fbpx

Το απόλυτο ποδοσφαιρικό κυπριακό λεξιλόγιο!

Πάεις γήπεδο, κάθεσαι να δεις το ματς τζιαι στο τέλος φέφκεις που τζιαμέ τζιαι ξέρεις νέες λέξεις! ‘Πώς γκένεν αύτο‘, όπως λέει και ο φίλος Πάτρικ Ογκουνσότο;

Πολλά εύκολο. Ο Κυπραίος, άμα πάει γήπεδο, φκάλει ούλλη την πίεση, τζιαι καταπίεση, που έσσιει μέσα του. Άρα άμα εν τα παιχνίθκια Σάββατο τζιαι Κυριακή, έχουμε 4 – 5 μέρες καταπίεσης!

Πάμε να δούμε ποιες λέξεις εδημιουργήσαμε τζιαι εκαθιερωθήκαν!

1
Λάισμαν

Γνωστός με πάρα πολλά παρατσούκλια τα οποία δεν μπορούν να γραφτούν εδώ. Είναι ο τύπος που εν πάνω στην πλάγια γραμμή, τζιαι η ακριβής ονομασία του είναι lines man! Τάχα εν πάνω στη γραμμή… Get it; Αήστε το, μπορείτε να τον φωνάζετε λάισμαν.

2
Κόλατζιης

Εν το παιδί που κάθεται μέστην πόρτα, τις πλείστες φορές σαν τον τροχονόμο! Γιατί κόλατζιης; Τα ‘κόλα’ σε κάποιες περιοχές της Κύπρου εν η πόρτα… η εστία… τζιείνο που έσσιει δοκάρκα τελοσπάντων!

3
Ττάκλη

Το ττάκλη ίσως να μην είναι εντελώς δικό μας, αφού την τάση να φέφκουν την τελική κατάληξη – ing, έχουν την και άλλοι λαοί. Προέρχεται, σαφώς από το tackle τζιαι επειδή στην Κύπρο είμαστε φημισμένοι, για τα tackles διαρκείας μας, έτσι εκάμαμε το tackling, τζιαι έπειτα έγινε ττάκλη.

4
Όφσαϊ

Συνήθως συνοδεύεται με το “είσσιεν όφσαϊ ρε στραέ“. Όπως όλοι καταλάβατε μιλούμε για το offside. Όσοι και όσες δεν ξέρετε το offside τι είναι, εν μεγάλη κουβέντα. Για τις γυναίκες τζιαι τους άντρες που σας αρέσουν τα ψώνια, το offside είναι, να καρτεράς στο ταμείο να πληρώσεις τζιαι να σείρνει κάποιος που πίσω τα ρούχα του σε μια/ένα γνωστή/ό της/του. Αν τον δουν τζιαι πουν του ‘περιμένετε την σειρά σας‘ τότε εδηλώθηκε σε θέση offside. Αν όι, σημαίνει εγλύτωσε το offside, τζιαι πάει κατευθείαν για γκολ!

5
Αράουτ

Η πιο πάνω λέξη είναι το πλάγιο. Το γιατί, παραμένει μέχρι και σήμερα μυστήριο, αφού εν το έχουμε μόνο στην Κύπρο. Υπάρχει τζιαι στην Ελλάδα. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι εφκήκε από το ‘our out’ αλλά τίποτε ένε σίουρο!

6
Διάφορα χαρακτηριστικά

Αφού τελειώσαμε με τις νέες και παράξενες λέξεις, πάμε να δούμε τις διάφορες λέξεις και φράσεις, που χρησιμοποιείς στο γήπεδο.

  • Για διαιτητές σίγουρα θα λες τα εξής: “στραομάρα, ρε είσαι κουκουβάγιας, εξίασες τες κάρτες έσσο, πουλημένε, σήκωστη σημαία ρε, σφύρα το ρεεεε, δώστο ρε αχάπαρε, ολοκάθαρο ρε στραέεεεε”
  • Για ποδοσφαιριστές: “είσαι κρέας, μπράβο ρε άππαρε μου, σύρτους το ρε καθηγητή μου, κόψε τα νύσσια σου ρεεεε, πάσαρε τζιαι νάκκον, ε πορτάρη είσαι τροχονόμος, άτε γιε μου φκάλε μια γλυτζιά, βούρα νάκκον ρε σιήροοο, εν την μυρίζεσαι, παίχταρε μου εσού, κόψε του τα πόθκια του τζιαι εν να μας το κάτσει ρεεεε, είσαι όπως το άρμα γιε μου εσού”
  • Για προπονητές: “φκάρτον πόξω ρε το παλιόκρεας, μεν κάμεις ποττέ τες αλλαγές μας, ρε προπονητή άνοιξε τα μάθκια σου αν θα δέρουμε, βάρτον μιτσή μέσα ρε”

Σίουρα υπάρχουν πολλές λέξεις που μας διαφεύγουν τζιαι που δεν μπορούμε να τις γράψουμε δαμέ οπότε, μην διστάσετε να κάμετε comment τζιαι να μας τις πείτε!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending