fbpx

Eurobasket 1987: To ελληνικό μπάσκετ είναι (ακόμα) εδώ! (video)

Συμπληρώνονται σήμερα, 29 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 από την Ελλάδα με εκείνη την απίστευτη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 χάρη στις 2 βολές του «τίμιου γίγαντα» Καμπούρη.

Ήταν ένα πραγματικά απίστευτο τουρνουά (το πρώτο μεγάλο που διοργανώθηκε στην Ελλάδα) με την παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Χριστοδούλου και των άλλων παιδιών να «αναγκάζουν» με τα κατορθώματα τους τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια τους. Δεν ήταν μόνο η νίκη επί των Σοβιετικών, βλέπετε, ήταν και οι 2 (!!!) νίκες επί της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας του Ντράζεν Πέτροβιτς, η πρόκριση από ένα πολύ δύσκολο όμιλο απέναντι σε όλα τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η πρώτη φορά που φάνηκε ξεκάθαρα πως άμα ενωθεί η ελληνική ψυχή μπορεί να κάνει θαύματα και στον αθλητισμό!

Κατά σειρά τα αποτελέσματα της εθνικής Ελλάδας τότε ήταν:

-Στον προκριματικό γύρο:
Ρουμανία 77 – 109 Ελλάδα
Γιουγκοσλαβία 78 – 84 Ελλάδα
Ελλάδα 89 – 106 Ισπανία
Ελλάδα 66 – 69 Σοβιετική Ένωση
Γαλλία 69 – 82 Ελλάδα

*** Η ομάδα του Κώστα Πολίτη τερμάτισε 4η στον όμιλο και μαζί με την Ισπανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Σοβιετική Ένωση πήρε την πρόκριση για τους 8.

Στα προημιτελικά:
Ιταλία- Ελλάδα 78-90

Στα ημιτελικά:
Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 81-77

Τελικός:
Σοβιετική Ένωση-Ελλάδα 89-89 (101-103 παρ.)

Στο σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει να βγάζει καλαθοσφαιριστές με την σέσουλα (ως προίκα αν θέλετε του 1987) όπως απέδειξαν και οι πρόσφατοι τελικοί ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και ετοιμάζεται να πάει στο προ-ολυμπιακό τουρνουά με αρκετές απουσίες μεν, με μπόλικη ενέργεια και ταλέντο δε.

Πέρα από το μεγαλύτερο αστέρι, αυτή τη στιγμή, που έχει η Ελλάδα στο μπάσκετ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στα πρόσωπα του Παπαπέτρου, του Χαραλαμπόπουλου, του Αγραβάνη, του Θανάση Αντετοκούνμπο αλλά και των παλιοσειρών Καλάθη, Μπορούση, Περπέρογλου και του (τραυματία) Σλούκα υπάρχει αρκετή μαγιά για να συνεχίσει η «επίσημη αγαπημένη» να μας κάνει περήφανους!

Το έργο για πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο μπορεί να φαντάζει δύσκολο με βάση τα δεδομένα ως έχουν πριν την έναρξη του τουρνουά αλλά έχω την εντύπωση πως το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ πρέπει να θεωρείται λαμπρότατο ανεξάρτητα με το που θα καταλήξει η προσπάθεια του προ-ολυμπιακού.

Αυτά όσον αφορά την Εθνική γιατί στο προσκήνιο εξακολουθούν να παραμένουν και οι Σπανούλης, Πρίντεζης (με τον μεν πρώτο να έχει αποσυρθεί από την «επίσημη αγαπημένη» και τον δεύτερο να είναι τραυματίας) όπως και ο Φώτσης.

Πέρα από όσους αναφέρθηκαν πιο πάνω, υπάρχουν αρκετά ακόμα παιδιά όπως οι Παππάς και Παπαγιάννης του Παναθηναϊκού, ο Παπανικολάου του Ολυμπιακού και αρκετοί άλλοι που μπορούν να θεωρηθούν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ αλλά και η συνέχεια των Γιαννάκη, Γκάλη, Χριστοδούλου και των άλλων θρύλων του ελληνικού μπάσκετ.

Παρακινδυνευμένο σχόλιο; Μάλλον όχι, τουλάχιστον σύμφωνα με το δείγμα που έχουμε μέχρι στιγμής!

Δες επίσης: 5 καμάρια του Ελληνικού Μπάσκετ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending