fbpx

Τελικά τι είναι και γιατί συμβαίνει το “Déjà Vu”;

“Déjà Vu”: Λέξη γαλλική την οποία αν μεταφράσουμε στα ελληνικά σημαίνει: κάτι που έχουμε ήδη δει.

Πολύ συχνά, τυχαίνει σε αρκετούς από εμάς να ζούμε μια κατάσταση και να αισθανόμαστε ότι την είχαμε ζήσει ξανά και στο παρελθόν.

1
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Aν και αναρωτηθήκαμε πολλές φορές, πολύ λίγοι έχουν ψάξει την εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο.

Πρόσφατα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου St Andrews, στο Διεθνές Συνέδριο για την Μνήμη, που έγινε στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσαν γιατί συμβαίνει το Déjà Vu. Εξήγησαν πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό:

Πρόκειται απλά για τον έλεγχο που κάνει ο εγκέφαλος στις αναμνήσεις για να δει αν είναι σωστές.

large-1464360716-298-first-ever-reported-case-of-anxiety-induced-deja-vu-described

Μάλιστα, έγινε πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος 21 εθελοντές οι οποίοι υποβλήθηκαν σε παρόμοια εμπειρία του Déjà vu μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Ο Akira O’ Connor, (επικεφαλής της μελέτης) υποστήριξε ότι οι αναμνήσεις ελέγχονται από το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο στέλνει κάποιου είδους σήματα για να δει εάν υπάρχει κάποιο λάθος στη λειτουργία της μνήμης.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν άνθρωποι σε ένα τέτοιο πείραμα μας βοηθά να καταλάβουμε εύκολα κάποια πράγματα:

deja-vu

Το déjà vu προκαλείται από τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις συγκρούσεις της μνήμης, περισσότερο από τις λάθος αναμνήσεις. Όπως διαπίστωσε και ο Akira O’Connor: Ίσως να πρόκειται για την προσπάθεια του εγκεφάλου να προλάβει το λάθς στη μνήμη, περισσότερο από το να υποδεικνύει τη λάθος ανάμνηση” δήλωσε.

Επομένως, όσοι ζούμε το φαινόμενο αυτό, να χαιρόμαστε, αφού όσοι δεν το ζουν είναι ίσως μια ένδειξη ότι η μνήμη τους αρχίζει να υπολειτουργεί, όπως αναφέρει και ο Christopher Moulin από το Πανεπιστήμιο Pierre Mendès-France στη Grenoble.

2
Όσοι δεν το έζησαν;

Η ερευνητική ομάδα από την άλλη πιστεύει πως όσοι δεν έχουν νιώσει αυτή την παράξενη αίσθηση, ίσως να έχουν απλά, πολύ καλύτερη μνήμη!

Τώρα θα ξέρεις τι συμβαίνει κάθε φορά που το ζεις!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending