε αν θέλω να ξεκινήσω προπονήσεις σε ακαδημία. Εγώ ήμουν ενθουσιασμένος με το άθλημα και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζω τις προπονήσεις.

 

12351291_1227332593950771_1574627468_n

 

Ποιο πιστεύεις ήταν το μεγαλύτερο σου επίτευγμα ως αθλητής μέχρι τώρα;

Καταρχάς, θεωρώ τιμή μου που εκπροσώπησα την Κύπρο αρκετές φορές στο εξωτερικό είτε με την εθνική ομάδα είτε με την ομάδα μου είτε και με το πανεπιστήμιο προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι σπουδαίο πράγμα να αγωνίζεσαι για τη χώρα σου. Πιστεύω πως στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή πανεπιστημιάδα που έγινε στη Γενεύη το καλοκαίρι έκανα το καλύτερο μου τουρνουά. Έπαιξα αρκετά καλά κάνοντας σημαντικές και δύσκολες νίκες οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αναδειχθεί 3ο στην Ευρώπη. Βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του πανεπιστημίου για  την επιτυχία: 3η θέση στο ομαδικό και  3η θέση στο διπλό ανδρών.

12342977_1227329740617723_1240651766_o

 

Ποιο πιστεύεις είναι το κλειδί της επιτυχίας στο άθλημα που ασχολείσαι;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο “κλειδί” για να επιτύχει κάποιος στο πινγκ πονγκ. Η επιτυχία είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό παράγοντα στην ανέλιξη κάποιου αθλητή τα πρώτα χρόνια στα οποία ασχολείται με το άθλημα.

Για να πετύχει κάποιος αθλητής, πρέπει σε αυτά τα χρόνια μέσα από σκληρή δουλειά με τον προπονητή του να μπουν οι γερές βάσεις για την επιτυχία. Εάν συνεχιστεί η σωστή δουλειά σε όλους τους τομείς για κάποια χρόνια οι επιτυχίες δε θα αργήσουν να έρθουν.

 

Στη σωστή δουλειά συμπεριλαμβάνεται και η συμπεριφορά του αθλητή καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ταλαντούχων, αλλά και απείθαρχων αθλητών, οι οποίοι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

12346863_1227331780617519_1077642278_n

 

Ποιος είναι ο δικός σου ήρωας-πρότυπο; Γιατί;

Θαυμάζω αρκετούς παίκτες από το εξωτερικό. Παίκτες οι οποίοι είναι επαγγελματίες και αναμφίβολα απολαμβάνεις να τους βλέπεις να αγωνίζονται. Ένας από αυτούς είναι ο Ελλαδίτης  Παναγιώτης Γκιώνης ο οποίος βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο και αγωνίζεται ίσως στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Αν και 35 χρονών ο Παναγιώτης, τα τελευταία 2 χρόνια είχε τις καλύτερες επιδόσεις στην καριέρα του. Αυτό δείχνει την τεράστια επιμονή που είχε και ότι στον αθλητισμό η σκληρή δουλειά, αργά ή γρήγορα ανταμείβεται.

 

Έχεις στερηθεί πράγματα λόγω του αθλητισμού;

Σίγουρα ο αθλητισμός και κυρίως ο πρωταθλητισμός απαιτούν θυσίες.  Το να πηγαίνεις από μικρός επί καθημερινής βάσεως για περίπου δυόμισι ώρες προπόνηση, σίγουρα δεν μπορούσες να κάνεις ότι έκαναν οι περισσότεροι συνομήλικοι σου. Θυμάμαι ακόμη τα καλοκαίρια όταν οι περισσότεροι στην ηλικία μου πήγαιναν κατασκηνώσεις και διακοπές, εμείς κάναμε διπλές προπονήσεις και προετοιμασία για το πανευρωπαϊκό νέων. Επίσης ειδικά σε περίοδο αγώνων μειώνονται οι έξοδοι και τα ξενύχτια. Όμως, δεν νιώθω ότι έχω στερηθεί κάτι.  Απλά η ζωή του αθλητή είναι διαφορετική.

Όταν θέτεις κάποιους στόχους στον αθλητισμό προσπαθείς να τους πραγματοποιήσεις και δεν ασχολείσαι με το τι κάνουν οι γύρω σου.

 

Κανένας δε με πίεσε ποτέ να πάω προπόνηση.  Προπόνηση πηγαίνω γιατί το πινγκ-πονγκ το αγαπώ και είναι κάτι το οποίο με ευχαριστεί. Σίγουρα δε μετάνιωσα για ούτε ένα λεπτό από το χρόνο που αφιέρωσα σε αυτό.  Ακόμη και τώρα που είμαι φοιτητής και γνωρίζω πως προτεραιότητα μου είναι το πανεπιστήμιο προσπαθώ να συνδυάσω σπουδές και αθλητισμό. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που μπήκα από μικρός στο χώρο του αθλητισμού και σίγουρα οι οποιεσδήποτε θυσίες έγιναν άξιζαν τον κόπο.

 

Τι πιστεύεις ότι προσφέρει ο αθλητισμός στον άνθρωπο; Πώς  και πόσο πιστεύεις ότι βοηθάει ο αθλητισμός τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του;

 

Ο αθλητισμός προσφέρει ιδανικά και αξίες στον άνθρωπο. Δημιουργεί συναισθήματα τα οποία μόνο στο χώρο του αθλητισμού μπορεί κάποιος να τα βρει. Δημιουργεί το αίσθημα της περηφάνιας όταν ένας αθλητής εκπροσωπεί τη χώρα του στο εξωτερικό.

 

Η χαρά μιας σπουδαίας νίκης ή της επίτευξης ενός μεγάλου στόχου δεν περιγράφεται. Ακόμη και η στεναχώρια της ήττας είναι σημαντικό μέρος στην πορεία ενός αθλητή καθώς καλείται μέσα από σκληρή δουλειά να βγει πιο δυνατός. Όπως ένας αθλητής θέτει στόχους και γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τους πετύχει έτσι και ως άνθρωπος για να πετύχει τους στόχους που έβαλε στη ζωή του πρέπει να κάνει ανάλογη προσπάθεια. Ο αθλητισμός κάνει τον άνθρωπο πιο υπεύθυνο και πιο εργατικό, καθώς ξέρεις ότι για να φθάσεις εκεί που θέλεις πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να μην τα περιμένεις όλα έτοιμα.

12351211_1227335983950432_1547800245_n

Ασχολείσαι και με τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό;

Ναι, είμαι στην ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου από την περσινή χρονιά και πριν μία εβδομάδα κατακτήσαμε το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα όπως και πέρσι. Επίσης το καλοκαίρι συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιάδα, όπου πήραμε την 3η θέση στο ομαδικό και στο διπλό.

 

Πιστεύεις πως το επίπεδο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού είναι αρκετά ψηλό για κάποιο αθλητή; Θα μπορούσε να αναδειχθεί κάποιος αθλητής από τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό κατά τη γνώμη σου;

Πιστεύω πως το επίπεδο του πανεπιστημιακού αθλητισμού στην Κύπρο δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλό. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί αθλητές με το που ξεκινούν τις σπουδές τους θέτουν σε δεύτερη μοίρα τον αθλητισμό, δίνοντας προτεραιότητα στα μαθήματα τους. Θεωρώ δύσκολο να αναδειχθεί κάποιος αθλητής από τον πανεπιστημιακό αθλητισμό, καθώς υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε άλλες διοργανώσεις, στις οποίες οι αθλητές παίρνουν την ευκαιρία να αναδειχθούν μέσα από αυτές. Όμως ο πανεπιστημιακός αθλητισμός δίνει την ευκαιρία σε αυτούς τους αθλητές να διακριθούν σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους πανεπιστημιακούς αγώνες, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο.

 

Είναι εύκολο σου να συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό;

Όχι, δεν είναι εύκολο να συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό, καθώς και τα δύο απαιτούν αφοσίωση και αφιέρωση χρόνου για να πετύχεις. Εύκολα μπορεί κάποιος να πει πως θα πας δυο ώρες προπόνηση και θα διαβάσεις μετά. Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, καθώς μετά την προπόνηση επέρχεται η σωματική κούραση και είναι δύσκολο να αφοσιωθείς στο διάβασμα. Παρ’όλα αυτά, πιστεύω πως με σωστό προγραμματισμό και πολλή προσπάθεια είναι εφικτός αυτός ο συνδυασμός.

12348185_1227334377283926_1055666256_n

 

Έχετε αρκετή προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Η αλήθεια είναι πως γίνεται μια προσπάθεια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για προβολή των λιγότερων δημοφιλών αθλημάτων. Για παράδειγμα, δημοσιεύονται σε εφημερίδες και αθλητικές ιστοσελίδες τα αποτελέσματα του παγκύπριου πρωταθλήματος πινγκ-πονγκ εβδομαδιαία. Πιστεύω πως τα Μ.Μ.Ε  παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημοφιλότητα των αθλημάτων και θα μπορούσαν να προβάλουν περισσότερο αρκετά αθλήματα όπως και το πινγκ-πονγκ. Γύρω στο 60% των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό στην Κύπρο παίζουν ποδόσφαιρο. Σίγουρα το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και δικαιολογημένα είναι το δημοφιλέστερο άθλημα. Δεν είναι όλοι γεννημένοι ποδοσφαιριστές όμως, και αν στραφούν τα Μ.Μ.Ε περισσότερο και προς άλλα αθλήματα τότε όλο και περισσότεροι γονείς θα στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά. Στην Κύπρο υπάρχουν αθλητές σε διάφορα αθλήματα, οι οποίοι μας αντιπροσωπεύουν στο εξωτερικό με τεράστιες επιτυχίες και δεν έχουν ανάλογης προβολής. Θεωρώ λυπητερό το γεγονός πως τα νέα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας θα παραμείνουν πρώτη είδηση και μετά από τέτοιες επιτυχίες.  Αυτοί οι αθλητές είναι πρότυπα για την κοινωνία μας και η συχνή προβολή τους είναι απαραίτητη.

 

Τι προτείνεις εσείς ως αθλητής προκειμένου να αναβαθμιστούν τα δικά μας πρωταθλήματα;

Στην Κύπρο στο πρωτάθλημα ανδρών έχουμε γύρω στα 30 σωματεία και τρεις κατηγορίες. Είναι γεγονός πως το επίπεδο της πρώτης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει. Αυτό συμβαίνει επειδή διάφοροι ξένοι παίκτες που αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα μας έφυγαν και κυρίως επειδή όταν έφυγαν αθλητές για σπουδές στο εξωτερικό δεν αναπληρώθηκαν όπως θα έπρεπε από τη νέα γενιά. Παρά τα 30 σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στην ομοσπονδία ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτά έχει ακαδημίες. Πιστεύω πως εκεί πρέπει να επενδύσουμε για να αναβαθμιστούν τα πρωταθλήματα μας. Στη βάση του αθλήματος και η βάση είναι οι ακαδημίες. Ήδη γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από ορισμένα άτομα αλλά το πινγκ πονγκ είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα που αρέσει σε πολλά παιδιά και είναι κρίμα που δεν ασχολείται περισσότερος κόσμος μαζί του.  Όταν αναφέρω σε κάποιους ότι παίζω πινγκ-πονγκ οι περισσότεροι μου λένε “έπαιζα και εγώ”, εννοώντας ότι έπαιζαν όταν ήταν μικροί στο τραπέζι που είχαν σπίτι τους και μου λένε ότι θα ήθελαν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το άθλημα. Επομένως, τα σωματεία με τη στήριξη των κατάλληλων φορέων μπορούν να αναβαθμίσουν το άθλημα ούτως ώστε να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος μαζί του και έτσι να υπάρξει μια σταδιακή βελτίωση των πρωταθλημάτων μας και περισσότερος ανταγωνισμός.

 

Έχεις καταφέρει να φτάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο και να σημειώσεις  σημαντικές διακρίσεις στο αθλήματά σου. Πώς βλέπεις τη ζωή σου από εδώ και πέρα; Τι στόχους έχεις βάλει για το μέλλον στην καριέρα σου ως αθλητής αλλά και στη ζωή σου γενικότερα;

Πλέον είναι γεγονός πως προτεραιότητα για μένα είναι το πανεπιστήμιο. Ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Κύπρο είναι περιορισμένος και το πινγκ πονγκ δεν προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση στο νησί μας. Στόχος μου είναι να πάρω πτυχίο λογιστικής με ένα καλό βαθμό και στη συνέχεια πιθανόν να ακολουθήσει μεταπτυχιακό. Βέβαια, θα συνεχίσω και το πινγκ-πονγκ παράλληλα και θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ τις όποιες ευκαιρίες μου παρουσιαστούν.

 

12399046_10154370425810606_854468295_n

Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις με ο,τιδήποτε καταπιαστείς! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Αντρέα 🙂

 

Δες επίσης: Ποια είναι η Κύπρια πρωταθλήτρια Κυριακή Κουττούκη; Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending