fbpx

Αυτές είναι οι 7 μεγαλύτερες Ολυμπιακές στιγμές! (videos)

Είμαστε αισίως σε βδομάδα Ολυμπιακών Αγώνων αφού τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Κύπρου) είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης των Αγώνων του Ρίο. Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο ετοιμάζεται να συγκλονίσει τον κόσμο από τις 6 μέχρι τις 21 Αυγούστου και δεν θα μπορούσαμε να μην θυμηθούμε τις 7 συγκλονιστικότερες στιγμές των Αγώνων που ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα!

1
1896 – Αναβίωση

Το 393 μ.Χ. ήταν η τελευταία φορά που διεξήχθησαν Ολυμπιακοί Αγώνες. 15 αιώνες μετά, χάρη στον Πιερ ντε Κουπερτέν αλλά και τον Δημήτριο Βικέλα οι Αγώνες αναβιώνουν στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν η αρχή των σύγχρονων Ολυμπιακών και το πρώτο βήμα για να γίνουν αυτό που ξέρουμε σήμερα!

2
1936 – Η ταπείνωση του Χίτλερ

Οι Ολυμπιακοί του Βερολίνου ήταν οι πρώτοι που είχαν τόσο έντονο το πολιτικό στοιχείο αφού ο Αδόλφος Χίτλερ θέλησε να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο προπαγάνδας. Θέλησε να δείξει στον έξω κόσμο την εικόνα μιας ειρηνικής, ανεκτικής στους ξένους  Γερμανίας και εν μέρει τα κατάφερε! Δέχτηκε, ωστόσο, ισχυρό πλήγμα από τον Αμερικανό, έγχρωμο αθλητή Τζέσι Οουένς που κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια καταγράφοντας έτσι μια άτυπη νίκη ενάντια στο ρατσισμό του Φύρερ!

3
1956 – Ψυχροπολεμικοί αγώνες

Λίγο πριν τους Αγώνες, είχε προηγηθεί η εισβολή της ΕΣΣΔ στην Ουγγαρία που σε συνδυασμό με το γενικότερο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής σημάδεψαν έντονα την διοργάνωση της Μελβούρνης. Χαρακτηριστικά, σε παιχνίδι υδατοσφαίρισης ανάμεσα στις 2 χώρες στα πλαίσια των Αγώνων έπεσε πολύ ξύλο. Τόσο, ώστε να μείνει στην ιστορία ως το παιχνίδι “αίμα μέσα στο νερό” μεταφέροντας έτσι την διαμάχη Ουγγαρίας και ΕΣΣΔ και στον αθλητισμό.

4
1968 – “Μαύρη Δύναμη”

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και της ιστορίας γενικότερα! Οι Άφρο – αμερικανοί αθλητές Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος έχοντας κατακτήσει την πρώτη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στα 200μ. ανέβηκαν στο βάθρο ξυπόλυτοι και ύψωσαν την γροθιά τους στον αέρα φορώντας ένα μαύρο γάντι. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την φτώχεια και την κοινωνική καταπίεση που βίωναν οι Αφρο -αμερικανοί στις ΗΠΑ!

5
1972 – “Μαύρος Σεπτέμβρης”

Η πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία των Αγώνων! 5 μέρες πριν την λήξη της διοργάνωσης στο Μόναχο, μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης “Μαύρος Σεπτέμβρης” εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και απήγαγαν Ισραηλινούς αθλητές. Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης τους από την γερμανική αστυνομία κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές , 2 απαγωγείς και ένας αστυνομικός λούζοντας έτσι τους Αγώνες στο αίμα!

6
1976 – Η τέλεια Κομάνετσι

Η διοργάνωση στην οποία έλαμψε το άστρο της Ρουμάνας αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής ήταν αυτή του Μόντρεαλ. Στους συγκεκριμένους Αγώνες, η Νάντια Κομανέτσι κατακτά 3 χρυσά μετάλλια ενώ στις παράλληλες μπάρες άγγιξε το τέλειο, παίρνοντας την ψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, το τέλειο 10 δηλαδή. Έγινε έτσι μια από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν μόλις 14 χρονών…

7
1980s – Πολιτική και ντόπιγκ

Δεκαετία με 3 Ολυμπιακούς Αγωνες που σημαδεύτηκαν από το έντονο πολιτικό στοιχείο με εκατέρωθεν μποϊκοτάζ ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στους Αγώνες της Μόσχας (1980) και του Λος Άντζελες (1984). Δεκαετία που σημαδεύτηκε, επίσης, και από το ντόπιγκ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μπεν Τζόνσον που, παρόλο που κέρδισε την κούρσα των 100μ το 1988 στην Σεούλ με επίδοση – ρεκόρ (9.79′) του αφαιρέθηκε το μετάλλιο αφού βρέθηκε θετικός σε χρήση αναβολικών ουσιών.

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending