fbpx

Όσα μας είπε ο Γιάννης Κωνσταντίνου ως ο νέος εκπρόσωπος των φοιτητών της Κύπρου στην Ευρώπη!

Ποιος είπε πως οι σπουδές δεν μπορούν να συνδυαστούν με ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών; Ο φοιτητής Γιάννης Κωνσταντίνου είναι ένα παράδειγμα της θέλησης και προσπάθειας για αλλαγή.

Είναι 4οετής φοιτητής Δημόσιας Διοίκησης & Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται καθώς σπουδάζει με θέματα παιδείας, περιβάλλοντος, νεανικής επιχειρηματικότητας, ενδυνάμωσης νέων και με τη μη τυπική μάθηση.

Πρόσφατα επιλέχθηκε ανάμεσα στους Top 100 Local Coordinators των European Students for Liberty και σύντομα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο μας για θέματα σχετικά με την πορεία της χώρας μας, κοινωνικού φιλελευθερισμού, ναρκωτικών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και γενικά για τη νεολαία, τη σχέση τους με την πολιτική και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

13923458_10153961905990674_883898356708121063_o

Δες πιο κάτω όσα μας είπε για τα επιτεύγματα και τους μελλοντικούς του στόχους:

 
Γεια σου Γιάννη. Αρχικά εξήγησέ μας πώς επιλέγηκες στους 100 κορυφαίους Local Coordinators των European Students for Liberty, εκπροσωπώντας την Κύπρο μας.

Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούμαι με Ευρωπαϊκά προγράμματα και έχω γνωρίσει κόσμο από ολόκληρο τον κόσμο! Ένας πολύ καλός συνεργάτης και φίλος από την Ελλάδα με παρότρυνε να κάνω αίτηση στους European Students for Liberty για να είμαι ο εκπρόσωπος της Κύπρου για το 2016-2017 στην Ευρώπη. Στην αρχή γέλασα. Του είπα πως μου φαίνεται ακατόρθωτο. Στη συνέχεια, κάνοντας την αίτηση και καθώς προετοιμαζόμουνα για την συνέντευξη, το πίστεψα πραγματικά. Πως ναι μπορώ να το καταφέρω.

Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος. Όμως τα κατάφερα!

Παρακολουθώντας για δύο μήνες διαδικτυακά σεμινάρια για την πολιτική, τον φιλελευθερισμό, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και άλλα πολλά στα οποία εξεταζόμουνα κάθε εβδομάδα, κατάφερα να διακριθώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στους TOP 100 όσων εντάχθηκαν στο European Students for Liberty, να αριστεύσουν στην εκπαίδευση και να διακριθούν με τις δράσεις και το έργο τους!

13932953_10153966276700674_7556238110566805358_n

Πώς έμαθες για την πιο πάνω διάκριση σου;

Δέχθηκα email και τηλεφώνημα. Είχα συγκινηθεί αφάνταστα.

Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση με το που έμαθες τις ευθύνες που θα έχεις; Ποιες είναι αυτές;

Αγωνία, αλλά αμέσως αποδέχτηκα μέσα μου την πρόκληση, γνωρίζοντας φυσικά και τη σημαντικότητα των ευθυνών που θα έχω. Θα εκπροσωπήσω την Κύπρο μας στο Theodor Heuss Akademie στο Gummersbach. Θα θέσω προβληματισμούς για την πορεία της χώρας μας. Θα συζητήσουμε για θέματα κοινωνικού φιλελευθερισμού, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών, για το μεταναστευτικό και γενικά για οτιδήποτε αφορά την νεολαία, την απάθεια των νέων προς την πολιτική και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οφείλω να σου παραδεχτώ πως διαβάζω ασταμάτητα. Η ενασχόληση με την πολιτική απαιτεί μελέτη. Δεν είναι παιχνίδι. Όμως πάντοτε είχα κλίση προς την πολιτική.

Με την πολιτική ασχολούμαι από μικρό παιδί, χωρίς όμως να το είχα καταλάβει.

yiannis
Πώς σχετίζεται η σπουδή σου με τις δράσεις που αναλαμβάνεις γενικά;

Είμαι φοιτητής στο 4ο έτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όσον αφορά τις οργανωσιακές ικανότητες, τη διοίκηση χρόνου και την ανάληψη έργων έχω προετοιμαστεί κατάλληλα από τα μαθήματα μου και από τις γνώσεις και τη στήριξη που είχα από τους καθηγητές μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τους ευχαριστώ πραγματικά για αυτό. Η σπουδή μου συνδέεται όχι απλά 100% με τα όσα κάνω, αλλά 1000%. Ασχολούμαι κυρίως με θέματα παιδείας, περιβάλλοντος, νεανικής επιχειρηματικότητας, ενδυνάμωσης νέων και γενικά με ότι αφορά τη μη τυπική μάθηση.

12241355_10153398325855674_622243505526729037_n
Ποια είναι τα πιο σημαντικά προσωπικά σου επιτεύγματα που έχεις πετύχει τα τελευταία χρόνια;

Από την αρχή της φοιτητικής μου ζωής, είχα θέσει σαν στόχο “to make the most out of it!”. Προσωπικά επιτεύγματα; Η επιλογή και ο διορισμός μου από τον Πρόεδρο του Youth Business Network International, ενός οργανισμού που προωθεί την νεανική επιχειρηματικότητα από την Ελλάδα μέχρι και την Ινδία, στον ρόλο του Προέδρου του Youth Business Network Cyprus.

Ως ενεργός νέος, μαζί με μια εξαιρετική ομάδα φοιτητών, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το Austrian Economic Center και να φέρουμε για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα από τα πιο δημοφιλή συνέδρια στον Κόσμο. Το Free Market Road Show πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο UCLan Cyprus με επιτυχία. Πρόσφατα διακρίθηκα στον διαγωνισμό της πρωτοβουλίας Stories Europe με το βραβείο «Καλύτερη Ιστορία – Studying Abroad».

Πιο μικρός είχα επιλεχθεί να εκπροσωπήσω την Κύπρο σαν μέλος της Κυπριακής Παιδοβουλής στην Στοκχόλμη, συγκεκριμένα στη Σουηδία για θέματα φτώχειας στην Ε.Ε. και δικαιωμάτων των παιδιών.

Oμιλία Γιάννη στο Free Market Road Show
Oμιλία του Γιάννη στο Free Market Road Show
Τι στόχους έχεις θέσει στον εαυτό σου για το μέλλον; Έχεις κάποιο μότο στη ζωή σου;

 

Έχω θέσει έναν απλό στόχο, να είμαι ευτυχισμένος. Να κάνω τις καλύτερες επιλογές για ‘μένα. Το μότο ζωής μου δεν είναι άλλο από το:

«Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.»

13263809_10153786908735674_5019289447198072943_n
Τέλος, τι θα συμβούλευες τους υπόλοιπους φοιτητές που θέλουν κάποιο κίνητρο για να ασχολούνται με δραστηριότητες εκτός πανεπιστημίου;

Η εμπλοκή με τα κοινά είναι υπόθεση όλων μας. Η νέα γενιά πρέπει να ασχολείται με όλα όσα την αφορούν και να μην αφήνει άλλους να λαμβάνουν αποφάσεις για αυτούς. Μέσα από τις δραστηριότητες εκτός πανεπιστημίου, μαθαίνουμε μέσα από παραδείγματα, εφαρμόζουμε τις θεωρίες που διδασκόμαστε στο πανεπιστήμιο, προετοιμαζόμαστε για την αγορά εργασίας, γνωρίζουμε νέους από ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε παντού. Η συμβουλή μου; Η ενασχόληση με κομματικές και μη κομματικές οργανώσεις είναι ότι πιο καρποφόρο. No regrets people!

Αν δεν ασχοληθούμε τώρα που είμαστε στα νιάτα μας πότε θα το κάνουμε;

Ευχαριστώ το StudentLife κι εσένα Εύη μου
για το ενδιαφέρον που δείξατε και για αυτή τη συνέντευξη.

Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε στο Γιάννη κάθε επιτυχία και να συνεχίσει να μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό και στην Κύπρο! 🙂

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending