fbpx

Οι 5 κορυφαίοι προπονητές στη φετινή Cyprus League!

Προπονητής. Μια δουλειά που απαιτεί γερό στομάχι στο χώρο του ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Πρέπει να είσαι προπονητής, γυμναστής, ψυχολόγος, ειδικός στις δημόσιες σχέσεις και άλλα τόσα για να μπορείς να κάτσεις στους ηλεκτρικούς πάγκους των ομάδων μας. Κάποιοι το καταφέρνουν με επιτυχία, άλλοι δυσκολεύονται και άλλοι πριν καταλάβουν που πήγαν, είναι ήδη στο ταμείο ανεργίας.

Σήμερα εμείς εξετάζουμε την πρώτη κατηγορία. Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιοι μας εντυπωσίασαν φέτος με την δουλειά τους στους πάγκους.

1
Αντρέ Πάους

Είναι ο μοναδικός της λίστας που θα εξετάσουμε που δεν είναι πλέον σε πάγκο κυπριακής ομάδας. Ήρθε στο νησί για λογαριασμό της Ανόρθωσης το καλοκαίρι του 2014 με στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, στόχο που πέτυχε στο έπακρο με πολύ μικρό ρόστερ. Στις 25 Μαΐου 2015 ανανεώθηκε η συνεργασία ανάμεσα στον 50χρονο Ολλανδό και την βαρωσιώτικη ομάδα κατόπιν «αξιολόγησης του έργου του και δικής του επιθυμίας» όπως χαρακτηριστικά έγραφε η ανακοίνωση του προσφυγικού σωματείου.

Την φετινή χρονιά, στην Ανόρθωση τέθηκε σαν στόχος η έξοδος στην Ευρώπη με τον Πάους να παρουσιάζει μια ομάδα ωμή, ρεαλιστική που κυνηγούσε την ουσία και τους 3 βαθμούς με τις περσινές καλές εμφανίσεις χωρίς όμως ουσία, να ανήκουν στο παρελθόν. Η Κυρία παρέμεινε σε πορεία πρωταθλητισμού μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου όταν και αποδεσμεύτηκε ο Ολλανδός με την πρώτη ήττα της ομάδας της Αμμοχώστου να καταγράφεται στις 30 Ιανουαρίου. Τέλος, στον Ολλανδό πιστώνεται η ανάδειξη των Κωνσταντίνου Λαίφη και Αντρέα Μακρή.

2
Τόμας Κρίστιανσεν

Για τον γράφων, ο κορυφαίος προπονητής στην Κύπρο την τελευταία διετία. Αναλαμβάνοντας την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2014 και ενώ την σεζόν 2013-14 είχε τερματίσει 8η, μάλλον κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη που έχουν οι κιτρινοπράσινοι τα τελευταία 2 χρόνια. Τερματίζοντας, λοιπόν, την περίοδο 2014-15, 2οι με 59 βαθμούς, 3 λιγότερους από τον ΑΠΟΕΛ, ήταν στοίχημα για τον Δανό τεχνικό που ανδρώθηκε στην μεγάλη Μπαρτσελόνα να παρουσιάσει μια ομάδα το ίδιο αξιόμαχη με την περσινή.

Όχι μόνο το κατάφερε αλλά οι κιτρινοπράσινοι είναι ακόμα καλύτεροι φέτος! Υπόδειγμα ομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταθερότητα αλλά και το εντυπωσιακό ανά διαστήματα ποδόσφαιρο, ο Κρίστιανσεν είναι ο κύριος υπαίτιος που η ΑΕΚ φέτος διεκδικεί τον τίτλο μέχρι τέλους. Μετρημένος στις δηλώσεις του, ψύχραιμος και με άμεσες επεμβάσεις στο παιχνίδι όταν κάτι δεν πάει καλά. Κέρδισε πέρσι το βραβείο καλύτερου προπονητή και πάει ολοταχώς για 2η συνεχόμενη βράβευση…

3
Τιμούρ Κετσπάγια

Ίσως το πρόσωπο του πρωταθλήματος. Αποφασίζοντας να αναλάβει τον ΑΠΟΕΛ τον περασμένο Αύγουστο έγινε persona non grata ανάμεσα στους φίλους της Ανόρθωσης που τον είχαν σαν θεό, σκορπώντας παράλληλα ενθουσιασμό στους πορτοκαλί που στο πρόσωπο του είδαν τον άνθρωπο που μπορούσε να επαναφέρει την ομάδα τους  σε τροχεία διάκρισης μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι με τον Ντομίγκος Πασιένσια στον πάγκο.

Παίρνοντας, λοιπόν, τον χρόνο του, ο Γεωργιανός τεχνικός κατάφερε να εμφυσήσει την δική του φιλοσοφία στους γαλαζοκίτρινους. Και ενώ όλα έδειχναν πως το 2016 δεν θα τον έβρισκε στον πάγκο των Λευκωσιατών μετά από σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, όχι μόνο έμεινε αλλά πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό σερί με 12 συνεχόμενες νίκες. Σερί που έφερε τον ΑΠΟΕΛ πρώτο στη βαθμολογία, 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, ένα σερί που έσπασε μόλις πριν 3 βδομάδες. Επιτυχία που πιστώνεται στον Κετσπάγια που φιλοδοξεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα  για δεύτερη φορά ως προπονητής και πρώτη με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

4
Πάμπος Χριστοδούλου

Με την ΑΕΛ να οδεύει ολοταχώς στη Β’ Κατηγορία μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η πρόσληψη του Πάμπου Χριστοδούλου, του προπονητή που οδήγησε τους γαλαζοκίτρινους στην κατάκτηση του τίτλου το 2012, του πρώτου μετά από 44 χρόνια, λειτούργησε σαν πανάκεια.

Μια ομάδα που μέχρι εκείνο το σημείο παράπαιε, γνωρίζοντας την μια ήττα μετά την άλλη, μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο. Χαρακτηριστικό είναι πως από την 23η αγωνιστική που ανέλαβε ο «Παμπουρίνιο», η ΑΕΛ μετρά 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα από την Ομόνοια. Τερμάτισε στην κανονική διάρκεια 11 ολόκληρους βαθμούς πάνω από την Ένωση Νέων Παραλιμνίου που πήρε το δρόμο για τη Β’ Κατηγορία.

Ηλίου φαεινότερον, λοιπόν, πως το αγωνιστικό ανέβασμα της ΑΕΛ και η άνετη σωτηρία είναι έργο Πάμπου που δικαιωματικά παίρνει θέση ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές της χρονιάς. Φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του είναι και η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, σε αγώνες της Εθνικής Κύπρου.

5
Απόστολος Μακρίδης

Ακόμα μια περίπτωση αναμορφωτή είναι και ο τεχνικός της Πάφος FC. Με τους Παφίτες να ξεκινούν την χρονιά με τον Σοφόκλη Σοφοκλέους, που ειρήσθω εν παρόδω, αποδεσμεύτηκε για λόγους που μόνο στην Πάφο ξέρουν και τον Ισπανό Χοσέ Εμανουέλ Ρόκα να τον διαδέχεται με καταστροφικά αποτελέσματα, η πρόσληψη ενός ικανού προπονητή με γνώση της κυπριακής πραγματικότητας ήταν κάτι παραπάνω από … must!

Εξάλλου, με τον Ρόκα η Πάφος ήταν στο χείλος του γκρεμού (βλέπε Β’ Κατηγορία). Όταν, λοιπόν, ανέλαβε ο Απόστολος Μακρίδης στις 16 Δεκεμβρίου οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Προσδοκίες που επαληθεύτηκαν στο έπακρο. Κάνοντας ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ και φέρνοντας ποδοσφαιριστές που αποδείχθηκαν λίρα εκατό τον Γενάρη, ο Μακρίδης κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα που επάξια κουβαλούσε στους ώμους της μια ολόκληρη επαρχία. Με αποκορύφωμα την μεγάλη νίκη επί της Ομόνοιας (2-1, 21η αγωνιστική) αλλά και την νίκη 2-0 επί του Ερμή την προτελευταία αγωνιστική που εξασφάλισε και μαθηματικά την σωτηρία στην Α’ φάση του πρωταθλήματος ο 48χρονος τεχνικός δικαιούται να αισθάνεται δικαιωμένος αφού έπλασε μια ομάδα που στα πλείστα παιχνίδια παίζει όμορφο ποδόσφαιρο.

Αν η Πάφος περάσει και το σκόπελο των μπαράζ παραμένοντας στην Α΄Κατηγορία τότε εκεί στα δυτικά της Κύπρου ίσως σκεφτούν μέρα για να τιμούν τον δικό τους Απόστολο!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending