fbpx

Όσα έγιναν στο 21ο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ, με θέμα «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις»

Στις 13/2/2016, ημέρα Σάββατο πραγματοποιήθηκε το 21ο  Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ, με θέμα « Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνδιοργανωτές ήταν η Εθνική Φρουρά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν Βιωματικά Εργαστήρια με θέματα:

  • Κάνναβη και Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες
  • Διακοπή του Καπνίσματος
  • Διαχείριση εργασιακού στρες
  • Διαχείριση του στρες στην καθημερινότητα
  • Οριοθέτηση Συμπεριφοράς και άλλες γονεικές δεξιότητες
  • Παρουσίαση περιστατικού και συζήτηση θεραπευτικών παρεμβάσεων
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση οργανώνεται ενάντια στις εξαρτήσεις

 

Προσωπικά, επέλεξα το βιωματικό εργαστήρι “Κάνναβη και Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες”. Στα βιωματικά εργαστήρια συνήθως γίνονται σε κύκλο. Αρχικά συστηθήκαμε και στην συνέχεια μοιράσαμε τις γνώσεις μας για την κάνναβη. Συντονίστριες μας ήταν η Μιχαέλλα Βασιλείου και η Έλενα Χατζηθωμά, Κλινικοί Ψυχολόγοι.

12655646_200003567018906_343435007_n

 

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες των 5 και η κάθε ομάδα είχε ένα στάδιο στην μελέτη περίπτωσης από την αρχή της χρήσης μέχρι την εξάρτηση. Η κάνναβη χρησιμοποιείται καπνιστή σε αποξηραμένη μορφή. Η Έλλειψη στόχων, η απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ασχολίες, οι αλλαγές στη διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά, είτε λεκτική είτε σωματική, είναι οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει φυσική εξάρτηση από την ουσία αλλά η εξάρτηση είναι ψυχολογική.

Αφού τα Βιωματικά εργαστήρια ολοκληρώθηκαν ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Σωματείο Δρομέων “Περικλής Δημητρίου”, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ.Ησαία, προέδρου Δ.Σ ΚΕΝΘΕΑ, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, από τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Δρ Χρύσανθου Γεωργίου, από τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς, από τον Υπουργό Άμυνας και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

tumblr_mylguoUJmA1sjtt3mo1_500

 

Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση από τον Δρ Κυριάκο Βερεσιέ, MD-PhD Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΝΘΕΑ.

Το ΚΕΝΘΕΑ είναι Παγκύπριος, μη κυβερνητικός οργανισμός ενάντια στις εξαρτήσεις. ιδρύθηκε το 1994. Το 1954 απαγορεύτηκε η καλλιέργεια κάνναβης. Το 1970 αυξήθηκε η χρήση αλκοόλ και υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα κάνναβης. Ένα χρόνο αργότερα διαδόθηκε η κάνναβη, η κοκαΐνη και η ηρωίνη. Το 1987 ξεκίνησαν τα πρώτα σεμινάρια και οι πρώτες δημοσιεύσεις στήριξης ψυχικής υγείας. Το 1991 μετά από την Παγκύπρια Ερεύνα με μαθητές από 14-18 χρονών, υπήρξε πρόταση νόμου για θεραπεία αντί φυλάκιση. Το 1986 υπήρξε κρατική παρέμβαση με προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς παρέμβασης.

tumblr_n8f2f58RhU1tgvkbqo1_400

 

Τέλος, κλείνω με μία φράση που είπε ο Δρ. Βερεσιέ:

 

Πρέπει να αφαιρέσουμε το χαλασμένο μήλο από το κουτί πριν χαλάσει ολόκληρο το κουτί.

 

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending