fbpx

Αναρωτήθηκες ποτέ πόσοι… σκλάβοι δουλεύουν για ‘σένα;

Ίσως όταν ακούς τον όρο δουλεία να σκέφτεσαι ότι σκλαβιά ή δουλεία είναι κάτι μακρινό:

  • Μακρινό χρονικά: με την προκήρυξη των ανθρωπίνων δικαιομάτων, κάθε μορφή δουλείας καταδικάζεται, άρα ανήκει πλέον στο παρελθόν.
  • Μακρινό τοπικά: γνωρίζω (και αναγνωρίζω) ότι κάπου ακόμη υπάρχει σύγχρονη δουλεία σήμερα, όμως δεν το έχω δει στο τόπο που ζω, άρα δεν επιβιώνει οποιαδήποτε μορφή δουλείας  κοντά σε ‘μένα.
  • Μακρινό από προσωπικές ευθύνες: γνωρίζω (και αναγνωρίζω) ότι ακόμη υπάρχει σύγχρονη δουλεία γύρω μου, αλλά η απουσία της προσωπικής μου ανάμειξης σε αυτό το θέμα – αφού ούτε δουλέμπορος είμαι, ούτε δούλος- με καθιστά ελεύθερο από την προσωπική ευθύνη ύπαρξης της.

 

Κι όμως… Αν σκέφτεσαι ότι η δουλεία είναι κάτι μακρινό, κάνεις λάθος:

modern-slavery

Σήμερα ζουν περίπου 27.000.000 άνθρωποι σε διάφορες χώρες ως δούλοι (κυρίως γυναίκες και παιδιά). Το ότι το δουλεμπόριο και η δουλεία καταδικάζονται από το νόμο, αυτό δεν έχει οδηγήσει στην εξαφάνισή τους. Ακριβώς επειδή η σύγχρονη μορφή δουλείας διενεργείται παράνομα, περνά σχεδόν απαρατήρητη, αφού τηρείται απόλυτη μυστικότητα από όλους τους αυτουργούς – τις ομάδες που συλλαμβάνουν τους δούλους, τις ομάδες που τους μεταφέρουν στην αγορά και την αγορά που τους εκμεταλλεύεται.

 

Σήμερα οι δούλοι ‘δεν απασχολούνται σε συγκεκριμένη αγορά ή βιομηχανία ή σε ορισμένες έστω πόλεις. Έτσι δεν υπάρχουν σταθερές οδοί μεταφοράς ή σταθερές αγορές, ώστε να ιχνηλατηθούν και να διαλυθούν τα κέντρα διοργάνωσης του δουλεμπορίου’. Αν και κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες βρίσκεται πιο έντονα παρουσία δουλείας, ο μέσος πολίτης όταν παρατηρεί κάποια μορφή δουλεία κοντά του ή γενικά στον τόπο του, δεν την αναγνωρίζει ως φαινόμενο, αλλά την εκλαμβάνει ως ξεπεσμό του ατόμου με δική του πρωτοβουλία.

slavery-per-capita-map-wo-arrows (1)

 

Σήμερα, η δουλεία δεν στηρίζεται σε φυλετικά κριτήρια αλλά θύματά της αποτελούν όλες οι ανθρώπινες ομάδες, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την κατάσταση της αδυναμίας, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας ή φύλου (ακόμα ένας λόγος επιβίωσής της).

images (8)

 

Αν και εγώ, όπως κι εσύ, όπως και ο κάθε μέσος πολίτης δεν ευθυνόμαστε άμεσα στην επιβίωση της σύγχρονης δουλείας. Εντούτοις, εκ αγνοίας μας εκβάλλουμε έμμεση ευθύνη. 

 

‘Εχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος και υπό ποιες συνθήκες έχουν κατασκευαστεί τα παπούτσια που φοράς αυτή τη στιγμή, ο καφές που απολαμβάνεις κάθε μέρα, το αγαπημένο τζιν, το τζελ στα μαλλιά σου; Πλέον η μαζική παραγωγή είναι αναπόφεκτη και πολλές αγαπημένες αλυσίδες καταστημάτων (και γενικώς μεγάλων εταιριών) “αλυσοδένουν” χιλιάδες ανθρώπους για να φοράς αυτά τα παπούτσια τώρα, για να απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ κάθε μέρα, για να έχεις το αγαπημένο σου τζιν και να χρησιμοποιείς τζελ στα μαλλιά σου.

11991935

Η εκστρατεία Made in a free world δημιούργησε το Slavery Footprint όπου καλείσαι να απαντήσεις σε 11 μικρές ερωτήσεις για να μάθεις πόσοι δούλοι δουλεύουν για σένα ώστε να έχεις και να χρησιμοποιείς τα προιόντα που αγοράζεις. Συνειδητοποιώντας πως το πρόβλημα της σκλαβιάς είναι παρόν και σήμερα και πως πολλά από τα προιόντα σου γίνονται μέσω από την πλήρης εκμετάλλευσης δυναμικού, ίσως βοηθήσει στο να δώσεις φωνή σε αυτούς που δεν έχουν. Σίγουρα, η εισήγηση της πλήρης αποφυγής αγοράς προιόντων που είναι αποτέλεσμα δουλικής εργασίας ακούγεται ακραία και ανέφικτη. ‘Ομως η ενημέρωση συμπολιτών για αυτό το φαινόμενο, η αποφυγή αγόρας (όπου αυτή είναι εφικτή) από τέτοιες εταιρίες οι οποίες συμβάλουν στην διατήρηση και ανάπτυξη της σύγχρονης δουλείας και η προτίμηση αγοράς από ντόπιες μικρές εταιρίες ή από εταιρίες όπου έχουν εξαλείψει τη δουλεία από την αλυσίδα εφοδιασμού και η αγορά μεταχειρισμένων προιόντων, σίγουρα δε θα λύσει το πρόβλημα αλλά είναι ένα μικρό βήμα που μπορεί να συντελλέσει στη κατάργηση της σύγχρονης δουλείας.

Nelson-Mandela-quote-on-Povery-and-slavery

 

Για να μάθεις περισσότερα για τη σύγχρονη δουλεία, τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αλυσίδες εφοδιασμού από  δουλική εργασία και τι μπορείς να κάνεις για αυτό, μπορείς να επισκεπτείς το Slavery Footprint και Made in a free world.

picture-16

Εσύ θα σταματούσες να αγοράζεις τα αγαπημένα σου προιόντα αν γνώριζες ότι συμβάλλουν στην επικράτηση της δουλείας; 

Με ποιους τρόπους νομίζεις ότι μπορεί να καταπολεμηθεί πλήρως το δουλεμπόριο και η σύγχρονη δουλεία;

 

Δες επίσης: Keep an open mind: Πόσο απελευθερωμένος νιώθεις στην κοινωνία που ζεις;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending