fbpx

Οι 5 ταινίες για ποδόσφαιρο που πρέπει να δεις! (videos)

Τι θα μπορούσε να ονομαστεί “καλή ταινία” για κάποιον που σκέφτεται το ποδόσφαιρο 24 ώρες την μέρα/ 7 μέρες τη βδομάδα; Μα φυσικά, μια ταινία που να ασχολείται με ποδόσφαιρο!

Και επειδή, είμαστε αρκετοί εκεί έξω που μας αρέσει να ασχολούμαστε συνέχεια με την στρογγυλή θεά, ψάξαμε, βρήκαμε (και είδαμε) 5 ταινίες που πραγματεύονται θέματα επί τούτου! Άλλες είναι βιογραφικές, άλλες δραματικές, άλλες φανταστικές (που θα θέλαμε να είναι πραγματικές), όλες όμως σίγουρα αξίζουν τον χρόνο μας!

Μαζέψτε, λοιπόν, την παρέα, βάλτε τις μπύρες να παγώνουν και οργανώστε football movie nights!

1
Damned United

Η αγαπημένη ταινία για ποδόσφαιρο του γράφων. Ασχολείται με τα πρώτα χρόνια στην προπονητική του μεγάλου Brian Clough, την κόντρα (άλλοι την λένε εμμονή) του με τον προπονητή της Leeds, Don Revie και το αποτυχημένο πέρασμα του (μόλις 44 μέρες) από τα “παγώνια”.

Κυρίως, όμως, μέσα από την όλη πορεία του Clough στην ταινία, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι η σχέση αγάπης / φιλίας / εξάρτησης που είχε ο μεγάλος Άγγλος προπονητής με τον βοηθό του, Peter Taylor!

Και να μην ξέρει κανείς την ιστορία του Cloughie, η συγκεκριμένη ταινία – συμπαραγωγή του BBC και της Screen Yorkshire είναι μια καλή αρχή να το κάνει ενώ για όσους ξέρουν ποιος ήταν ο Clough είναι μια εξαιρετική περίπτωση να μπουν λίγο πιο βαθιά.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του David Peace, με τους ανθρώπους του μεγάλου προπονητή να δηλώνουν οτι αδικεί τον μεγάλο τεχνικό, δεν παύει όμως, από το να είναι 1, 5 ώρα καθαρά ποδοσφαιρικής διασκέδασης!

2
Fever Pitch

Αν δεν υπήρχε το Damned United, το Fever Pitch θα ήταν ίσως η καλύτερη ποδοσφαιρική ταινία. Οπαδός της Arsenal από κούνια ο πρωταγωνιστής έχει στο μυαλό του μόνο το ποδόσφαιρο και τους “κανονιέρηδες”.

Όλα αυτά μέχρι το σημείο που ερωτεύεται. Εκεί φτάνει στο σημείο να αγάπα, μεν, μια γυναίκα, αλλά και να λατρεύει 11 ποδοσφαιριστές. Η τελευταία σκηνή με την Arsenal να κατακτά το πρωτάθλημα του 1989 (τότε διαδραματίζεται η ταινία) και τον πρωταγωνιστή μας να βιώνει “επιφοίτηση” είναι από τις πλέον κλασσικές.

Αναπαριστά, ουσιαστικά, αυτή η ταινία βρετανικής παραγωγής την ζωή κάθε σωστού, πρόστυχου ποδοσφαιρόφιλου που φτάνει στο σημείο η ζωή του να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ομάδα του (όλοι το ζήσαμε!).

Στον ρόλο του πρωταγωνιστή είναι ο, έτσι κι αλλιώς εξαιρετικός, Colin Firth (λόγος από μόνος του για να δει κανείς την ταινία) ενώ είναι και αυτή βασισμένη σε βιβλίο, το ομώνυμο, αυτοβιογραφικό Fever Pitch του Nick Hornby. Το 2005, οι Αμερικάνοι έκαναν το δικό τους remake με θέμα, όμως, το baseball…

3
United

Βιογραφική ταινία που αναπαριστά (βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες) την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου το 1958 που ξεκλήρισε την Manchester United δημιουργώντας έτσι τους μπέμπηδες του Matt Basby!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκινηθείς (ο γράφων τυγχάνει οπαδός της Liverpool για να καταλάβετε για το πόσο δυνατή είναι η ταινία) παρουσιάζει το στάτους που απέκτησε η ομάδα πριν την τραγωδία, πως οδηγηθήκαμε ως εκεί, το δυστύχημα αλλά και την προσπάθεια ανασύνταξης και εν τέλει γιγάντωσης των “κόκκινων διαβόλων”.

Πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια είναι ο βοηθός προπονητής των “μπέμπηδων”, Jimmy Murphy, όπως και ο νεαρός Bobby Charlton. Οι φίλοι της United απλά θα την λατρέψουν με τους φίλους των υπόλοιπων ομάδων να μην μένουν ασυγκίνητοι από την πιστή αναπαράσταση στη δραματική ταινία, παραγωγής BBC!

4
Green Street Hooligans

Εντυπωσιακότατη ταινία και γερό μπάσιμο στον κόσμο του χουλιγκανισμού (με τα καλά και τα κακά του)!

Φοιτητής δημοσιογραφίας που αποβάλλεται δια βίου από το Harvard επειδή συγκάλυψε τον πλούσιο, κακομαθημένο συμφοιτητή του καταλήγει στην Αγγλία όπου και μυείται στον κόσμο των Green Street Elite, κίνημα οπαδών της West Ham United.

Μέσα σε αυτό το μικρόκοσμο θα μάθει να ζει, να ανήκει σε μια ομάδα αλλάζοντας εξ ολοκλήρου χαρακτήρα! Ωμή, στις σκηνές βίας, ταινία δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόση ζημιά μπορεί να προκληθεί σε μια οικογένεια (και στην κοινωνία γενικότερα) από τον τυφλό χουλιγκανισμό, διδάσκοντας παράλληλα αξίες, απαραίτητες στη ζωή, όπως η φιλία!

Ταινία που κάθε οπαδός που σέβεται τον εαυτό του επιβάλλεται να δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του!

5
Goal!

Η απόλυτη ποδοσφαιρική ταινία! Κάθε παιδί (ή όποιος νιώθει παιδί) που απλά ζει για το ποδόσφαιρο, βλέπει τον εαυτό του στο πρόσωπο του Santiago Munez.

Ένα φτωχόπαιδο στο Los Angeles που κάνει 2 δουλειές για να μαζέψει τα προς το ζην “μεταμορφώνεται” τις Κυριακές σε ποδοσφαιριστή και έχει την τύχη να τον βλέπει σκάουτερ της Newcastle. Αντιμετωπίζοντας, αρχικά, την άρνηση του πατέρα του, καταφέρνει τελικά να ταξιδέψει πέρα απ’ τον Ατλαντικό και να δοκιμαστεί στους “ανθρακωρύχους”.

Εκεί, αφού τα βρίσκει σκούρα στην αρχή, με πείσμα και επιμονή καταφέρνει να κερδίσει θέση στην εντεκάδα των ανθρακωρύχων κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα.

Ακολουθήθηκε από άλλα 2 (πιο αδύνατα) sequels με το δεύτερο (εκεί όπου ο Santiago παίρνει μεταγραφή στην Real Madrid) να είναι, ωστόσο, μια καλή παρουσίαση της άσχημης πλευράς της δημοσιότητας που αποκτά ένας ποδοσφαιριστής.

Εσύ είδες αυτές τις ποδοσφαιρικές ταινίες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending