fbpx

Κύπριοι ποδοσφαιριστές με καριέρα στο εξωτερικό! (Part 1)

Αρκετοί είναι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελλάδα. Ψάχνοντας κανείς, ανακαλύπτει οτι, ήδη, από την δεκαετία του ’60, πολλοί ήταν οι συμπατριώτες μας που ταξίδευαν στην Ελλάδα για να κάνουν καριέρα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο Παύλος Βασιλείου, ο Κυριάκος Κουρέας (Ολυμπιακός Πειραιώς), ο Γιώργος Σαββίδης, Δημήτρης Ζάγκυλος, Πανίκος Κρυστάλλης (ΑΕΚ Αθηνών), Πανίκος Ιακώβου, Παναγιώτης Σιάηλος (Παναθηναϊκός).

Από την δεκαετία του ’90, οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που δοκίμασαν την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν πληθύνει, έτσι με αφορμή την μεταγραφή του Κωνσταντίνου Λαΐφη στον Ολυμπιακό, μαζέψαμε μερικούς και σας τους παρουσιάζουμε σε 2 μέρη.

Εξαιρούνται, οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σήμερα σε ομάδες του εξωτερικού (π.χ. Αλέκος Αλέκου).

1
Μιχάλης Κωνσταντίνου – Ηρακλής, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

Ο καλύτερος Κύπριος επιθετικός τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια και μαζί με τον Γιάννη Οκκά, ότι καλύτερο έβγαλε η ποδοσφαιρική Κύπρος στη συγκεκριμένη θέση. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ένωση Νέων Παραλίμνιου το 1993 στα 15 του.

Το καλοκαίρι του 1997 και ενώ τον θέλει… η μισή Κύπρος (Απόλλωνας, Ανόρθωση, Ομόνοια), ο Μιχαλάκης πάει στην Ελλάδα και στον Ηρακλή όπου εντυπωσιάζει. Από την Γηραιό μεταγράφεται για ποσό-ρεκόρ στον Παναθηναϊκό το 2001.

Στην Παιανία, οι φίλοι των πρασίνων τον λατρεύουν (εξου και το σύνθημα “Μιχαλάκη, είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα) και παίζει σημαίνοντα ρόλο στις εξαιρετικές πορείες του τριφυλλιού στην Ευρώπη αλλά και στο ντάμπλ του 2005.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς τελειώνει το συμβόλαιο του και πάει στον “αιώνιο” αντίπαλο, Ολυμπιακό, όπου και εκεί μέχρι το 2008 που μένει στον Πειραιά κατακτά 2 ντάμπλ (2006,2008) και ένα κύπελλο (2007) και λατρεύεται από τους ερυθρόλευκους οπαδούς.

Το 2008 επιστρέφει στον Ηρακλή από τον οποίο φεύγει τον Γενάρη του 2009 για λογαριασμό της Ομόνοιας. Κατακτά το πρωτάθλημα το 2010 και το κύπελλο το 2011 και συνεχίζει για μια σεζόν στην Ανόρθωση, άλλη μια στην ΑΕΛ όπου και ουσιαστικά τελειώνει την καριέρα του το 2014.

Παραμένει πρώτος σκόρερ της εθνικής Κύπρου με 32 τέρματα σε 85 συμμετοχές.

2
Γιάννης Οκκάς – ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Celta Vigo

Εξαιρετικός τεχνικά επιθετικός με τέρματα σαν εκείνο εναντίον της Γαλλίας για τα προκριματικά του Euro 2004, μας έκανε περήφανους και ο Οκκάς στο εξωτερικό.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 στη Σαλαμίνα για να μετακομίσει το 1997 στην Ανόρθωση. Στους κυανόλευκους της Αμμοχώστου, έφτιαξε για τα καλά το όνομα του με εκπληκτικές εμφανίσεις, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο και προσέλκυσε την προσοχή του ΠΑΟΚ του Μπατατούδη που τον έκανε δικό του το καλοκαίρι του 2000 (μαζί με τον Γιώτη Εγκωμίτη).

Στην Θεσσαλονίκη, ο Okkaldo παραμένει 3 χρόνια κατακτώντας το κύπελλο το 2001 και το 2003 ενώ είναι από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Το 2003 πάει στην ΑΕΚ Αθηνών που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και μένει, μόλις, μια σεζόν.

Το καλοκαίρι του 2004 πάει στον Ολυμπιακό όπου έμεινε 3 χρόνια, σκόραρε το ιστορικό πρώτο τέρμα στο νέο “Καραϊσκάκης” και βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του ντάμπλ το 2005 και 2006 και το πρωτάθλημα το 2007.

Το καλοκαίρι του 2007 τον βρίσκει στην ισπανική Celta Vigo που παίζει για ένα χρόνο και ενώ πριν είχε περάσει από δοκιμαστικά στη West Ham και την Derby. Το 2008 η Ομόνοια του Μιλτιάδη Νεοφύτου τον κάνει δικό της αλλά φεύγει το επόμενο καλοκαίρι όχι και με τον καλύτερο τρόπο.

Το 2009 επιστρέφει στην Ανόρθωση όπου και μένει μέχρι τον Γεννάρη του 2014 που φεύγει για τον Ερμή όπου και κλείνει την καριέρα του.

Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με το εθνόσημο στο στήθος με 106 συμμετοχές.

3
Γιώτης Εγκωμίτης – ΠΑΟΚ

Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους Κύπριους ποδοσφαιριστές, αν όχι όλων των εποχών, σίγουρα τα τελευταία 30 χρόνια ήταν ο Γιώτης Εγκωμίτης! Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό Άχνας το 1992 όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997.

Το καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης και ενώ τον θέλει η Ομόνοια, η Ανόρθωση με συνοπτικές διαδικασίες τον κάνει δικό της μέσα σε ένα βράδυ.

Στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” ο Εγκωμίτης βγάζει μάτια, αγωνίζεται όπου τον έχει ανάγκη η βαρωσιώτικη ομάδα αγωνίστηκε ως δεκάρι, κεντρικός αμυντικός, δεξί μπακ-χαφ) και κατακτά 3 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Το 2000 παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ (μαζί με τον Οκκά) αφού οι ιθύνοντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζονται από τα προσόντα του. Στην Τούμπα, ο Γιώτης θα μείνει για 6 χρόνια (ως το 2006), κατακτώντας 2 κύπελλα (2001, 2003) και πραγματοποιώντας εμφανίσεις που κερδίζουν τον πολύ απαιτητικό κόσμο του ΠΑΟΚ (τον θυμούνται μέχρι σήμερα ενώ πρόσφατα τιμήθηκε για την προσφορά του).

Μετά τον ΠΑΟΚ, επέστρεψε στην Κύπρο και την Άχνα όπου έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2009.

Με την Εθνική, σημαντικότερη στιγμή του πολυσύνθετου ποδοσφαιριστή ήταν το εκπληκτικό τέρμα εναντίον της Ισπανίας στη νίκη μας με 3-2 το 1998.

4
Γιασεμάκης Γιασεμή – ΠΑΟΚ

Ακόμα ένας Κύπριος επιθετικός με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον ΠΑΟΚ είναι και ο Γιασεμάκης. Ο γεννημένος στην Λάρνακα φορ, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1992 από το Παραλίμνι από όπου πήρε μεταγραφή το 1997 για τον ΑΠΟΕΛ.

Στους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας, ο Γιασεμάκης παραμένει για 3 χρόνια με τα στατιστικά του να είναι εντυπωσιακά αφού σε 70 συμμετοχές μετρά 46 τέρματα.

Το 2001 πάει στον ΠΑΟΚ όπου και βρίσκει τους Οκκά και Εγκωμίτη με τους Θεσσαλονικείς να αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα.

Παρόλα αυτά, ο ύψους 1.85 επιθετικός, θα παραμείνει κάτοικος Θεσαλλονίκης μέχρι και το 2007 σημειώνοντας αρκετά σημαντικά τέρματα, κυρίως στην Ευρώπη με τους φίλους των ασπρόμαυρων να τον θυμούνται μέχρι και σήμερα.

Επιστρέφει στην Κύπρο, όπου αγωνίζεται για μια σεζόν (2007) στον Άρη, μια στον Εθνικό (2008) για να κλείσει την καριέρα του το 2009 στην ΑΕΚ.

Εσύ ήξερες πως αυτοί οι παιχταράδες έπαιξαν στο εξωτερικό;

Δες επίσης: Κύπριοι ποδοσφαιριστές με καριέρα στο εξωτερικό! (part 2)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending