fbpx

Η ιστορία του Champions League σε 5 clicks! (video)

Το Champions League αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς θεσμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη κανονίσει σχέδια για απόψε!

Όπως, όμως, θα απολαμβάνετε, το βραδάκι το ματς με παρέα και μπυρίτσα, καλό θα ήταν να ξέρετε 5 πραγματάκια για την ιστορία του θεσμού. Και για όσους δεν ξέρουν, για όσους δεν θυμούνται ή για όσους θέλουν να φρεσκάρουν την μνήμη τους, ετοιμάσαμε ένα special αφιέρωμα με 5 στιγμές που πρέπει ο κάθε τίμιος ποδοσφαιρόφιλος να ξέρει!

Δες ποιες είναι παρακάτω:

 

1
1955 – Η γέννηση

Είναι η χρονιά που ο Gabriel Hanot, Γάλλος δημοσιογράφος της L’ Equipe, ρίχνει,μέσω άρθρου, την ιδέα για την γέννηση ενός τουρνουά στο οποίο θα διαγωνίζονται οι πρωταθλήτριες ομάδες της Ευρώπης με σκοπό την ανάδειξη της υπερ-πρωταθλήτριας. Η ιδέα βρίσκει ανταπόκριση από την UEFA και το φθινόπωρο διεξάγεται το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (European Cup). Νικήτρια η Ρεάλ Μαδρίτης που θα κατακτήσει ακόμα 4 συνεχόμενες φορές το τρόπαιο στη δεκαετία του ’50. Της σπάζει την παντοκρατορία η Μπενφίκα το 1961.

2
Ιταλική υπόθεση τα 60s, ποδοσφαιρική μαγεία τα 70s

Δυναμικό μπάσιμο από τους Ιταλούς που συμμετείχαν σε 5 από τους 9 τελικούς την δεκαετία του ‘60, κατακτώντας το τρόπαιο 4 φορές. Δυο κατακτήσεις για την Μπενφίκα (1961, 1962), άλλο ένα τρόπαιο για την Ρεάλ, παρθενικές κατακτήσεις για βρετανικές ομάδες (Σέλτικ-1967, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-1968).

Στα 70s, αυτοκρατορίες χτίζουν ο Άγιαξ και η Μπάγερν Μονάχου με 3 συνεχόμενες κατακτήσεις η κάθε μια (με τον Παναθηναικό το 1971 να είναι η καλύτερη πορεία ελληνικής ομάδας στο θεσμό). Η δεκαετία ολοκληρώνεται με 4 αγγλικούς θριάμβους αφού η Λίβερπουλ παίρνει τη σκυτάλη από την Μπάγερν για να ακολουθήσει η Νότιγχαμ Φόρεστ του Brian Clough με 2 κατακτήσεις βγαλμένες μέσα από παραμύθι!

3
1985 – Μαύρη σελίδα το Heysel…

Η δεκαετία του ’80 επισκιάζεται από την τραγωδία στο Heysel Stadium στον τελικό του 1985 ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Λίβερπουλ. Πριν την έναρξη του τελικού, επεισόδια ξεσπούν ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων. Σε ένα παλιό, και ακατάλληλο γήπεδο για τέτοιου είδους αγώνες, στάδιο οπαδοί της αγγλικής ομάδας εφορμούν προς μερίδα οπαδών των Ιταλών. Ως αποτέλεσμα, στριμώχνονται και τελικά καταπλακώνονται από ένα διαχωριστικό τοίχο που υποχωρεί με αποτέλεσμα 39 νεκρούς, όλοι φίλοι της Γιουβέντους.

Ο τελικός αποφασίζεται να διεξαχθεί κανονικά, οι Ιταλοί επικρατούν (1-0) χάρη σε εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Πλατινί,  με τις αγγλικές ομάδες να τιμωρούνται και να επιστρέφουν στο θεσμό το 1990.

4
1992 – Νέα σελίδα!

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο εκμοντερνίζεται και μετονομάζεται σε Champions League. Από τότε καμιά ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει το θεσμό 2 διαδοχικές χρονιές δείχνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πέτυχε να ανεβάσει το επίπεδο της διοργάνωσης!

5
1999 και 2005 – Οι πιο δραματικοί τελικοί!

Το 1999, στον τελικό της Βαρκελώνης, έδωσαν ραντεβού η Μπάγερν του Ottmar Hitzfeld και η Μάντσεστερ Γιουναίτεντ του (μετέπειτα) Sir Alex Ferguson. Οι Βαυαροί προηγήθηκαν μόλις στο 6’ με κτύπημα φάουλ του Basler και έδειχναν να οδεύουν ολοταχώς προς την κατάκτηση του 4ου τους Ευρωπαϊκού Κυπέλλου αφού μπαίνοντας στους χρόνους καθυστερήσεων διατηρούσαν το προβάδισμα. Λογάριαζαν , όμως χωρίς τους Sheringham και Solskjaer που γύρισαν το ματς αφήνοντας τους Γερμανούς … τέζα σε ένα από τους τελικούς της διοργάνωσης που θα μνημονεύεται για χρόνια!

Και αν νομίζετε ότι αυτό ήταν δραματικό ρωτήστε και τους οπαδούς της Μίλαν και της Λίβερπουλ για αυτό που έζησαν τον Μάη του 2005 στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ιταλοί έκαναν το τέλειο Α’ ημίχρονο, προηγήθηκαν 3-0 και όλα έδειχναν πως το Β’ ημίχρονο θα ήταν τυπικής διαδικασίας.

Έλα όμως που η Λίβερπουλ ισοφάρισε (!) μέσα σε 6 λεπτά (54’-60’) στο δεύτερο ημίχρονο στέλνοντας το ματς στην παράταση και ακολούθως τα πέναλτι. Εκεί, ο Dudek έκανε … παπάδες αποκρούοντας τα πέναλτι των Kaka και Shevchenko (πέναλτι για την Μίλαν έχασε και ο Serginho όπως και ο Riise για την Λίβερπουλ) και ιδού ο πιο δραματικός τελικός μέχρι τώρα στην ιστορία του Champions League!

Εσύ ποια στιγμή ξεχωρίζεις στην ιστορία του Champions League;

 

Δες επίσης: Quiz: Πόσο καλά ξέρεις την ιστορία του Champions League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending