fbpx

Pokémon Gο: Ένας αναγνώστης μας εξηγεί τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του!

Εδώ και μερικές εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας καινούριας και ταυτόχρονα παράξενης τάσης, η οποία με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς «αιχμαλωτίζει» και «αποπροσανατολίζει» μάζες άβουλων πληθυσμών στην εικονική πραγματικότητα που τους προσφέρει/δημιουργεί. Ο λόγος γίνεται πλέον για το πολυσυζητημένο και παγκοσμίως φήμης παιχνίδι «επαυξημένης πραγματικότητας» Pokémon Gο.

Το εν λόγω παιχνίδι, το οποίο συνδυάζει τεχνολογία εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) και φωτογραφικής κάμερας του κινητού, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του να εξερευνήσουν τον πραγματικό κόσμο για να συλλέξουν «εικονικά τέρατα», τα οποία πρόκειται να εκπαιδευτούν και να εξελιχθούν από τους κατόχους τους, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια σε «εικόνες μάχες» με άλλα Pokémon.

Αν και έχει ήδη κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 31 χώρες στον κόσμο, (συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας), το Pokémon Gο έχει δεχθεί μια σειρά από ανάμεικτες κριτικές, σχετικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την εκτεταμένη χρήση του.

Πιο κάτω, γίνεται αναφορά και σχολιασμός
των βασικότερων επιπτώσεων του:

 

1
Θετικές επιπτώσεις:


1. Απομάκρυνση των χρηστών από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους:

Λόγω του ότι το Pokémon GO χρησιμοποιεί δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας, αλλά και Augmented Reality (AR-επαυξημένη πραγματικότητα) προσδίδει στην εμπειρία των χρηστών του μια καινούργια διάσταση. Από τη μία, το παιχνίδι χρησιμοποιώντας το GPS, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να σηκωθούν από τον καναπέ του σπιτιού τους όπου θα έπαιζαν ένα τυπικό παιχνίδι, καλώντας τους να βγουν έξω, στον πραγματικό κόσμο, για να κυνηγήσουν και να πιάσουν όσο το δυνατό περισσότερα Pokémon!

Η πράξη αυτή, έχει ως συνεπακόλουθο της και την αύξηση της σωματικής δραστηριοποίησης των χρηστών, εφόσον θα πρέπει να διανύσουν ένα συγκεκριμένο αριθμών μέτρων (συνήθως 300m) από το σημείο που βρίσκονται ώστε να πιάσουν τα Pokémon τους. Από την άλλη, το AR ενισχύει αυτή την «ζωντανή εμπειρία», προβάλλοντας εικονικά στοιχεία στο φυσικό περιβάλλον των χρηστών, τα οποία αποτυπώνονται στην οθόνη της συσκευής τους με την ενεργοποίηση της κάμερας του smartphones τους.

Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση στους χρήστες του παιχνιδιού ότι αυτά που κυνηγάνε, βρίσκονται «πραγματικά» στα σημεία που κατευθύνονται.

2. Δημιουργία κοινοτήτων μάθησης μεταξύ των χρηστών-παικτών:

Το γεγονός ότι οι χρήστες-παίκτες του εν λόγω παιχνιδιού ανταλλάσουν και μοιράζουν μεταξύ τους κοινές πληροφορίες και προβληματισμούς για το πώς λειτουργεί το παιχνίδι, πώς μπορεί να ανεβούν επίπεδα, να «πιάσουν» σπάνια Pokémon κ.ο.κ, τους οδηγεί να δημιουργήσουν μια μικρή κοινότητα μάθησης, όπου ο ένας χρήστης-παίκτης μαθαίνει από τον άλλο. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο, όπως έγραψε ο συγγραφέας Chris Furniss σε ένα post στο blog του με τίτλο «Pokemon Go and the good things that can come from a bad UI (user interface)», στην καλύτερη προσαρμογή της μαθησιακής εμπειρίας στον τρόπο που μαθαίνει ο κάθε χρήστης.

Pokemon Go Craze Hits New York City

2
Αρνητικές επιπτώσεις:

1. Έκθεση χρηστών σε κίνδυνο – πρόκληση ατυχημάτων (ακόμη και θανάτων):

Παρά το γεγονός ότι, το παιχνίδι προειδοποιεί τους χρήστες του να έχουν τα μάτια τους 14 πριν την έναρξή του (εμφανίζεται το εξής μήνυμα στην οθόνη της συσκευής τους: “Remember to be alert all times. Stay aware of your surroundings”.), εντούτοις έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα σε πολλά σημεία του κόσμου, αυτοκινητιστικά και άλλα, αφού οι χρήστες περπατούν αμέριμνοι σε διάφορα σημεία και μέρη, χωρίς να κοιτούν τι συμβαίνει γύρω τους!

Για παράδειγμα, στη Μασαχουσέτη, σύμφωνα με το cartelpress.com, ο 26χρονος Lamar Hickson κατηγορείται από τις αρχές της εν λόγω περιοχής για ένα σοβαρό ατύχημα που προκάλεσε, αφού σταμάτησε σε κεντρική λεωφόρο για να «πιάσει» τον… Pikachu! Ακόμη, ένα άλλο παράδειγμα «ατυχήματος» αποτελεί σύμφωνα με το Comicbook.com και ο εντοπισμός ενός… πτώματος στο ποτάμι Wind River στο Riverton από μια 19χρονη παίκτρια, που προσπαθούσε και αυτή να εντοπίσει όσο το δυνατό περισσότερα Pokémon.

Αν και έχουν σημειωθεί αρκετά τέτοιους ίδιους παράξενα ατυχήματα-περιστατικά, το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να το τοποθετήσει ο θάνατος του 18χρονου Jersey Lopez, ο οποίος δέχθηκε πυρά από αγνώστους στην πόλη Τσικουιμούλα, στην Γουατεμάλα. Ο άτυχος νέος, μαζί με τον ξάδελφο του περπατούσαν κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής κρατώντας τα κινητά τους, αναζητώντας Pokémon.

2. Μετατροπή των χρηστών σε «ζόμπι» και χειραγώγηση τους από «δεύτερα άτομα»:

Ο Καραμανός (2016) σε ένα ηλεκτρονικό άρθρο που έγραψε με τίτλο «Ελευθέρωσε το μυαλό σου και σκέψου! Σταμάτα να ‘κυνηγάς’ το Pokémon», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα video games, όπως το Pokémon Gο, μετατρέπει τους πολίτες σε ζόμπι, απογυμνωμένους, αδιάφορους και άβουλους, πιόνια στη σκακιέρα ισχυρών ατόμων που υπάρχουν στον κόσμο. Την άποψη αυτή έρχεται να εξηγήσει περαιτέρω ο Ιακώβου (2016), χρήστης του κοινωνικού δικτύου facebook σε ένα post του, λέγοντας τα εξής: «το γεγονός ότι σε αυτό το παιχνίδι πιθανόν να έχουν πρόσβαση οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, μετατρέπει τους χρήστες αυτούς ως “χρήσιμα πιόνια” της CIA. Το ότι οι χρήστες κινούνται εκεί που αναδύονται Pokémon στο χάρτη, όπου τα Pokémon επιλέγονται από αυτόν που ελέγχει τον σέρβερ του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στο διαχειριστή του να κινεί μεγάλες μάζες ανθρώπων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Επίσης, όταν ο χρήστης κοντεύει εκεί που βρίσκεται το Pokémon στο χάρτη, ανάβει από μόνη της η κάμερα του κινητού. Άρα, αυτός που ελέγχει τον σέρβερ, αν θέλει να έχει ζωντανή εικόνα στο τι συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη, δεν έχει παρά να εμφανίσει ένα ζωάκι Pokémon στο σημείο αυτό, όπου διάφοροι “ζόμπι” χρήστες που θα βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία αυτή, θα τρέξουν ταχύτατα εκεί και θα του παρέχουν ζωντανή εικόνα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Δεν είναι τυχαίο που ο Πούτιν θορυβημένος από το γεγονός αυτό, ίσως προχωρήσει σε απαγόρευση του παιχνιδιού αυτού στη Ρωσία.»

Putin-pokemon-go-900x350

Επομένως, παρατηρούμε άμεσα από τα λεγόμενα του, την «εύκολη» χειραγώγηση που μπορεί να δεχθούν οι χρήστες του παιχνιδιού, μονάχα με την εμφάνιση ενός «ψεύτικου σημείου».

3. Ενδεχόμενη χρήση παιχνιδιού από παιδόφιλους:

Ο οργανισμός Hope For Children UNCRC Policy Center σε ανακοίνωση του προειδοποιεί ιδιαίτερα τους γονείς ότι το εν λόγω ηλεκτρονικό παιχνίδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για πιο επικίνδυνους σκοπούς πέραν της διασκέδασης που προσφέρει.

Συγκριμένα, παιδόφιλοι  θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να προσελκύσουν ανυποψίαστα παιδιά σε απομονωμένες περιοχές, χάρη στα δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας που χρησιμοποιεί το παιχνίδι. Προκειμένου να αποδειχθεί το μέγεθος της πιο πάνω απειλής, μία χρήστης, γνωστή ως Robin έκανε ένα «πείραμα» Δημιούργησε ένα «δόλωμα/lure» που θα οδηγούσε τους χρήστες-παιδιά σε ένα μέρος το οποίο προηγουμένως είχε επισημάνει. Όπως ανέφερε η ίδια, μετά την κοινοποίηση που είχε κάνει, πολλά παιδιά (τα περισσότερα χωρίς τους γονείς τους) κατέφτασαν στην περιοχή και έψαχναν το Pokémon, παρακάμπτοντας τη συνήθη τους κρίση σχετικά με την επικινδυνότητα των αγνώστων!

pokemon-go

4. Αποκοπή από άλλες πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες:

Το να αφιερώνεις αρκετό χρόνο σε ένα άψυχο ηλεκτρονικό παιχνίδι, δεν είναι και το καλύτερο πράγμα. Σκέψου ότι, αυτό το χρόνο που σπαταλάς θα μπορούσες να κάνεις πιο ευχάριστες και εποικοδομητικές δραστηριότητες: να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο και να διευρύνεις του πνευματικούς σου ορίζοντες, να βγεις έξω με την παρέα σου και να διασκεδάσεις και γενικά να απολαύσεις όλες τις χαρές -μικρές και μεγάλες- που σου προσφέρει απλόχερα η ζωή!

Pokemon-Go-4

Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο προέκυψε μετά από πολλαπλές αναγνώσεις διαφόρων ηλεκτρονικών άρθρων που αφορούσαν το Pokémon Go. Σε περιπτώσεις αυτούσιων φράσεων, γίνεται προσθήκη εισαγωγικών και ρητή αναφορά στο πρόσωπο ή στην ιστοσελίδα.


Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Δημήτρη Παύλου
και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & VIRAL

Δες επίσης: Όλα τα άκυρα που θα γίνουν στην Κύπρο τώρα και μετά τη μόδα του Pokémon Go!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending