fbpx

5 νεαροί αστέρες στο Κυπριακό Πρωτάθλημα (part 1)

Στην Κύπρο έχουμε μάθει να μιλάμε με μεγάλα λόγια για μεγάλα ονόματα, και κυρίως για ξένους ποδοσφαιριστές. Μέσα από όλα αυτά κάποια νεαρά, δικά μας παιδιά, πήραν το θάρρος και διέλυσαν τις ανούσιες περγαμηνές κάποιων ‘παλτών’ και μπήκαν μπροστά για την ομάδα τους!

  • Κωνσταντίνος Λαΐφης – 19/05/1993

laifis anorthosis

Μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και ίσως ο αρτιότερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε το νησί τα τελευταία χρόνια ο Παραλιμνίτης άσος είναι αυτό που λέμε «παίζω όπου να’ ναι». Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου (από όπου και μεταγράφηκε στην Nottingham Forest) ως αριστερός εξτρέμ. Κάπου εδώ τον … μυρίστηκε η Ανόρθωση και τον έκανε δικό της το 2012.

Το επόμενο καλοκαίρι (2013) παίρνει ουσιαστικά τα πρώτα λεπτά συμμετοχής ως αριστερό μπακ, του χρεώνεται όμως εξ ολοκλήρου ο εξευτελιστικός αποκλεισμός της Ανόρθωσης από την σουηδική Γκέφλε και πάει δανεικός στην Αλκή. Εκεί ο Κώστας Καιάφας τον εμπιστεύεται, η αυτοπεποίθηση του τονώνεται κάνοντας πολλά καλά παιχνίδια με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην παραπαίουσα Κυρία όταν η ομάδα της Λάρνακας έπεσε στη Β’ Κατηγορία.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν η μεγάλη στιγμή στην καριέρα του. Την Ανόρθωση αναλαμβάνει ο Αντρέ Πάους που πιστεύει στα χαρίσματα του και τον μεταφέρει στο κέντρο (και από τα μέσα της σεζόν στην άμυνα). Είναι βασικός και αναντικατάστατος, εντυπωσιάζει όπου και αν παίζει και ψηφίζεται ο καλύτερος νέος του πρωταθλήματος. Φέτος, συμπλήρωσε 29 συμμετοχές και σκόραρε 4 φορές πριν αποβληθεί στον πρόσφατο αγώνα με την ΑΕΚ, ενέργεια για την οποία απολογήθηκε δημόσια. Η ανανέωση της συνεργασίας του με την Κυρία μέχρι το 2019 είναι απλά πιστοποίηση του πόσο δέθηκε με τον σύλλογο αλλά και του πόσο τον πιστεύουν στον βαρωσιώτικο σύλλογο.

Το αγαπημένο του παραμύθι θα μπορούσε άνετα να είναι «το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος»!

  • Πιέρος Σωτηρίου – 13/01/1993

pieros sotiriou

Η χρονιά που έγινε, ποδοσφαιρικά ομιλούντες, άνδρας είναι η φετινή για τον 23χρονο επιθετικό. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2009 στον Ολυμπιακό Λευκωσίας όπου και παρέμεινε μέχρι το 2013 γράφοντας 55 συμμετοχές και 10 τέρματα.

ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση κινήθηκαν για την απόκτηση του, βλέποντας καλά στοιχεία πάνω στον 20χρονο τότε επιθετικό, με τον Πιέρο να επιλέγει να μείνει στη Λευκωσία, βάζοντας την γαλαζοκίτρινη φανέλα. Την σεζόν 2014-15 αγωνίστηκε μόλις σε 10 αγώνες (418 λεπτά συμμετοχής) σκοράροντας 4 φορές.

Φέτος, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία του Πιατκόφσκι αλλά και τον τραυματισμό του Καβενάγκι, ο Τιμούρ Κετσπάγια του εμπιστεύεται θέση βασικού στην επίθεση των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος με τον Λευκωσιάτη επιθετικό να ανταποδίδει την εμπιστοσύνη και την εξέλιξη του σε σχέση με πέρσι να είναι εμφανής: 24 συμμετοχές, 1542 λεπτά στο χορτάρι και 9 τέρματα για τον επιθετικό των γαλαζοκιτρίνων στην πιο παραγωγική του σεζόν στην καριέρα του και όλο το μέλλον είναι μπροστά του!

  • Κωνσταντίνος Παναγή – 8/10/1994

panagi-omonoia

Ξεκίνησε και ο πορτιέρο της Ομόνοιας (όπως και ο Πιέρος) την καριέρα του από τον Ολυμπιακό το 2010. Στον Τακτακαλά, ο Παναγή μένει μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 όταν και η Ομόνοια τον κάνει δικό της βλέποντας προοπτικές μεγάλου τερματοφύλακα στο πρόσωπο του.

Την περσινή χρονιά μένει στη σκιά των Μορείρα-Γιωργαλλίδη, καταγράφει όμως τις πρώτες του 7 συμμετοχές με το τριφύλλι στο στήθος στα παιχνίδια των μπαράζ (πρώτη συμμετοχή ήταν η νίκη επί της Ανόρθωσης με 1-3 στο «Παπαδόπουλος») και εντυπωσιάζει κόσμο και ΜΜΕ με τις ικανότητες του.

Φέτος, πήρε τα … γάντια σπίτι του κάνοντας την πρώτη του φουλ σεζόν με την Ομόνοια. Συμπλήρωσε 30 συμμετοχές δεχόμενος 31 τέρματα (3η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα μετά από ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ).

Η μεγαλύτερη ελπίδα του ποδοσφαίρου μας στη θέση του τερματοφύλακα, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, ο Γιωργαλλίδης θα κοιμάται ήσυχος έχοντας άξιο αντικαταστάτη και στην Εθνική!

  • Μάριος Ηλία – 19/05/1996

marios elia axna

Στο τέλος της περσινής περιόδου πήρε τα πρώτα του παιχνίδια στην Α’ Κατηγορία σε ηλικία 19 ετών. Φέτος όμως πήρε το πραγματικό βάπτισμα του πυρός στην κατηγορία των μεγάλων αγωνιζόμενος σε 20 παιχνίδια (12 εκ των οποίων βασικός) σκοράροντας 3 τέρματα και συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του από πολύ νωρίς.

Καθόλου τυχαίο που το περασμένο φθινόπωρο ακούστηκαν φήμες για ενδιαφέρον της Ανόρθωσης ενώ τις τελευταίες βδομάδες κυκλοφορεί έντονα στα ποδοσφαιρικά στέκια πως του χρόνου θα αγωνίζεται στην ΑΕΛ του Πάμπου Χριστοδούλου.

Γιος του παλαίμαχου άσου της Νέας Σαλαμίνας, Κόκου Ηλία, η απόλυτη πιστοποίηση της παροιμίας «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει».  Το μέλλον του με βάση όσα είδαμε φέτος προδιαγράφεται λαμπρότατο!

  • Κυριάκος Παναγή – 22/04/1996

panagi

Ένας ακόμα νεαρός που αν προσέξει και προσεχθεί είναι ικανός για μεγάλα πράγματα! Έμαθε τα μυστικά της μπάλας στις ακαδημίες του Απόλλωνα παραμένοντας στο δυναμικό των γαλάζιων μέχρι και πέρσι. Αγωνιζόμενος (ως δανεικός) στην ΑΕΖ Ζακακίου πέρσι έπεσε στην αντίληψη του Άρη όπου και μεταγράφηκε το καλοκαίρι.

Δυναμικός μέσος που ξέρει μπάλα, πρόλαβε να μαζέψει πολλά θετικά σχόλια για τις ικανότητες του μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου όταν και τραυματίστηκε στον σπόνδυλο. Αποτέλεσμα αυτού να χάσει το υπόλοιπο της περιόδου (περαστικό να’ ναι) αλλά και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της Κύπρου να περιμένουν να τον ξανατσεκάρουν με την νέα χρονιά.

Χαρακτηριστική στιγμή (που ίσως τον συνοδεύει τα επόμενα χρόνια) δεν θα μπορούσε να μην είναι το κλάμα που έριξε ο μικρός στο παιχνίδι του Α’ γύρου απέναντι στην Ομόνοια (0-1) για το πέναλτι που, κακώς, δόθηκε εναντίον του για βουτιά του Χαφέζ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending