fbpx

Μάθε πώς να προσαρμοστείς τσακ-μπαμ στη νέα σου φοιτητική ζωή!

Όταν από μαθητές γινόμαστε φοιτητές, αναπόφευκτα η ζωή μας αλλάζει, ανάλογα με τις νέες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε. Ίσως αλλάξουμε σπίτι, πόλη, ακόμα και χώρα.

Όμως, ειδικά όταν μας άρεσε η προηγούμενη φάση ζωής μας ως μαθητές, καμιά φορά δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα φάση ως φοιτητές.

Απόλυτα φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το δεχτούμε.

Ας δούμε λοιπόν 9+1 απλά tips για πρωτοετείς, ώστε να συνηθίσουμε στα νέα δεδομένα, αλλά και να λατρέψουμε τη φοιτητική μας ζωή!

1
Πάρε το σαν καλή ευκαιρία για περισσότερες αλλαγές

Τα πράγματα γύρω σου αλλάζουν, και σιγά-σιγά θα κατανοήσεις πως η ίδια η ζωή είναι μια αλλαγή. Άρα είναι η ιδανική περίοδος να προχωρήσεις και σε αλλαγές του εαυτού σου, ειδικά αν το ήθελες από πριν, αλλά δεν το έκανες για οποιονδήποτε λόγο. Για παράδειγμα, εγώ πέρασα από το ξανθό χρώμα μαλλιών στο χάλκινο, έτσι για αλλαγή!

Δεν μιλάμε όμως μόνο για την εξωτερική εμφάνιση. Θα ήθελες να είσαι πιο κοινωνικός άνθρωπος; Να μελετάς περισσότερο; Να ξεκολλήσεις λίγο από το ίντερνετ και να εμπλακείς σε περισσότερες δραστηριότητες; Είναι η ιδανική περίοδος για να το κάνεις! Πρώτον, θα αποκτήσεις έναν καλύτερο εαυτό και δεύτερον, όταν αλλάξεις εσύ προσαρμόζεσαι καλύτερα στο νέο περιβάλλον. Ξεκίνα λοιπόν το ψάξιμο από σήμερα!

2
Φτιάξε το σπίτι σου όπως γουστάρεις

Εκτός κι αν μένεις ακόμα με τους δικούς σου –αν και μπορείς να κάνεις αλλαγές και στην κρεβατοκάμαρά σου– θα μείνεις σε ένα δικό σου σπίτι ή δωμάτιο. Ειδικά αν η πόλη σου είναι μακριά, οι φωτογραφίες των δικών σου ανθρώπων στον τοίχο βοηθάνε.

Κατά τ’ άλλα, μπορείς να διακοσμήσεις το σπίτι σου όπως νομίζεις και να του βάλεις τη δική σου “σφραγίδα“. Άλλωστε θα περνάς τις περισσότερες σου ώρες εκεί, άρα είναι καλό να αισθάνεσαι όμορφα. Επιπλέον, η όλη κινητοποίηση για να διαμορφώσεις τον χώρο σου θα σε απασχολήσει και θα σε ενθουσιάσει.

3
Μάθε ό,τι μπορείς από “παλιούς” φοιτητές

Αυτή η συμβουλή είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι, ανάλογα σε τι τύπο φοιτητή θα πέσεις. Καλό είναι να αποκομίσεις μόνο γεγονότα και πληροφορίες, χωρίς να επηρεαστείς από τη γνώμη τους. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και επιπλέον είναι καλύτερο να έχεις τη δική σου προσωπική άποψη και να μην αφήνεις άλλους να διαμορφώνουν αυτοί τη ζωή σου.

4
Μπες σε ενδιαφέρουσες πανεπιστημιακές ομάδες

Όσο πιο πολλές, τόσο το καλύτερο. Σε γενικές γραμμές, οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τους φοιτητές των επόμενων ετών. Στο πανεπιστήμιο δεν πας μόνο για τα μαθήματα. Μπορείς να βρεις καταπληκτικές ομάδες στο πανεπιστήμιο που ασχολούνται με ό,τι τραβάει η ψυχή σου, και φυσικά εντελώς δωρεάν! Με τον καιρό θα ανακαλύψεις ποιες πραγματικά σε ενδιαφέρουν και θα οργανώσεις τον χρόνο σου ανάλογα ώστε να είσαι μέσα.

Αθλήματα, θέατρο, φωτογραφία, εθελοντισμός και πολλά άλλα… όλα είναι εδώ! Τι καλύτερο από το να ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και συμφοιτητές σου που σας δένει αυτή η κοινή ενασχόληση; Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο tip!

5
Γνώρισε όσο περισσότερο κόσμο μπορείς

Είτε είσαι από τους άνετους που χαιρετούν όλο τον κόσμο ακόμα και στο ασανσέρ, είτε χρειάζεται να πάρεις μπρος πρώτα (καλή ώρα σαν κι εμένα) από κάτι κοινό ή από το να σου μιλήσει ο άλλος πρώτος, το πανεπιστήμιο σου δίνει πάμπολλες ευκαιρίες να γνωρίσεις διάφορα άτομα.

Τα μαθήματα ή ακόμα καλύτερα οι ομάδες που αναφέραμε οδηγούν στις καλύτερες γνωριμίες. Μην απορρίψεις καμιά από αυτές, επειδή ίσως φαίνεται εκτός του στυλ σου – δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι κολλητοί, αλλά γιατί να μην έχεις παρέες; Εκτός από το ότι η επικοινωνία με περισσότερο κόσμο σε βοηθάει να νιώθεις καλύτερα, ποτέ δεν ξέρεις πού σε περιμένει ένα επόμενο καλό φιλαράκι!

Δες: Τα 5 είδη συμφοιτητών που πάντα μας νευριάζουν!

6
Γνώρισε την πόλη στην οποία σπουδάζεις

Ίσως να μην έχεις γνωρίσει τα κατατόπια της αρκετά, ακόμα και αν είναι η ίδια πόλη στην οποία έμενες μέχρι πρόσφατα. Αν είναι καινούρια πόλη, ακόμα καλύτερα! Πάρε μια κάμερα, περπάτα στην πόλη για γυμναστική και άρχισε την εξερεύνηση!

Σιγά-σιγά θα μάθεις τα καλύτερα μέρη για να συχνάζεις για τις βόλτες σου, και θα επεκταθείς και εκτός πόλης. Η Κύπρος είναι νησί με πολλές κρυμμένες ομορφιές – που αν ψάξεις θα τις βρεις σίγουρα!

7
Ασχολήσου με το διάβασμά σου

Καιρός να θυμηθούμε προς τι η αλλαγή ζωής! Τι σπουδάζεις και γιατί; Τι θέλεις να κάνεις αργότερα; Σκέψου λοιπόν, και επίσης καταπιάσου με το διάβασμα για τη σχολή σου από νωρίς. Αν διαβάζεις από λίγο και συχνά, θα μπεις περισσότερο στο κλίμα των μαθημάτων σου.

Ως αποτέλεσμα, όταν έρθει αυτή η φοβερή και τρομερή εξεταστική για την οποία γίνεται τόσος λόγος, εσύ ήδη θα ξέρεις τι γίνεται και με λίγη παραπάνω προσοχή και επανάληψη θα πάρεις πολύ υψηλότερους βαθμούς με πολύ λιγότερο κόπο.

8
Να επικοινωνείς με όσους άφησες πίσω με τη σωστή συχνότητα

Εννοείται πως δεν παρατάς την οικογένεια και τους φίλους σου με το που αλλάζεις ζωή, οπότε μην νιώθεις μακριά τους. Υπάρχουν τόσα μέσα επικοινωνίας σήμερα, δεν βασιζόμαστε στα ταχυδρομικά περιστέρια. Όμως μην είσαι στο Skype κάθε μέρα όλη μέρα με τη μάνα ή με το κολλητάρι από το σχολείο. Δεν θα ήθελες η ζωή σου να βασίζεται μόνο σε ένα υπολογιστή και να αφήνεις όλα τα υπόλοιπα νέα γεγονότα να περνάνε έτσι, σωστά;

Μπορείς μια χαρά να ισορροπήσεις τις σχέσεις με τους ανθρώπους της μαθητικής και της φοιτητικής σου ζωής, και σταδιακά θα το βρεις! Ως δευτεροετής από Ελλάδα που έχει βρει κόσμο εδώ και κράτησα κόσμο εκεί, σου εγγυώμαι πως αυτοί που αξίζουν θα παραμείνουν στη ζωή σου. Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λοιπόν!

9
Επιδίωξε την ψυχολογική υποστήριξη από ανάλογους φορείς του πανεπιστημίου

Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει ένα συμβουλευτικό κέντρο, στο οποίο θα βρεις κάποιον να μιλήσεις αν τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά για ‘σένα και δεν είσαι σε θέση να χαρείς τη φοιτητική σου ζωή για πολύ καιρό. Υπάρχουν οι φίλοι, όμως κάποιες φορές έμπειροι ψυχολόγοι (ας παινέψω και λίγο το μετέπειτα επάγγελμά μου 🙂 ) ίσως σε καταλάβουν καλύτερα και είναι σε θέση να σου δώσουν κάποιες καλές συμβουλές.

Το γεγονός ότι μιλάμε σε κάποιο εξειδικευμένο άτομο μας δίνει μια αίσθηση σιγουριάς, που από μόνη της μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Ακόμα και ένας καθηγητής που δεν είναι εξειδικευμένος, αν είναι της εμπιστοσύνης σου, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει στις δικές του ώρες ο καθένας.

10
Απόλαυσε το χρόνο που περνάς μόνος/η

Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται τη μοναξιά, και αυτό είναι σημάδι πως είναι υπερβολικά προσκολλημένοι στους άλλους ανθρώπους, ενώ φοβούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Μην είσαι από αυτούς. Η αγγλική γλώσσα πιστεύω το εξηγεί καλύτερα: άλλο alone, και άλλο lonely. Το 2ο συμφωνώ πως δεν είναι ωραίο, το πρώτο όμως είναι όχι μόνο ευχάριστο, αλλά και ωφέλιμο. Προσωπικά έχω κάποιους αγαπημένους ανθρώπους που αγαπιόμαστε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Εξακολουθώ όμως να θέλω κάποιες φορές να κατεβάζω ρολά και να έχω το χρόνο μου μόνη μου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα παραμελήσω κάποιον.

Πώς μπορείς να το κάνεις; Ας ξεκινήσουμε από τον χρόνο σου μέσα στο σπίτι. Αν μια μέρα (όντως) δεν έχεις διάβασμα, ούτε μάθημα ούτε και έξοδο με φίλους, δεν είναι ανάγκη να μην ξέρεις τι να κάνεις και να κάθεσαι στον υπολογιστή όλη μέρα. Άρχισε να μαθαίνεις μια καινούρια γλώσσα ή να βελτιώνεις τα αγγλικά σου, βάλε στο πρόγραμμα το πώς να μαθαίνεις να μαγειρεύεις, αφιέρωσε μια μέρα στην περιποίηση του εαυτού σου –εντάξει, περισσότερο για κορίτσια– κάνε γυμναστική από βιντεάκια, κράτα ημερολόγιο ή δες κάποιες καινούριες ταινίες. Αν δεν είσαι τόσο “για σπίτι” μπορείς να βγεις έξω. Μια βόλτα από το αγαπημένο σου καφέ παρέα με ένα καλό βιβλίο, μαι βόλτα στην πόλη με τα ακουστικά στα αυτιά ή οτιδήποτε άλλο επιλέξεις, μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, να σκεφτείς πιο ήρεμα και καθαρά.

Και μερικές φορές, όλες αυτές οι ασχολίες είναι πιο απολαυστικές όταν έχεις παρέα τον εαυτό σου. Δεν αμφιβάλλω πως είναι φοβερός τύπος και οφείλεις να τον γνωρίσεις λίγο παραπάνω! Δε θα τον βαρεθείς ποτέ!

Πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάς…

student_life_l

Όλα αλλάζουν στη ζωή, ενώ όσα μένουν είναι αυτά που αξίζουν. Σπουδάζεις γιατί θέλεις να έχεις ένα καλό μέλλον, να κάνεις το επάγγελμα που θέλεις. Παράλληλα όμως, είναι τα πρώτα σου χρόνια ως ενήλικας, μην τα χαραμίσεις μελαγχολώντας καθώς είναι η τέλεια ευκαιρία να εμπλουτίσεις τη ζωή σου με νέες εμπειρίες που θα θυμάσαι με χαρά αργότερα.

Εξάλλου, η φοιτητική ζωή λένε πως είναι από τα καλύτερα μας χρόνια – απέδειξε το κι εσύ!

Δες επίσης: Είσαι τελειόφοιτος; Σίουρα εν να ταυτιστείς με τούτες τις καταστάσεις!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending