fbpx

Τα 8 στάδια που θα περάσεις μέχρι να ξεπεράσεις ένα χωρισμό!

Τις τελευταίες μέρες πραγματικά δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά παντού ακούω για χωρισμούς.  Εν επειδή άνοιξε ο καιρός;

Καλοκαιριάζει και ούλλοι θέλουν να εν ελεύθεροι να κάμουν τη ζωή τους; Πιθανόν. Εδέχτηκα που φίλους μου ερωτήσεις του τύπου, «καλάν, ως πότε εν να πονώ έτσι;»«που πόσες φάσεις πρέπει να περάσω για να το ξεπεράσω;» 

Φίλοι μου,  το μόνο σίουρο είναι ότι κάποτε θα το ξεπεράσετε!

Εκατέληξα στα πιο κάτω στάδια μέσα που δική μου εμπειρία, αλλά και παρατηρώντας φίλους και φίλες μου.  Δεν είναι απόλυτο ότι περνούν ούλλοι που τα ίδια στάδια, αν διαφωνήσετε μαζί μου απλά να ξέρετε ότι είναι οι δικές μου υποκειμενικές διαπιστώσεις και ότι υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Πιο κάτω θα δείτε κάποια στάδια που τα οποία κατά τη γνώμη μου περνά ο κάθε ένας μας για να ξεπεράσει ένα χωρισμό.

 

1
Ανακοίνωση & εξηγήσεις

Καταρχάς, θα σου ανακοινωθεί από το/τη σύντροφο σου ότι θέλει να διακόψετε τη σχέση σας.  Παίρνει σοβαρό ύφος, προσπαθεί να σου το φέρει μαλακά, χωρίς τσακωμούς και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μεν δυσκολευτεί.

Ξεκινά με έναν όμορφο πρόλογο που σιγά-σιγά αρχίζει να παρουσιάζει τα πράματα που την αρνητική τους πλευρά και εσύ τζείνη την ώρα αντιλαμβάνεσαι τι πρόκειται να ακουλουθήσει.

Πετάσσει την «πόμπα» και μετά πριν να σιωπήσει πρέπει να απαριθμίσει τους λόγους που θέλει να χωρίσετε, να δώσει κάποιες εξηγήσεις τέλος πάντων.  Εσύ απλώς κάθεσαι και ακούεις, χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις.

2
Αρχική αντίδραση

Την ίδια ώρα που σου λαλεί ότι θέλει να χωρίσετε, την ώρα που σταματά να μιλά, εσύ είσαι σε κατάσταση shock.  Μέσα σε λίην ώρα υποτίθεται ότι φέρνεις το νου σου και ζητάς περεταίρω εξηγήσεις.  Αγνοάς όσα σου είπε και απλά θέλεις την «αλήθκεια» – ή τουλάχιστον τζείνο που θεωρείς εσύ αλήθκεια.  Κλαίεις, φωνάζεις θέλεις να τσακωθείς και την ίδια στιγμή προσπαθείς να τα έβρετε.  «Γιατί μου το κάμνεις τούτο;», «Εν επερνούσαμε καλά;», «Εν με αγαπάς πλέον;», «Τι άλλαξε έτσι ξαφνικά;».

Αποστομώνοντας τον άλλο και κάμνοντας τον να νιώσει τύψεις και να μεν ξέρει τι να κάμει για να σε ηρεμήσει. Πολλές φορές, άμαν ο άλλος εν αρκετά δυνατός στο θέαμα του πληγωμένου πρώην συντρόφου, μπορεί και να σηκωστεί να φύει.  Τούτο μπορεί να μεν είναι και το καλύττερο, αλλά με το να μεινήσκει τζιαμέ εν βοηθά σε κάτι, οπότε καλύτερα να ξεσπάσεις και να το επεξεργαστείς μόνος σου.

3
Άρνηση

Σε τούτη τη φάση οι μόνες φράσεις-σκέψεις που γυρίζουν μες τον νου σου εν τούτες:

«Εν γίνεται να τελειώσει έτσι απλά!»

«Εν γίνεται να τα εννοεί τζείνα που είπε!»

«Πώς εν να ζήσω τωρά μόνος/η μου;»

«Σε 2-3 μέρες εν να τα έβρουμε, ούλλοι εζηλεύκαν μας, εν κρίμα και άδικο!»

Γενικά αρνείσαι να δεχτείς την τροπή που παίρνει πλέον ζωή σου και θεωρείς ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εν να είσαστε ξανά μαζί.

Δες: Οι 4 κυριότερες αιτίες δημιουργίας σχέσης ή χωρισμού της γενιάς μας!

4
Εμμονή

Αφού περνούν οι μέρες και εν βλέπεις να αλλάζει γνώμη ο άλλος, καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει όντως Χ.  Προσπαθώντας να το προλάβεις και να μεν αφήσεις τον άλλο να κάμει τη ζωή του, αρχίζεις τα πιο συχνά μηνύματα, τα πιο συχνά τηλεφωνήματα και την «παρακολούθηση».  Στέλλεις συνέχεια μηνύματα, μπορεί και για χαζά πράματα, απλά για να βεβαιωθείς ότι απαντά σου ακόμα.

Πιάνεις συνέχεια τηλέφωνα, να δεις τι κάμνει, να ενοχλάς, να σιουρεύκεις ότι εν ήβρε άλλον/η.  Και εννοείται ότι μέσα σε τούτα υπάρχουν και τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα με τα παρακάλια και τις εξομολογήσεις: «λείπεις μου», «εν μπορώ χωρίς εσένα», «αγαπώ σε» κτλ.

Τέλος, γίνεσαι ντεντέκτιβ, περνάς έξω που σπίτι του, που τους τόπους που συχνάζει, περιμένεις να δεις το αυτοκίνητο του, αν κυκλοφορά με άλλον/η… και το στανταρούι, ξικοκκαλίζεις ότι account έσσιει μήπως και έφυε σου καμιά νέα πληροφορία ή φωτογραφία που μπορεί να έβαλε.

5
Θυμός

Αρχίζεις και εκνευρίζεσαι.  Κουράζεσαι να παρακαλάς.  Εν ξέρεις τι άλλο μπορείς να κάμεις για να κερδίσεις τον σύντροφο σου πίσω.  Οπότε αρχίζεις και βρίζεις… «Ο βλάκας!», «Ούλλες οι γυναίκες εν το ίδιο πράμα!» και πάει λέγοντας η κουβέντα.

Δυστυχώς το στάδιο της «Εμμονής» και το στάδιο του «Θυμού» είναι τα 2 πιο επικίνδυνα στάδια.  Αν πεις και χάσεις τον έλεγχο, έχασες το παιχνίδι.  Κάμνεις τον άλλο να χάσει πάσα ιδέα για ‘σένα, να μετανιώσει για το διάστημα που επέρασε μαζί σου και εξαφανίζεται κάθε πιθανότητα να έσσιετε οποιεσδήποτε σχέσεις στο μέλλον, έστω και φιλικές.  Αν χάσεις τον έλεγχο σε τούτα τα στάδια, πολλές φορές οδηγείσαι και στην εκδίκηση, που κατά τη γνώμη μου είναι αχρείαστη στη ζωή μας, γιατί σπαταλούμε χρόνο που το να κάμουμε κάτι καλό για μας, απλά για να κάμουμε κάτι κακό στον άλλο.

Στο κάτω-κάτω, η χειρότερη εκδίκηση για ‘μένα είναι το να αγνοείς τον άλλο και να είσαι καλά.  Αν καταφύγεις στη εκδίκηση, τότε φκαίνεις εκτός ελέγχου, χάνεις τον ίδιο σου τον εαυτό, την ταυτότητα σου, την αυτοεκτίμηση σου και την αξιοπρέπεια σου.

6
Συνειδητοποίηση & αντίληψη

Αντιλαμβάνεσαι ότι η σχέση σου είναι πλεόν παρελθόν. Λείπει σου. Πίνεις να ξεχάσεις.  Αγαπημένο σου ρεπερτόριο πλέον ο Παντελίδης.  Εν να κλάψεις, εν να χτυπηθείς, αλλά εν θα ξαναενοχλήσεις.

Συνειδητοποιάς ότι ετέλιωσε και ίσως κάπου μέσα σου να συμφωνείς και εσύ τελικά ότι, ό,τι έγινε ήταν για το καλύττερο και των δυο σας, ότι εν επήενε άλλο και εν θα είσασταν ποττέ ευτυχισμένοι μαζί.

7
Αποδοχή

Αποδέχεσαι το επιτέλους. Εν θα είσαστε ξανά μαζί. Είχατε πολλές όμορφες στιγμές οι οποίες δυστυχώς επισκιαστήκαν που τες άσχημες. Ας κρατήσουμε τις καλές στιγμές, τα πράματα που μας έμαθε τούτος ο άνθρωπος, γιατί ως γνωστόν κάθε άνθρωπος που περνά που τη ζωή μας, έσσιει κάτι να μας μάθει, και προχωρούμε.

8
Συμφιλίωση

Το αγαπημένο μου στάδιο.  Σε τούτο το στάδιο πολλά λίοι καταφέρνουν να φτάσουν.  Κάπου χάνουνται μέσα στον πόνο τους.  Πολλοί παραμένουν και στάσιμοι 3 στάδια πιο πάνω, στον «Θυμό» άρα και στην εκδίκηση.  Όσοι όμως βρίσκουν τη δύναμη να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να την αποδεχτούν σιγά-σιγά συμφιλιώνουνται πρώτα με τον εαυτό τους, μετά με τον πρώην σύντροφο τους και τέλος με ούλλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Βρίσκουν ξανά τους φίλους τους, το χαμένο τους χαμόγελο, το νόημα της ζωής τους και είναι πλέον έτοιμοι να προχωρήσουν τη ζωή τους.  Βάλλουν ξανά τους στόχους τους, ανεβάζουν τον πήχη για κάτι καλύτερο σε διάφορους τομείς της ζωής τους και το κυριότερο: καταφέρνουν να ξαναεμπιστευτούν τους ανθρώπους γύρω τους.

Κάθε ένα που τούτα τα στάδια θα σε κάμει πιο δυνατό, θα σε διδάξει και κάτι διαφορετικό. 

happy

Το πόσο εν να διαρκέσει όμως κάθε στάδιο και το πόσο χρόνο εν να χρειαστεί για να ξεπεράσεις εντελώς τον πόνο, δυστυχώς είναι άγνωστο.  Μπορεί να πάρει και μέρες, και εβδομάδες, και μήνες, ακόμα και χρόνια.  Το μόνο που μπορείς να κάμεις είναι υπομονή, και να έσσιεις τη δύναμη να μεν χάσεις τον εαυτό σου στην πορεία.

Οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις. Πολλοί χωρίζουν. Η ζωή όμως πάντα προχωρά και πρέπει να προχωράς κι εσύ μαζί της.  Να συμφιλιώνεσαι με τους γύρω σου, ακόμα και με εκείνους που σε πλήγωσαν.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κρατάς κακίες και να μένεις κολλημένος σε καταστάσεις του παρελθόντος.

 

Δες επίσης: Μάθε τι τύπος “πρώην” είσαι αφού χώρισες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending