fbpx

Είμαστε όντως άνθρωποι;

Σύμφωνα με τον Σωκράτη, η λέξη άνθρωπος προέρχεται από το «ἀναθρεῖ ἅ ὄπωπε», δηλαδή ο άνθρωπος παρατηρεί με προσοχή ό,τι έχει δει. Αυτή είναι μια εκδοχή από τις διάφορες για την ετυμολογία της λέξης. Σήμερα όμως αμφιβάλλω όσο ποτέ ότι παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή ότι έχουμε δει. Αν είναι έτσι, πώς κλείνουμε τα μάτια στις εικόνες παιδιών που πνίγονται καθημερινά στη θάλασσα;

Aν είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο θέλει η ετυμολογία της λέξης να υποστηρίζει γιατί ακούμε για τόσους θανάτους στην θάλασσα και το θεωρούμε ως κάτι φυσιολογικό που δεν χρήζει προσοχής; Ανθρωπόμορφοι είμαστε μάλλον…

Αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί ενώ αυτός ο τίτλος είναι πρωτοσέλιδο μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες «Μετανάστες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Λέσβο, καθώς πανικόβλητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη, πριν να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία “ένας προς ένας”». Κανείς δεν προσπάθησε κάτι.

12-rules-being-human

 

Η οικονομική κρίση δεν ήταν η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ο κόσμος σήμερα, η κοινωνική ήταν. Η Κρίση αξιών..

 

Το καινούριιο φαινόμενο αλλαγής της θρησκείας για απόκτηση ασύλου είναι άξιο προβληματισμού. Καιροσκοπισμός ή ενσωμάτωση; Οικονομική ή κοινωνική ,θρησκευτική και ανθρωπιστική κρίση; Αλλάζουν οι ανθρώπου τα πιστεύω τους για να επιβιώσουν, ή τουλάχιστον υποκρίνονται ότι τα αλλάζουν.

Είναι πολλά που με προβληματίζουν. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι κλείνουν θέσεις για ένα ταξίδι στο διάστημα χωρίς επιστροφή και είναι έτοιμοι να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, είναι το ίδιο ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν οικογένειες που ταξιδεύον πάνω σε μια πλαστική λέμβο.

Τελικά είμαστε όλοι ίσοι ή υπάρχει ιεράρχηση και σε αυτό;

 

Ο κάθε ένας είναι μοναδικός; Συμπεριφερόμαστε λες και έχει ο καθένας από εμάς 10 αντίγραφά. Και βέβαια, Ουδείς αναντικατάστατος. Όλοι μετανάστες και περαστικοί είμαστε σε αυτό τον κόσμο. Κάνεις μας δεν έχει μόνιμη κατοικία. Αν το καταλάβουμε αυτό, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε όλοι μας την προσωρινή μας κατοικία και να δώσουμε και στον δίπλα μια ευκαιρία.

Μαρίνα Σαββίδου

Τμήμα Δημοσιογραφίας, 4ο έτος.

Αν σου αρέσει να γράφεις, στείλε κι εσύ το δικό σου άρθρο εδώ: SUBMIT

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending