fbpx

Όσα μας είπε ο νικητής του FameLab Cyprus 2016 Κωνσταντίνος Τιμινής!

Μιας και γνωρίζω προσωπικά πολλούς από τους συμμετέχοντες του FameLab, ενώ ήμουν παρούσα τόσο στον ημιτελικό όσο και στα γυρίσματα του τελικού, είχα τη χαρά να περάσω χρόνο μαζί τους και να βρεθώ στα backstage του διαγωνισμού. Εδώ να αναφέρουμε πως στην τελική δεκάδα ήταν και η αρθρογράφος του StudentLife Έλενα Κελίρη, η οποία αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη παρουσίασή της!

Χάρηκα ιδιαίτερα τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Τιμινή, νικητή του φετινού διαγωνισμού, του οποίου η δουλειά ήταν απλώς καταπληκτική! Όχι μόνο είχε γνώση για το ενδιαφέρον θέμα που πραγματευόταν, αλλά το μετέδωσε στο κοινό με πειστικότητα και, κυρίως, ενθουσιασμό! Κυρίως όμως, μπορώ να πω με σιγουριά πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, αισιόδοξο και αποφασιστικό, με πολλά ενδιαφέροντα και στόχους!

 

Ας μας τα πει όμως καλύτερα ο ίδιος, που με πολλή χαρά δέχτηκε να μιλήσει αποκλειστικά στο StudentLife για τις σπουδές, τους στόχους του και για το τι είναι το FameLab – συστήνοντας βέβαια ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή στην επόμενη χρονιά!

famelab_banner_2015v2_850x250

 

Κωνσταντίνε μου γεια σου! Θέλεις να μας μιλήσεις για τις σπουδές και τις ασχολίες σου;

Κατερίνα μου, αρχικά να σε ευχαριστήσω που στη σελίδα που γράφεις δίνεται σε θεσμούς όπως το Famelab, την ευκαιρία να τύχουν της προβολής που τους αρμόζει! Όσο αφορά τις σπουδές μου, είμαι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου επίσης είχα την ευκαιρία να εξειδικεύσω τις γνώσεις μου με την απόκτηση Δευτερεύοντος πτυχίου στη Βιοϊατρική Μηχανική. Τη δεδομένη στιγμή για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μου, παρακολουθώ το πρόγραμμα της Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας του τμήματος Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όσο αφορά τις ασχολίες μου, αφιερώνω κάτι περισσότερο από 25 ώρες τη βδομάδα στο γήπεδο, αφού ασχολούμαι ανελλιπώς με το άθλημα του στίβου εδώ και 10 χρόνια!

 

Παρουσίασε μας περιληπτικά το θεσμό του FameLab!

Το FameLab αποτελεί ουσιαστικά το σύνδεσμο της επιστήμης με τον απλό άνθρωπο. Μέσα σε 3 λεπτά ο στόχος είναι όσα λεχθούν να είναι κατανοητά και να αποδώσουν σωστά και στην ολότητα του, το θέμα το οποίο περιγράφεται. Με αυτό τον τρόπο η επιστήμη βγαίνει έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, και τα ατελείωτα χρόνια σπουδών και έρευνας βρίσκουν νόημα σε μόνο 3 λεπτά!

Τέλος, η επιστήμη καταφέρνει να αφομοιωθεί με καθημερινά, απλά και κατανοητά παραδείγματα και από πονοκέφαλος να γίνει η καθημερινότητα μας κι ο κόσμος μας!

 

13062378_10153350676960059_7263468346919605971_n

 

Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στον διαγωνισμό;

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η φετινή, ήταν η δεύτερη μου συμμετοχή στο FameLab. Είχα λάβει ξανά μέρος πέρσι, όπου είχα βρεθεί ξανά στον τελικό, όμως μια αναπάντεχη επέμβαση που είχε γίνει μόλις 5 ημέρες πριν, με είχε κρατήσει αναπόφευκτα πολύ πίσω από τον πραγματικό εαυτό μου. Η αλήθεια είναι ότι μου είχε μείνει ένα παράπονο, κι αν και δεν το είχα προγραμματίσει στο μυαλό μου, μόλις είδα την αίτηση συμμετοχής για τον φετινό διαγωνισμό, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά!

 

Λίγο κλισέ αλλά πάντα επίκαιρο! Πώς νιώθεις που είσαι ο φετινός νικητής;

Ίσως είναι κάπως μεγάλη κουβέντα, αλλά θεωρώ τη νίκη μου στο FameLab τη μεγαλύτερη συγκίνηση της ζωής μου. Κι αυτό γιατί το αίσθημα της συγκίνησης υπερίσχυσε κατά πολύ από της χαράς.

Ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ, αφιέρωσα αρκετό χρόνο γι’ αυτό, αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, και στο τέλος δικαιώθηκα.

 

Μίλησέ μας λίγο για το θέμα της φετινής σου ομιλίας. Τι σε ενέπνευσε να το διαλέξεις;

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ μέχρι να καταλήξω στα Νανορόμποτς! Πέρασα από ακτίνες Χ, υπερήχους, κι ασύρματα δίκτυα, μέχρι που αυτοί οι “μικροσκοπικοί σούπερ ήρωες”, όπως αναφέρω χαρακτηριστικά και στην ομιλία μου, με κέρδισαν! Είχα την πρώτη μου επαφή με τα Νανορόμποτς πριν 2μιση χρόνια σε ένα μεταπτυχιακό μάθημα των Μηχανολόγων Μηχανικών. Από τότε η εξέλιξη τους ήταν ραγδαία κι από την ώρα που αυτή η εξέλιξη τους κατάφερε να με εντυπωσιάσει, δεν είχα να σκεφτώ απολύτως τίποτα άλλο! Τα νανορόμποτς λοιπόν, είναι έτοιμα να φέρουν επανάσταση στον τομέα της ιατρικής, και πέρα από πολλά άλλα, αποτρέπουν επιπλοκές φαρμάκων, συνεργάζονται για την επούλωση τραυματισμένων ιστών, αλλά και καταμετρώνται ώστε κάθε θεραπεία να είναι αρκετά αποτελεσματική!

Σούπερμαν, Μπάτμαν και… Σπάιντερμαν συνεργάζονται με ένα μοναδικό τρόπο σε αυτά τα 3 λεπτά, μετατρέποντας όλα τα προηγούμενα σε μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια τους!

13102788_1062695107136448_5524991269722574044_n

 

Τι πιστεύεις πως σου προσέφερε η εμπειρία σου στο FameLab και τι θέλεις να κρατήσεις από αυτή;

Το FameLab μου πρόσφερε πολλά. Κι ως άνθρωπο, κι ως επιστήμονα. Μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω απίστευτους ανθρώπους και εξαίρετους επιστήμονες και να γίνω φίλος μαζί τους. Με έμαθε να ακούω και να σκέφτομαι ακόμη κι όταν διαφωνούσα.

Με έμαθε να αναζητώ πάντα έναν καλύτερο τρόπο από τον τελευταίο καλύτερο τρόπο που είχα σκεφτεί να εξηγήσω κάτι, και το κυριότερο με δίδαξε ότι πάντα υπάρχει τρόπος.

 

Αυτό που νομίζω πως θέλω να κρατήσω για πάντα είναι οι άνθρωποί του! Την Έλενα, την Άντια, τον Ευαγόρα, τη Μαριάννα, και το Σταύρο, το Μάνο, τον Hanna, την Κατερίνα, και τη Μαρία-Ντολόρες!

 

Θα ήθελες να αναφερθείς σε κάποια συγκεκριμένα άτομα που σε ενέπνευσαν και σε βοήθησαν;

Ήλπιζα να υπήρχε αυτή η ερώτηση! Η βοήθεια που δέχθηκα ήταν πολύπλευρη και πιστεύω ότι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους το πιο πιθανό δεν θα ήμασταν εδώ μαζί σήμερα! Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όσους διάβασαν όσα έγραψα, όσους με άκουσαν, και όσους μου προσέφεραν την κριτική τους απλόχερα. Την οικογένεια μου που όλα αυτά τα χρόνια κάνει ότι μπορεί για να μου δώσει τις ευκαιρίες που κάθε νέος αναζητεί, και τον αθλητισμό που με έμαθε κάθε φορά που πέφτω, να σηκώνομαι και να αγωνίζομαι. Τέλος, τον ξεχωριστό μου φίλο Αιμίλιο, ο οποίος διαχρονικά βρίσκεται δίπλα μου, κι είναι εκεί για μένα όποτε το ζητήσω χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Χωρίς αυτόν, αυτό που παρουσίασα εγώ στον τελικό, ίσως να μην είχε γραφεί ποτέ, και το λιγότερο που έχω να κάνω, είναι να πω άλλο ένα ευχαριστώ.

12924488_1048483198557639_6841256020634470275_n

 

Σειρά έχει ο μεγάλος τελικός στη Μ. Βρετανία. Πες μας τις σκέψεις σου για αυτό.

Από μικρός όταν είχα ξεκινήσει το στίβο είχα ένα όνειρο: να αγωνιστώ για την πατρίδα μου. Αν και βέβαια αυτό το είχα φανταστεί να γίνεται με αθλητική εμφάνιση και αγωνιστικά παπούτσια, το ότι θα εκπροσωπήσω την Κύπρο μας σε ένα διεθνή διαγωνισμό, είναι για μένα μεγάλη τιμή και ακόμη πιο μεγάλη υπόσχεση.

Μια υπόσχεση: ότι θα προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, πρώτα για την χώρα μου, κι ακολούθως για μένα κι όσους πίστεψαν σε ‘μένα.

 

Για ποιους λόγους θα σύστηνες τη συμμετοχή στον διαγωνισμό;

Για τους λόγους που θα σύστηνα μια συμμετοχή στο διαγωνισμό, νομίζω πως μπορώ να μιλάω ώρες! Αρχικά, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσεις μοναδικούς ανθρώπους από εντελώς διαφορετικά επιστημονικά μετερίζια, με τον ίδιο όμως στόχο: την επικοινωνία της επιστήμης! Ακολούθως, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να μετρήσεις δυνάμεις όσο αφορά την αλληλεπίδραση με κοινό και τη διαδικασία της κριτικής από μια άκρως καταρτισμένη κριτική επιτροπή! Τέλος, όσοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν στον τελικό και την εμπειρία του Masterclass, συμφωνούν όλοι σε κάτι: φεύγοντας είσαι άλλος άνθρωπος, άλλος επιστήμονας, άλλος science communicator, κι αντιλαμβάνεσαι πλέον κάποια πράγματα διαφορετικά! Α, και τι να πει κανείς και για το μεσημεριανό μπουφέ!

maxresdefault

 

Τι θα συμβούλευες τους συμμετέχοντες της επόμενης χρονιάς;

Κατ’ αρχάς να απολαύσουν την κάθε στιγμή, γιατί αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που μόνο λίγοι προνομιούχοι άνθρωποι (βλέπε εμένα) έχουν την εμπειρία να τη ξαναζήσουν! Το να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή, είναι παράλληλα και το πρώτο βήμα προς την επιτυχία! Να είναι απλοί, να απορροφούν σαν σφουγγάρι κάθε βελτιωτικό σχόλιο, είτε αυτό έρχεται από κριτική επιτροπή, είτε από δικούς τους ανθρώπους, είτε από έναν περαστικό που έτυχε να τους ακούσει!

Κι αυτό, γιατί στόχος είναι να κερδίσουν ακόμη και τον ένα περαστικό!

 

Τέλος, ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Στο μυαλό μου τώρα υπάρχει μόνο το Τσέλτενχαμ και οι αγωνιστικές μου υποχρεώσεις. Και τολμώ να παραδεχτώ ότι είναι ιεραρχημένα με αυτή τη σειρά. Αφού ολοκληρωθούν τα προηγούμενα, θα προσπαθήσω να αντεπεξέλθω όσο καλύτερα γίνεται στην εξεταστική του Ιουλίου, κι ακολούθως να αρχίσω τις διαδικασίες για αναζήτηση της επόμενης μου ακαδημαϊκής στέγης, που δεν κρύβω ότι θα επιδιώξω να είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!

 

Μπορείτε να δείτε τις ομιλίες των 10 φιναλίστ ΕΔΩ

12400846_996984120374214_3587917097085467748_n

 

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο για την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη και του ευχόμαστε να χαρεί στη ζωή του ακόμα περισσότερες επιτυχίες.

Το αξίζει και με το παραπάνω!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending