fbpx

Τα 8 must watch του Euro!

Με το Euro να είναι κυριολεκτικά προ των πυλών αφού κάτι παραπάνω από 48 ώρες απομένουν για την έναρξη του, εργαζόμαστε προκειμένου να μην πιαστείτε ποτέ αδιάβαστοι κατά την διάρκεια του! Πόσοι συμμετέχουν, ποιοι παίζουν για πρώτη φορά, ποιοι επιστρέφουν, ποιος είναι ο πιο ψηλός, ο πιο κοντός, ο πιο νέος και ο πιο γερασμένος ακολουθούν παρακάτω!

Πιάστε μπλοκάκι, πένα και αρχίστε σημειώσεις!

1
Μίνι-Μουντιάλ πλέον!

Ένας θεσμός που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1960 με 4 ομάδες, που 20 χρόνια αργότερα  τις έκανε 8 και από το 1996 μέχρι το 2012 διεξαγόταν με συμμετοχή 16 ομάδων , έφτασε πλέον στις 24 ομάδες! Έτσι, το λες και μικρογραφία του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Euro, πλέον!

2
Πολλοί οι πρωτάρηδες!

Απόρροια του πιο πάνω στοιχείου είναι και το γεγονός πως 5 από τις 24 ομάδες συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο! Πρόκειται φυσικά για την Αλβανία του Έργκους Κάτσε, την Ουαλία του Γκάρεθ Μπείλ, την Βόρειο Ιρλανδία, την Ισλανδία αλλά και τη Σλοβακία του Κόζατσικ(ως ανεξάρτητο κράτος).

3
Επιστροφές-καταστροφές αλλά και τρανταχτή απουσία!

Και ενώ το τιτλάκι θα μπορούσε να αναφέρεται στον ύμνο του Τερζή, μην πάει εκεί το μυαλό σας! Σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος επιστρέφει η Τουρκία του Αρντά Τουράν (για αυτού του είδους επιστροφές μιλάμε) αλλά και η Ρουμανία για πρώτη φορά μετά το 2000 όπως και η Αυστρία και η Ουγγαρία. Οι Αυστριακοί συμμετείχαν ξανά το 2008 ως διοργανωτές, τότε, ενώ οι Ούγγροι χρειάστηκε να περιμένουν 44 ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρεθούν σε Euro!

Από την άλλη, τεράστια είναι η απουσία της Ολλανδίας από το τουρνουά, ειδικά αν θυμηθούμε πως συμμετέχουν 24 ομάδες με κάποιες από αυτές (Ισλανδία) να έχουν μικρότερο πληθυσμό και από την Κύπρο!

4
Φαβορί; Ούτε λόγος!

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η γηπεδούχος Γαλλία είναι και το φαβορί για κατάκτηση του τροπαίου αφού διαθέτουν μια, ομολογουμένως, πολύ καλή ομάδα. Άλλοι, κάνουν λόγο για μια νεανική Αγγλία που ήρθε η ώρα, 50 χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, να κατακτήσει και το Euro. Αρκετοί είναι εκείνοι που ποντάρουν σε πιο στιβαρά φαβορί όπως την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία αλλά και την εν δυνάμει Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία. Κανείς δεν ξεχνά τις απρόβλεπτες Ιταλία και Πορτογαλία ενώ το Βέλγιο προβάλλει ως ένας πολύ ισχυρός διεκδικητής του τροπαίου με πάμπολλους παιχταράδες!

Καλά διαβάσατε, 7 υποψήφιοι για το τρόπαιο, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να έρθει και κάποια ομάδα από την εξωτερική (σαν την Ελλάδα το 2004, ένα πράμα!). Με λίγα λόγια, ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε ένα άκρως απρόβλεπτο Euro.

Ποιος θα πάρει το τρόπαιο; Θα φανεί στο χόρτο!

5
Μωρά και γέροι, όλα τα μωρά στη πίστα!

Ο Marcus Rashford της Αγγλίας είναι ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής του τουρνουά αφού γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1997. Ακολουθεί από κοντά ο Renato Sanches της Πορτογαλίας που γεννήθηκε 2,5 μήνες πριν τον Rashford και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου 1997. Στην τρίτη θέση είναι ο Emre Mor  της Τουρκίας που γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1997.

kiraly

Στους γηραιότερους τώρα, οι Gabor Kiraly και Shay Given κάνουν τον Gianluigi Buffon να μοιάζει μωρό μπροστά τους! Και οι 2 τερματοφύλακες (σε Ουγγαρία και Ιρλανδία) έχουν κλείσει τα 40 με τον Kiraly να είναι ο γηραιότερος του τουρνουά αφού γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1976 εν αντιθέσει με τον Given που γεννήθηκε 19 μέρες αργότερα (20/4/1976). Ο Buffon, γεννημένος στις 28/01/1978 είναι μόλις 3ος στη σχετική λίστα!

Αν μάλιστα κάποιος από τους δυο 40ρηδες αγωνιστεί θα είναι ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού. Γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε μέχρι στιγμής σε Euro ήταν ο Lothar Matthaus της Γερμανίας που στο Euro του 2000 ήταν 39 ετών και 91 ημερών!

6
Μπέμπηδες οι Άγγλοι, γηροκομείο η Ιρλανδία!

Τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο τουρνουά κατέχει η ομάδα του Ρόι Χότσον αφού με 3 ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ο μέσος όρος ηλικίας της είναι μόλις 25. 39 χρόνια. Από πολύ κοντά ακολουθεί η Γερμανία με 25. 43 και η Ελβετία με 25. 57.

Ανεξάρτητα με το τι θα κάνει στο Euro η Ιρλανδία έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο της πιο γερασμένης ομάδας αφού ο μέσος όρος ηλικίας της είναι 29. 39 χρόνια. Δεύτερη, και κατά λίγο νεότεροι είναι οι Ρώσοι με μέσο όρο τα 28. 83 χρόνια και τρίτοι οι Τσέχοι με 28. 70!

7
Καμήλες οι Σουηδοί; Νάνοι οι Ισπανοί!

Με μέσο όρο ύψους 1. 86 μέτρα, η Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς και του Μάρκους Μπέργκ κέρδισε τον τίτλο της πιο ψηλής ομάδας του τουρνουά ενώ με 1. 80 μέτρα μέσο όρο, η Ισπανία είναι η πιο κοντή ομάδα στη διοργάνωση! Ηθικό δίδαγμα: Το ύψος δεν παίζει μπάλα!

insigne

Πιο ψηλός ποδοσφαιριστής του Euro 2016 είναι ο τερματοφύλακας της Ρουμανίας, Costel Pantimillion, που βλέπει τον κόσμο από τα 2. 03 μέτρα! Αντίστοιχα, ο επιθετικός εξ Ιταλίας, Lorenzo Insigne, είναι ο πιο κοντός ποδοσφαιριστής που θα πατήσει στα γήπεδα της Γαλλίας αφού το 1. 63 μέτρα ύψος που έχει του δίνει πανηγυρικά τον τίτλο!

8
Βαρετοί οι Γερμανοί, πούπουλα οι Τούρκοι!

Με μέσο όρο τα 80.30 κιλά οι Γερμανοί είναι η βαρύτερη (ή πιο δυνατή, αν προτιμάτε) ομάδα στο Euro που ξεκινά μεθαύριο ενώ με 74. 30 κιλά οι Τούρκοι είναι η ελαφρύτερη ομάδα που θα παραταχθεί στα γαλλικά γήπεδα! Ενδιάμεσα τους; Απλά, το χάος!

Δείτε επίσης: 5 απίθανες Euro-ιστορίες! (video)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending