fbpx

Κατάθλιψη: Συμβουλές φοιτητή μέσα από την προσωπική του εμπειρία!

Κατάθλιψη: Ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Για άλλους ακούγεται μια λέξη συνηθισμένη για άλλους ασυνήθιστη και για άλλους μια επίφοβη αρρώστια.  Βαδίζοντας στον 21ο αιώνα μπορούμε να διακρίνουμε ότι έχει γίνει μια πάθηση ρουτίνας

Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη έχει πολλά παρακλάδια που υπάγονται ψυχιατρικές και ψυχολογικές παθήσεις της κατάθλιψης, τα οποία σίγουρα τα γνωρίζουν οι δόκτορες της επιστήμης αυτής.

Μην φρικάρετε, δεν είμαι ψυχίατρος, αλλά ούτε διάβασα τόμους βιβλίων ψυχιατρικής ή ψυχολογίας. Διάβασα όμως ένα πολύ σημαντικό βιβλίο: αυτό της ζωής και της πραγματικότητας.

1
Η κατάθλιψη μοιάζει με ένα ψαράκι, που όσο το ταΐζεις με τροφή, τόσο θα τρώει.

Η τροφή δεν είναι τίποτα άλλο από τους αρνητικούς παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτή.
Δηλαδή κάποιος που θα πάθει κατάθλιψη, παρατάισε το ψάρι του ή καλύτερα… το πάχυνε. Διότι μια ζωή γεμάτη άγχος, εντάσεις, νεύρα, ψυχαναγκασμό, απογοητεύσεις τείνει να φέρνει στην ζωή μας αυτό το “ψάρι” που μας τρώει στο τέλος τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Ένας καταλυτικός παράγοντας μιλώντας για την κατάθλιψη των εφήβων, όσο και των νεαρών ενήλικων ατόμων για την έξαρση της κατάθλιψης, είναι και ο ρόλος των γονιών.

family

Προς Θεού γονείς μην με παρεξηγήσετε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το άτομο, ο άνθρωπος από τους πρώτους μήνες της κύησης του στο έμβρυο της μητέρας ακούει και καταγράφει στις μνήμες του αυτά που βιώνει η μητέρα του. Άρα μια αν σε μια οικογένεια, που αποτελείται από ένα πατέρα και μια μητέρα που έμαθαν να τσακώνονται μπροστά στο παιδί τους, είναι επόμενο ότι το παιδί θα μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του με τον τσαμπουκά. Αν παρατείνονται αυτές οι εκρήξεις απωθημένων από τους γονείς μπροστά στα παιδιά, τότε το παιδί θα μεγαλώσει σε εντάσεις και φόβο.

Δεν είναι απόλυτο αυτό, γιατί το κάθε παιδί και έφηβος αναπτύσσει μηχανισμούς που το κάνουν δυνατό να ξεχάσει τα όσα έζησε και να προχωρήσει τη ζωή του.

Άρα γονείς, μάθετε να δίνετε αγάπη στο παιδί σας. Να πηγαίνετε σε ωραίες καφετέριες και να λύνετε τα προβλήματα σας.

Πέρα από τα βιώματα στο σπίτι, ένας έφηβος ή ένας ενήλικας παθαίνει κατάθλιψη από τις συνεχόμενες επικριτικές τάσεις που έχουν κάποιοι συμμαθητές του προς το άτομό του.

2
self-confidence2

3
Δηλαδή ένας έφηβος μπορεί να είναι παχουλός, ειρηνευτικός. Μια έφηβη μπορεί να είναι λίγο πιο κομψά ντυμένη ή να έχει ακμές.

Επειδή ακριβώς μάθαμε σαν κοινωνία να κρίνουμε τον άλλο, επέρχεται στο θύμα μια τάση για εσωστρεφικότητα. Και το κλείσιμο στον εαυτό είναι επικίνδυνο. Το άτομο γίνεται πιο αντικοινωνικό και μειώνει τον εαυτό του.

4
Άρα συμπερασματικά, η κατάθλιψη είναι θέμα εξωτερικών επιδράσεων.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πολλά άτομα είναι καταδικασμένα να ζουν την κατάθλιψη για πάντα στη ζωή τους. Στην ηλικία των 16 ή των 20 επηρεαζόμαστε από τις γνώμες των άλλων και μειώνουμε τον εαυτό μας γιατί δεν μάθαμε ποτέ να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέσα μας. Δεν μάθαμε τον εαυτό μας ότι αξίζει.

Εσύ τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο πόσες φορές επιβράβευσες τον εαυτό σου; Άρα ας μάθουμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Και γονείς, συγχαρείτε τα παιδιά σας όταν σας ανακοινώνουν κάτι ευχάριστο. Στηρίξετέ τα σε κάτι δυσάρεστο ή αναπάντεχο. Μην τα παραμερίζετε.

Αν μάθουμε να αγαπάμε και να ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας, δεν θα δώσουμε άλλη τροφή στο ψάρι να μας φάει.

Η κατάθλιψη είναι μια πνευματική πάθηση. Βγείτε στους δρόμους, κλείστε τα Facebook, περπατήστε στα δάση, πηγαίνετε θάλασσα, κάνετε ποδήλατο, αγαπήστε ένα χαριτωμένο ζωάκι. Δώστε αγάπη και στηρίξτε τους άλλους! Και το πιο ευτυχές είναι ότι όταν κάνετε τόσα, οι αναμνήσεις σας θα είναι γαλήνιες και όχι σκοτεινές.

Οραματιστείτε τα θέλω σας και σκεφτείτε τι θέλετε πιο πολύ, ζωγραφίστε το στο νου σας και η πραγματικότητα έρχεται.

Η ζωή είναι σύντομη για κλάματα και απογοητεύσεις. Η ζωή θέλει επιβίωση και αγάπη. Η ζωή θέλει εσάς, γιατί σας επέλεξε ανάμεσα σε δισεκατομμύρια οργανισμούς. Είναι θαύμα να ζεις και να ονειρεύεσαι, γι’ αυτό άρχισε ΤΩΡΑ.

Το χθες σε ξέχασε και το αύριο δεν σε ξέρει καν. Ζήσε το σήμερα και ξέχνα το χθες.

Το άρθρο γράφτηκε από αναγνώστη μας Θεοδόση Περικλέους,
και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & VIRAL

 

Δες επίσης: Πώς να μεν πάθεις ΠΟΤΕ κατάθλιψη καθώς είσαι φοιτητής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending