fbpx

Σκέφτηκες ποτέ τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;

Ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος; Μάλλον κανένας! Ό,τι και να κάνουμε, θεωρητικά ανήκει στο “κυνήγι” της ευτυχίας που κάθε άνθρωπος κάνει. Αν ρωτήσουμε διάφορα άτομα “τι είναι ευτυχία;” θα λάβουμε πολλές και διαφορετικές απαντήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ερωτηθεί για τον βαθμό ευτυχίας τους μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά. Επίσης, παράγοντες που νομίζουμε πως καθορίζουν την ευτυχία ίσως και να αποδεικνύονται λιγότερο σημαντικοί απ’ όσο νομίζουμε.

Πάμε να δούμε λοιπόν ένα “προφίλ” των ευτυχισμένων ανθρώπων, από τις απαντήσεις της πλειοψηφίας, και στρατηγικές για το πώς να κάνεις κι εσύ μερικά βήματα προς αυτό!

 

1
Έχουν καλές κοινωνικές σχέσεις

Εδώ στην Κύπρο ειδικά, είμαστε -σε σύγκριση με τον κόσμο γενικότερα- μια κοινωνία παραδοσιακή και συλλογική, με αποτέλεσμα να προσδιορίζουμε πολλές φορές τον εαυτό μας ανάλογα με τις ομάδες στις οποίες ανήκουμε. Γενικά, ο άνθρωπος δεν είναι πλασμένος για να μένει μόνος του. Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος λοιπόν, έχει τουλάχιστον μερικές στενές σχέσεις όπως μια ευτυχισμένη οικογένεια, κάποιους καρδιακούς φίλους, έναν αγαπημένο σύντροφο. Βέβαια ίσως να μην έχουν όλα τα παραπάνω παραδείγματα την ίδια βαρύτητα για όλους. Σημασία έχει να έχεις κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους κοντά σου, όποιοι κι αν είναι. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους, φαίνονται πιο συμπαθητικοί προς τους άλλους ανθρώπους και αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά τους, ιδιαίτερα σε ηγετικές θέσεις.

Just do it! Αν νιώθεις ότι έχεις πρόβλημα στο να βρεις ή να διατηρήσεις τις σχέσεις σου, καλό θα ήταν να το ψάξεις. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να πάρουν και να δώσουν αγάπη – οι περισσότεροι, θα έλεγα! Αν πάλι έχεις ήδη τους δικούς σου ανθρώπους, να τους προσέχεις γιατί είναι οι πολυτιμότεροι θησαυροί σου. Κι εκείνοι άλλωστε θα κάνουν το ίδιο, αν τα αισθήματα είναι αμοιβαία!

2
Έχουν καλή ψυχική και σωματική υγεία, και ξέρουν να διαχειρίζονται το στρες

Η απουσία ψυχικής υγείας, αλλά και σωματικής σε σοβαρό επίπεδο (γιατί μικροθέματα έχουμε όλοι) συνεπάγεται ένα αίσθημα μόνιμου εσωτερικού βασανισμού, οπότε δεν περιμένουμε αυτός ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο εν λόγω άνθρωπος δεν είναι καν σε θέση να σκεφτεί αν είναι ευτυχισμένος ή όχι. Όσο για το άγχος, εννοείται πως όταν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, η αξιολόγηση της ευτυχίας σου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα κι αν καθίσεις να το σκεφτείς, θα πεις “εδώ κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα, τι μου λέτε τώρα;“. Βασικός παράγοντας του ατόμου είναι η ηρεμία στην καθημερινή ζωή του, καθώς το έντονο άγχος μακροπρόθεσμα επηρεάζει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Just do it! Μα αφού μπήκες στο StudentLife – τι κάνουμε εμείς εδώ; Θα βρεις πολλά άρθρα που μιλούν για το πώς να αντιμετωπίζουμε το στρες. Όσο για την υγεία, εννοείται πως την προσέχουμε – αλλά δεν ξεχνάμε πως εξαρτάται και από το πώς αντιμετωπίζουμε το άγχος!

3
Είναι σωστοί εργαζόμενοι

Οι σωστοί εργαζόμενοι δεν “κάνουν κοπάνα” από τη δουλειά (ή το πανεπιστήμιο, στην περίπτωσή μας) παραδίδουν την κάθε εργασία στην ώρα της, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος καθυστέρησης και δεν “βάζουν τρικλοποδιές” στους υπόλοιπους, ενώ αντίθετα τους βοηθούν.

Just do it! Για να το φέρουμε στο πλαίσιο του φοιτητή: αν υπάρχει λανθασμένη ακαδημαϊκή συμπεριφορά, υπάρχει και λόγος. Κάτι θα μας έκαναν, δεν είμαστε τρελοί! Μήπως σου φταίνε άλλα πράγματα, ή απλά δε σου αρέσει αυτό που σπουδάζεις και μετέπειτα επάγγελμά σου; Για ψάξ’ το λίγο!

4
Είναι πνευματικοί και πιστοί σε ιδανικά

Πνευματικός άνθρωπος είναι αυτός που σκέφτεται, στοχάζεται γενικά, ψάχνεται για όσα τον ενδιαφέρουν και δεν αφήνει τη ζωή να περνάει απλώς. Κι όταν ψάχνεσαι, τότε σίγουρα έχεις κάποιες αξίες και απόψεις. Έχεις και στόχους παντός είδους για τους οποίους αγωνίζεσαι καθημερινά. Η θρησκεία μπορεί να είναι ένας παράγοντας ευτυχίας, αλλά όχι πάντα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε κάποια μορφή θεού, αλλά παρ’ όλα αυτά φιλοσοφούν και πορεύονται ώστε να φτάσουν τα δικά τους ιδανικά. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος έχει να προσβλέπει σε κάτι και λειτουργεί γενικά με ένα συγκεκριμένο πλάνο, μετά από σκέψη.

Just do it! Αφιέρωσε λίγη ώρα την ημέρα (την εβδομάδα έστω, αν είσαι τόσο πολυάσχολος/η) στον εαυτό σου και μόνο. Αν τρέχεις συνεχώς σαν τον Θανάση Βέγγο στις ταινίες του, πώς να επιδοθείς σε σκέψεις και αναζητήσεις; Κάθισε και κάνε μια λίστα με τους στόχους σου, και αν χρειάζεται φέρε ξανά στο νου σου τις απόψεις και τις αξίες σου. Αν έχεις όρεξη να ψαχτείς περαιτέρω, σου προτείνω ΠΟΛΛΑ βιβλία (βλέπε το προηγούμενο άρθρο μου) ή αν είσαι πιο πολύ του υπολογιστή, τράβα στο YouTube και ξεσκόνισε τις ομιλίες των TED και TEDx – εγώ προσωπικά έμαθα πάρα πολλά πράγματα (και) από εκεί!

Δες: “Μια αστραπή είναι η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε…”

5
Είναι αρεστοί στους άλλους και γενικά τους αρέσουν οι άνθρωποι

Σκεφτείτε τη σύνδεση με άλλους παράγοντες: κάποιος που είναι πιο θετικά διακείμενος στους ανθρώπους είναι εξαρχής πιο ευτυχισμένος. Οι κοινωνικές του σχέσεις είναι καλύτερες επίσης, ενώ έχει και να προσβλέπει στην άποψή του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί και αξίζει να τους γνωρίσεις. Ίσως όχι όλους, και σίγουρα δεν θα τους κάνεις όλους κολλητούς, αλλά καλό είναι να έχεις επαφές με τον κόσμο γύρω σου. Σε βοηθάει στις επικοινωνιακές σου ικανότητες και δεν ξέρεις και ποτέ ποιον θα συναντήσεις – μπορεί να γίνει σημαντικός για σένα!

Just do it! Μόνο η… πρακτική άσκηση σε βοηθάει σε αυτό! Αφού πρώτα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να είναι θετικά διακείμενος -πράγμα όχι πάντα εύκολο, ανάλογα τις εμπειρίες- κάνε το βήμα και άφησε τον εαυτό σου να γνωρίσει περισσότερο κόσμο. Το πανεπιστήμιο είναι η ιδανική βάση! Σύστησε τον εαυτό σου στους διπλανούς σου στο μάθημα ή στις ψυχαγωγικές ομάδες του πανεπιστημίου, οπουδήποτε γενικά. Υπάρχουν άνθρωποι παντού!

6
Τείνουν να είναι αλτρουιστές

Όταν κάποιος προσφέρει στους συνανθρώπους του, είναι σίγουρα πολύ πιο ευτυχισμένος. Σκεφτείτε εκείνη τη μία φορά που βοηθήσατε μια γριούλα να περάσει το δρόμο ή είπατε σε έναν νέο φοιτητή πού θα βρει την τάδε αίθουσα. Δεν αισθανθήκατε χαρά; Οι άνθρωποι που βοηθάνε τακτικά όποιον μπορούν, με επίσημο τρόπο όπως οι ομάδες εθελοντισμού ή ανεπίσημα όπως στα προηγούμενα παραδείγματα αναφέρουν πως είναι πιο ευτυχισμένοι. Ακριβώς επειδή είμαστε πλασμένοι να ζούμε σε ομάδες, αυτόματα έχουμε και την επιθυμία της προσφοράς. Άλλωστε λένε πως αν κάνεις κάτι καλό, αυτό σου επιστρέφεται!

Just do it! Καταρχάς, κάνε μια βόλτα στο εξαιρετικό άρθρο της Έλενας Κελίρη για τον εθελοντισμό! (Δες το εδώ). Σε κάθε πανεπιστήμιο, ή ακόμα και γενικά στην πόλη σου, θα βρεις τέτοιες ανάλογες ομάδες. Πέρα από αυτό, κάνε συνήθειά σου να βοηθήσεις όποιον βλέπεις γενικά και το χρειάζεται στην καθημερινότητα, ενώ διαμόρφωσε τις ενέργειές σου ώστε να βοηθούν τους άλλους μετά. Παράδειγμα; Όταν φεύγεις από την τάξη, βάλε την καρέκλα σου στη θέση της. Δε θα σου κοστίσει απολύτως τίποτα και θα φτιάξει τη μέρα όπου καθαρίζει την αίθουσα. Αν δε νιώσεις μεγαλύτερη ευτυχία μετά απ’ όλα αυτά, να μη με λένε Κατερίνα!

7
Έχουν αρκετά λεφτά ώστε να ζουν, αλλά όχι απαραίτητα πολλά

Ίσως να περιμέναμε πως η οικονομική κατάσταση κάθε ανθρώπου έχει να κάνει άμεσα με την ευτυχία του. Όπως φαίνεται, όχι τόσο όσο οι παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε. Έρευνες δείχνουν πως ένας πλούσιος άνθρωπος, δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο ευτυχισμένος από κάποιον που έχει αρκετά λεφτά για να ζει και να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, οι οποίες βέβαια παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ανάλογα τον άνθρωπο – με άλλα λόγια, η ευτυχία και τα δύο αυτά στάδια δεν παρουσίαζαν σχέση αίτιου-αιτιατού. Όμως, για να μη βολτάρουμε σε συννεφάκια, οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετά λεφτά όσον αφορά το βιοποριστικό κομμάτι είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι – λογικό, αν σκεφτείς ότι ανησυχούν για το καθημερινό τους!

Just do it! Προσπάθησε να προσδιορίσεις τι θεωρείς βασική ανάγκη και τι όχι. Καλό είναι σε τέτοιες εποχές να μην είμαστε σπάταλοι, όμως πού και πού καλό είναι να επενδύουμε σε κάτι που μας ευχαριστεί. Εγώ, ας πούμε, δεν μπορώ να αγοράζω συνέχεια βιβλία, αλλά πού και πού με κάνει πολύ χαρούμενη. Αν το κρίνεις απαραίτητο, ψάξε να βρεις μια δουλειά. Αρχίζοντας φυσικά από το JOBS στο StudentLife!

8
Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά…

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των ανθρώπων που απάντησαν, ένας ευτυχισμένος άνθρωπος έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερο αυτοέλεγχο, καλλιεργημένη δημιουργική σκέψη, και επίσης είναι περισσότερο αισιόδοξος και εξωστρεφής. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως δημιουργική σκέψη δεν έχουν μόνο όσοι επιδίδονται σε δημιουργικές ασχολίες.

Δημιουργική σκέψη είναι η συνεχής εξεύρεση νέων, καλύτερων λύσεων για κάθε τι.

Όσο για τους εξωστρεφείς, δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι τύπου low-profile δεν είναι ευτυχισμένοι. Εδώ η έννοια “εξωστρέφεια” συνεπάγεται με το να μη φοβάσαι τον κόσμο γύρω σου (βλέπε νούμερο 5!)

Just do it! Βάλε στόχο να καλλιεργήσεις όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν γίνεται να αναλυθούν όλα εδώ μιας και αυτό θα απαιτούσε ολόκληρο βιβλίο, όμως γενικά ακολούθησε το Just do it του νούμερου 4 περί έρευνας και ψαξίματος – και θα έρθουν όλα με τη σειρά τους!

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε;

happiness-calculator-e1423908200546-796x398

Οι έρευνες έδειξαν πως ακόμα και σε αυτούς τους παράγοντες υπήρχαν διάφορες παραλλαγές, με εξαίρεση έναν: αυτόν των στενών σχέσεων. Κανένας, μα κανένας άνθρωπος που βρίσκεται μόνος και δεν έχει ούτε έναν κοντινό άνθρωπο ώστε να λαμβάνει αλλά και να δίνει αγάπη και στήριξη, δεν απάντησε πως είναι ευτυχισμένος. Και λογικό, εδώ που τα λέμε. Σκεφτείτε ένας προς έναν τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Ίσως αν κάνατε διαφορετική ζωή να ήταν διαφορετικοί και όχι αυτοί που είναι τώρα, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Θα σας άρεσε να κάνετε μια ζωή τελείως μόνοι, χωρίς πραγματικά κανέναν κοντά σας; Όχι απαραίτητα κοντά στα χιλιόμετρα, αλλά στην καρδιά σας. Βάζω στοίχημα ό,τι μα ό,τι θέλετε, πως δεν αρέσει σε κανέναν!

Τώρα, πράγματα όπως η ηλικία, η εκπαίδευση και η εμφάνιση δεν έχουν να κάνουν με το αν είσαι ευτυχισμένος ή όχι, απ’ ότι φαίνεται. Η αλήθεια είναι πως η ίδια η κοινωνία μας τα έχει κάνει να φαίνονται σημαντικά, για αυτό και εμείς μεγαλώνουμε με αυτά τα ιδεώδη. Πάρτε παράδειγμα το ηλικιωμένο ζευγάρι στο χωριό, που ζουν με τη φάρμα και τα ζώα τους. Αν τους ρωτήσεις είναι τρισευτυχισμένοι, επειδή έτσι μεγάλωσαν και δεν έμαθαν κάτι άλλο. Αντίθετα, αν τους πάρεις από εκεί και τους πας σε μια μεγάλη πόλη “για περισσότερες ευκαιρίες” δεν θα τους αρέσει. “Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις” λένε, αλλά “συν Αθηνά και χείρα κίνει” – σε απλά ελληνικά, ψάξου και εσύ για το τι θέλεις!

Και τέλος, να θυμάστε… 

Η ευτυχία εξαρτάται και από την οπτική γωνία κάθε ανθρώπου, αλλά και από το κατά πόσο είναι ευγνώμων για αυτά που έχει. Το πιο σημαντικό όμως που βλέπουμε σε όσα αναλύσαμε, είναι πως το να είμαστε ευτυχισμένοι είναι πράγματι στο χέρι μας.

Εσύ πώς θα χτίσεις τη δική σου ευτυχία;

 

Δες επίσης: 12 προσωπικά συμπεράσματα ζωής που έμαθα όσο ζω!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending