fbpx

“Μάππα” = νόημα ζωής: Όσα κάμνει ο typical Κύπριος οπαδός!

Κατ’ αρχάς, είμαι σίγουρη ότι, ποδοσφαιρόφιλοι και μη, έστω και μια φορά,  έχουμε παρατηρήσει ότι, οι οπαδοί των ομάδων του κυπριακού ποδοσφαίρου έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, τόσο εκτός, όσο και εντός των κυπριακών γηπέδων.

Οι Κύπριοι οπαδοί ζουν σε έναν κόσμο μαγικό, καθώς η μάππα είναι το μόνο πράγμα που δίνει νόημα στη ζωή τους. Και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς τους βλέπουμε και τους ακούμε καθημερινά να συζητούν για το ποδόσφαιρο!

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, – για να μην πω καλύτερα ότι είναι παντούΕίναι δίπλα μας, στο σπίτι, στη γειτονιά, στο πανεπιστήμιο, στην δουλειά, στο cafe, στο δρόμο

football

 

Ακόμη το σκέφτεσαι;

Αποκλείεται να μην έχεις ένα γνωστό σου ή να μην γνώρισες ποτέ στη ζωή σου έναν Κυπραίο τρελαμένο με το κυπριακό ποδόσφαιρο (όχι με τα της Ευρώπης – είναι άλλου παπά ευαγγέλιο αυτά)!

Μήπως δεν σου έρχεται στο μυαλό:

  • ο Αποελίστας “λαστιχάρης” φίλος σου που παινεύεται (χουμίζεται) συνεχώς για το ταξίδι του στα αστέρια και το Champions League;
  • ο Ομονοιάτης συμφοιτητής σου που πίνει μόνο μπύρα ΟΜΟΝΟΙΑ και στηρίζει την ομάδα του, από τις μπουκάλες νερό μέχρι και τις εισφορές στο σωματείο και τη διοίκηση;
  • ο Αελίστας ξάδελφος σου, που πίνει τις μπύρες ΚΕΟ πρωί-βράδυ και τραγουδά εβίβα πρώτη;
  • ο Απολλωνίστας Λεμεσιανός παπάς σου, που βρίζει συνεχώς τον κάθε Αελίστα (και το αντίστροφο βέβαια αφού οι δυο συμπολίτες δεν έχουν και τα πιο φιλικά αισθήματα ο ένας για τον άλλο);
  • ο Ανορθωσιάτης “μαχητής” γείτονας σου που το Βαρώσι, που φωνάζει καθημερινά “Αμμόχωστος επιστροφή“;

 

Kαι πάει λέγοντας, καθώς οι κυπριακές ομάδες είναι πάμπολλες, όπως η Νέα Σαλαμίνα, η ΑΕΚ Λάρνακας, Άρης, ΠΑΦΟΣ F.C., Εθνικός Άχνας, κτλ κτλ ..!

images

Οι Κυπραίοι οπαδοί μπορεί να φαίνονται τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα  μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό! Και αυτό θα το αποδείξω μέσα από  6 χαρακτηριστικά που διακατέχουν τον κάθε Κύπριο οπαδό.

 

1. Πρώτα απ’ όλα, ο typical Κύπριος οπαδός τα ξέρει όλα!

κατάλογος

Προσοχή! Δεν κάνει ότι τα ξέρει όλα, είναι βέβαιος ότι τα ξέρει όλα. Είναι ένα γεγονός λοιπόν, που δεν χωρεί καμία αμφοβολία! Ειδικά αν είναι στο γήπεδο και σχολιάζει ή φωνάζει, μόνος του ή με τους δίπλα ή ακόμα και τους παραδίπλα, τι αλλαγές πρέπει να κάνει ο προπονητής, ποια έπρεπε να ήταν η αρχική ενδεκάδα, γιατί η ομάδα χάνει ή γιατί δεν έχει ακόμη βάλει ένα γκόλ-ένα γκολ-ένα γκολ.

Και φυσικά, ξέρει τα πάντα για τους παίκτες της ομάδας. Τι θέλω να πω; Για παράδειγμα, όταν ένας παίκτης της ομάδας του δεν παίζει καλά, ενώ σε όλα τα άλλα παιχνίδια έπαιζε καταπληκτικά, θα αρχίσει να λέει πόσα λεφτά παίρνει και ότι δεν τα αξίζει. Ή αν είναι πάνω από 30, θα ξέρει ακριβώς την ηλικία του και θα λέει ότι είναι “κοτζιάκαρη” και δεν κάνει για το γήπεδο! Γενικά, ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα ακόμη και από τον προπονητή, την διοίκηση, τους διαιτητές, τους αθλητικογράφους κτλ.

 

2. Όταν η ομάδα του χάνει, φταίει φυσικά η διαιτησία!

11391091_361127587428278_4302227901517220775_n

Όλα καλά και άγια όταν η ομάδα δέρνει στο match, όταν όμως χάνει τι γίνεται; Πένθος βαρύ διακατέχει τον Κύπριο οπαδό…

Και αυτό το πένθος φυσικά αντανακλάται μέσα από τα νεύρα του! Τα νεύρα του τα έχει βεβαίως-βεβαίως γιατί ποιος άλλος φταίει; Η διαιτησία! Η συτζιά του μαύρου, αφού πάντα φταίει για όλα! Συνεπώς, επιρρίπτει τις ευθύνες για την ήττα της αγαπημένης του ομάδας πάνοτε, ΜΑ ΠΑΝΤΟΤΕ, στη διαιτησία και στην ΚΟΠ για τα στημένα παιχνίδια! Ο διαιτητής του συγκεκριμένου παιχνιδιού, ακούει το βρισίδι της ζωής του, εντός και εκτός του γηπέδου, τόσο για τον ίδιο, όσο και για όλη του την οικογένεια και ιδίως για τη μάνα του! (Οι συγκεκριμένοι βέβαια που λένε για τις μανάδες των παικτών και των διαιτητών, απορώ αν θα τους άρεσε να τους λένε αυτούς για τις δικές τους)!

imagesξξ

 

3. Βρίζει τους ξένους και κυρίως τους έγχρωμους των αντίπαλων ομάδων, αλλά λατρέυει τους έγχρωμους της δικής του ομάδας!

Ναι, ναι! Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και συγκεκριμένα στο 2016, και οι παίχτες των κυπριακών ομάδων, δεν είναι μόνο Κύπριοι! Οι κυπριακές ομάδες απαρτίζονται πλέον από αρκετούς Βραζιλιάνους, Αργεντίνους, Γεωργιανούς, Πορτογάλους κτλ. Ο typical Κυπραίος οπαδός το γνωρίζει και το έχει αποδεχθεί μόνο για τη δική του ομάδα. Τι εννοώ; Όταν παίζουν οι ξένοι παίχτες στην ομάδα του είναι οι καλύτεροι! Ιδίως δε, οι έγχρωμοι παίχτες είναι οι αγαπημένοι του, αφού τους αποκαλεί με διάφορα κοσμητικά επίθετα! Ωστόσο, όταν οι ξένοι παίχτες είναι της αντίπαλης ομάδας, είναι άσχετοι και άχρηστοι, ενώ  γίνονται “*****μαύροι” και ακούν του κόσμου τις βρισιές!

Εντελώς typical Κυπραίος, που τα δικά του δεν τα βλέπει, ενώ των άλλων τα βλέπει και τα παρα-βλέπει!

 

4. Βρίζει την αστυνομία, τον Υπουργό δικαιοσύνης και την κυβέρνηση γενικά!

ÉÙÍÉÊÏÓ - ÁÅÊ (ÖÉËÉÊÏ)

Είναι αδιανόητο, ο typical Κυπραίος οπαδός να μην βρίζει την αστυνομία! Είτε θα βρίσει γιατί τον καθυστερούν στην είσοδο με τους βαρετούς ελέγχους τους, είτε γιατί όταν έχει επεισόδια δεν κάνουν κάτι, ενώ όταν δεν έχει επεισόδια μαζεύονται σαν τα μυρμήγκια (λυμπουρούθκια) γύρω από τις κερκίδες: Να μην σχολιάσω το γεγονός ότι, μπορεί να βρίζει τους αστυνομικούς και το σόι τους, αλλά  ο ίδιος να παραβλέπει το γεγονός ότι, έχει συγγενή στην αστυνομία! Ας μην ξεχνάμε ότι, βρισκόμαστε στην Κύπρο, που είναι μια σταλιά τόπος και οι μισοί από εμάς θα έχουμε ένα συγγενή ή γνωστό αστυνομικό. Παράλληλα, ο Υπουργός δικαιοσύνης ας είναι καλά! Δεν περνά αγώνας που να μην ακουστεί το όνομά του στις κερκίδες! Και γενικά βεβαίως, η κυβέρνηση φταίει για τα νέα μέτρα, την κάρτα οπαδού, τις κάμερες στις κερκίδες κτλ.

det_astynomia-gipedo1

 

5. Φωνάζει όταν η διοίκηση δεν πιάνει παίχτες στην ομάδα!

erbwnryn

Ακατάχνωτα! Αν δεν εφώναζε ο typical Κυπραίος οπαδός, ποιος θα εφώναζε; Όταν είναι η περίοδος των μεταγγραφών, αρχίζει το μουρμουρητό για τη διοίκηση που τσιγκουνεύεται τα λεφτά της και δεν πιάνει παίκτες που “τσιμπούν” λίγο στην τιμή! Ακόμη όμως, κι αν πιάσει παίκτες η διοίκηση για την ομάδα, ποτέ δεν θα είναι αρκετοί για εμάς! Γιατί εμείς είμαστε large φίλε μου, μόνο με τον Messi θα είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί θέλουμε παίκτες υψηλών προδιαγραφών! Άσχετο βέβαια με το γεγονός ότι, ως οπαδός της ομάδας του (και δεν εννοώ όλους) δεν έδωσε ποτέ λεφτά γι΄αυτή!

 

6. Είναι απόλυτα κομματικοποιημένος!

collage-akel-disi

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα! Ο Κυπραίος οπαδός αν είναι δεξιός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρίζει και να μην χωνεύει τους αριστερούς, που τους αποκαλεί “κουμμουνιστές“, ενώ αν είναι αριστερός φυσικά και θα βρίζει και θα του κάθονται στο στομάχι οι δεξιοί, ή αλλιώς οι φασίστες! Οι δεξιοί φωνάζουν στο γήπεδο, ενώ παίζει η ομάδα τους ότι, “Η Κύπρος είναι ελληνική” και οι αριστεροί ότι “Η Κύπρος ανήκει στον λαό της“! Αν δεν τα πουν αυτά τουλάχιστον μια φορά, κάτι πάει X!

Επίσης, ο typical Κυπραίος οπαδός κουβαλά στο γήπεδο πολιτικά σύμβολα για τα οποία φανατίζεται, αν και οι νεότεροι οπαδοί μπορεί να μην γνωρίζουν (τουλάχιστον ορισμένοι) καθόλου τι σημαίνουν! Για παράδειγμα, οι Ομονοιάτες που στην κερκίδα, αλλά και σε φανέλες και σε ό,τι άλλο, έχουν τον Che Guevara, την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, και σίγουρα την κυπριακή σημαία! Από την άλλη ο Αποελίστας, δεν γίνεται να μην πάρει στο γήπεδο την ελληνική σημαία, ή να μην έχει φανέλες και το λάβαρο του Γρίβα!

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, υπάρχει ένα πρότυπο Κυπραίου οπαδού που κρατάει χρόνια, και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα!

 

Εσύ αναγνώρισες τον εαυτό σου, κάποιο φίλο, συγγενή ή γνωστό σου μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά; Μεν μου πεις όχι;;;

 

Υ. Γ. Γενικά ο typical Κυπραίος οπαδός βρίζει τους πάντες και τα πάντα, που φταίνε για την ήττα ή την στασιμότητα της ομάδας του. Με το πρώτο λάθος, θα ξεκινήσει να ψάλλει τον εξάψαλμο! Καλώς ή κακώς, έτσι συμπεριφέρεται στο γήπεδο ή όπου άλλου βλέπει ή συζητά για την αγαπημένη του ομάδα!

 

Δες επίσης: Οι μοναδικές “περιπτωσάρες” των Κυπραίων που όλοι βλέπουμε στο γήπεδο!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending