fbpx

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν γνωρίζουν οι Ελλαδίτες φοιτητές για τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο!

Ακόμα ένα εξάμηνο έρχεται και για τους Ελλαδίτες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο. Κάθε φορά που ξεκινά ένα καινούριο εξάμηνο, συνειδητοποιούν πόσο διαφορετικό είναι το σύστημα συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (από δική μου εμπειρία) από εκείνο των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. 

Γι’ αυτούς που δεν γνώριζαν τις διαφορές που υπάρχουν, το Πανεπιστήμιο Κύπρου φρόντισε να τις μάθουν!

 

Δες τις διαφορές πιο κάτω:

 

1. Στην αρχή ήταν όλα ρόδινα, μέχρι που μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας!

1h

Με το που μπήκαν στην αίθουσα, πριν καλά-καλά συστηθεί ο καθηγητής, τους λέει:

«Παιδιά τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Εδώ είναι Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα παίρνω παρουσίες. Όποιος κάνει αρκετές αδικαιολόγητες απουσίες ,θα έχει επιπτώσεις στον βαθμό του».

Και από εκείνη την ώρα αρχίζουν να δυσανασχετούν  ακόμη δεν άρχισαν. Προς στιγμής, και με το δίκαιο τους να νομίζουν ότι ο καθηγητής τους κάνει πλάκα. Πού να ήξεραν όμως ότι μόνο αστείο δεν είναι..!

 

2. Ξεκινά η ύλη να τρέχει!

2h

Η ύλη που πρέπει να καλυφθεί είναι τόσο μεγάλη και κάθε εβδομάδα η πίεση από το διάβασμα αυξάνεται. Αν έχεις και δύο – τρεις εργασίες (το λιγότερο) το εξάμηνο, ακόμα χειρότερα. Και αν είναι και ομαδικές; Άσ’ τα! Αν νομίζεις ότι θα σε σώσει το διάβασμα 1-2 μέρες πριν την εξέταση, είσαι πολύ γελασμένος! Σε έτσι περιπτώσεις, μόνο αν είναι καλά διαβασμένος ο διπλανός σου, κάτι μπορεί να γίνει!

 

3. Κεντρικά – Πανεπιστημιούπολη

bus

Αν είναι και από τους «τυχερούς» που έχουν μαθήματα και στα δύο Κτήρια του Πανεπιστημίου και τα μαθήματα τους είναι συνεχόμενα, ούτε το ποδήλατο δεν τους σώζει. Κάθε μέρα περιμένουν το λεωφορείο (το 150 συγκεκριμένα, που το ξέρουν απ’ έξω) και κάθε μέρα αργεί ακόμη περισσότερο, αλλά δεν πρέπει να χάσουν ούτε 5 λεπτά από το επόμενο μάθημα. Χωρίς καμία αμφιβολία, διαπιστώνουν σιγά- σιγά ότι τα μεταφορικά μέσα στην Κύπρο είναι μια ταλαιπωρία!

 

4. Η διασκέδαση είναι μειωμένη!

3h

Αυτά που ήξεραν στην Ελλάδα κάθε νύχτα έξω: μπουζούκια, μπαράκια και cafe, εδώ περιορίζονται! Όχι ότι έχουμε στην Κύπρο τα ίδια μπουζούκια με αυτά στην Ελλάδα, αλλά όπως καταλαβαίνουν, δεν έχουν και πολλές επιλογές. Πώς να προλάβεις να διαβάσεις και παράλληλα να ξενυχτάς; Λιγάκι δύσκολο! Και έτσι η καταπίεση αρχίζει να επιδεινώνεται.

 

5. Αιώνιος φοιτητής, δεν υπάρχει!

Local Input~ graduates throwing graduation hats in the air. Credit: Fotolia National Post Use ONLY no POSTMEDIA

Με το που παίρνουν την απόφαση να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξέρουν ότι δεν έχουν περιθώρια να μείνουν για πάντα φοιτητές. Τα χρόνια φοίτησης είναι περιορισμένα και η φοιτητική ζωή δεν είναι αιώνια εδώ. Έχει ημερομηνία λήξης! Και στην τελική, πόσο να αντέξουν να μένουν ένα μάθημα και να είναι αναγκασμένοι να το ξαναπάρουν για ακόμα ένα εξάμηνο, βλέποντας τον ίδιο καθηγητή, προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη στιγμή των εξετάσεων; Σε κάποια φάση το πτυχίο θα αρχίσει να φωνάζει … “Πιάσμε να φέφκουμε!

 

Υ.Γ.: Τώρα για το ποιο σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε να μιλούμε απόλυτα για όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι οι πλείστοι παθαίνουν ένα μικρό “shock” στην αρχή!

Πιστέυεις ότι υπάρχουν και άλλα που δεν γνωρίζουν;

 

Δες επίσης: Φοιτητές Πανεπιστημίου Κύπρου vs Φοιτητές Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending