fbpx

Παιδεία: Eλπίδες και αγκάθια στο νέο διάλογο!

Οι ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών ΠΟΕΔ, KTOS, KTOEÖS, ΟΛΤΕΚ και DAÜ-SEN και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο (πλην της ΟΕΛΜΕΚ) διοργάνωσαν το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, δικοινοτικό συνέδριο, με θέμα την “Καλλιέργεια Κουλτούρας Ειρήνης”. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο εστιατόριο του Chateau Status, κοντά στο Λήδρα Πάλας και τη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, και τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών ETUCE, εν τη παρουσία της της Προέδρου της κ.Cristine Blower.
Ο διάλογος για την Παιδεία, όπως έχει αναφερθεί, ασχολήθηκε με το σύνολο της εκπαίδευσης και είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών στην προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου, την αλληλεπίδραση, τη γλωσσομάθεια και τη συνεργασία σε οικονομικό, ερευνητικό, τεχνολογικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ο νέος διάλογος, ωστόσο, ξεκίνησε με τους λειτουργούς της παιδείας να βρίσκονται στα… μαχαίρια, καθώς η ΠΟΕΔ με ανακοίνωση της που προηγήθηκε του συνεδρίου, έκανε λόγο για απαράδεχτες τοποθετήσεις που αφορούσαν την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στην έκδοση της 3ης Ιανουαρίου. Η ΠΟΕΔ ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας για τις απόψεις της και κήρυξε ανεπιθύμητο (!) τον κ.Χριστοφίδη στο διάλογο για την παιδεία.
Σημειώνεται, ότι στην ίδια περιοχή που διεξήχθη το συνέδριο των λειτουργών της παιδείας, λίγους μήνες προηγουμένως κατά τη διάρκεια των αντικατοχικών εκδηλώσεων της 16ης Νοεμβρίου 2015 (sic), εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια με ε/κ μαθητές να επιτίθονται σε τρεις περιπτώσεις σε αυτοκίνητα με τ/κ πινακίδες που βρίσκοταν εκείνη τη στιγμή στους δρόμους της εκδήλωσης.
Για τους βανδαλισμούς αυτούς η αστυνομία συνέλαβε 15 μαθητές οι οποίοι μετά αφέθησαν ελεύθεροι. Ελάχιστοι όμως από τους λειτουργούς της παιδείας επιχείρησαν να αποδώσουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.
Εδώ και χρόνια η κοινωνία στην οποία ζούμε έχει φτάσει σε ένα τέλμα, με την ευρεία μάζα των πολιτών να αναμένει από τους λειτουργούς της παιδείας ανάληψη ευθυνών και λήψη ορθολογιστικών μέτρων για την πρόοδο της νέας γεννιάς και την δημιουργία των νέων, νουνεχών και κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων που θα διαχειρίζονται την τύχη του τόπου για τα επόμενα τουλάχιστον πενήντα χρόνια. Για να ελπίζει και για να μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία πρέπει οι δυσκολίες και οι προκλήσεις να μην μεταρέπονται σε αγκάθια. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται ένας διάλογος που να αφορά το σύνολο της εκπαίδευσης και να απουσιάζει ή να απέχει η ΟΕΛΜΕΚ;
Η μαθητιώσα νεολαία δικαιούται ένα καλύτερο αύριο, με κατάλληλη εκσυγχρονισμένη παιδεία, με δημόσια και ιδιωτικά ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, με καλύτερες συνθήκες εργασίας, απεξαρτημένη από κομματικές σκοπιμότητες που έχουν αφήσει την παιδεία της στην τύχη.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending