fbpx

Οι 4 καλύτερες πορείες στην ιστορία της Εθνικής Κύπρου!

Ως Εθνική Κύπρου πανηγυρίσαμε αρκετές φορές σπουδαία, μεμονωμένα αποτελέσματα, χωρίς να καταφέρουμε όμως την πρόκριση στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Αρκετές φορές, βέβαια, κάναμε πολύ καλές προκριματικές φάσεις. Ποιες όμως μπορούν να θεωρηθούν οι καλύτερες μας πορείες;

Αυτό είναι το ερώτημα που θα δούμε στο κείμενο που ακολουθεί:

1
Euro 2000

Σε αυτή την προκριματική φάση είχαμε κληρωθεί στον 6ο όμιλο, παρέα με την Ισπανία, την Αυστρία, το Ισραήλ και το Σαν Μαρίνο.

Κυνηγήσαμε την 2η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ με όλες μας τις δυνάμεις για να τερματίσουμε, όμως, μόλις 4οι με 12 βαθμούς, ένα λιγότερο από Αυστρία και Ισραήλ, που τελικά ήταν η ομάδα που έπαιξε στα play off. Καταλάβατε πόσο κοντά ήμασταν στην πρόκριση έτσι;

Σε αυτό τον όμιλο ήταν που νικήσαμε τους φούριος ρόχας με 3-2 ενώ επικρατήσαμε και του Ισραήλ. Παράλληλα, 2 φορές νικήσαμε την πιο αδύνατη ομάδα του ομίλου, το Σαν Μαρίνο.

Αυτό που στην τελική στοίχισε ήταν η βαριά ήττα με 3-0 στο Ραμάτ Γκάν του Ισραήλ αλλά και η ήττα από την Αυστρία στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” με 0-3.

Επιλογικά, να αναφέρουμε πως στο ρόστερ μας τότε είχαμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου όπως ο Νίκος Παναγιώτου, ο Κώστας Μαλέκος, ο Γιώτης Εγκωμίτης, ο Μιλένκο Σπόλιαριτς και ο Σίνισα Γκόγκιτς.

2
Euro 2016

Άλλος ένας όμιλος που τον παλέψαμε όσο μας έπαιρνε!

Είχαμε κληρωθεί στον 2ο όμιλο, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ομάδες όπως το Βέλγιο, η Βοσνία, η Ουαλία, το Ισραήλ και η Ανδόρρα. Ξεκινήσαμε εντυπωσιακά νικώντας την Βοσνία εκτός έδρας (1-2) με τον Αντώνη Γιωργαλλίδη να αποκρούει πέναλτι λίγο πριν την λήξη.

Νικήσαμε 2 φορές την Ανδόρρα ενώ βγάλαμε το λάδι στο Βέλγιο και την Ουαλία μέσα στο ΓΣΠ, δικαιούμασταν, τουλάχιστον, την ισοπαλία αλλά γνωρίσαμε ισάριθμες ήττες με 0-1, δεχόμενοι τα τέρματα στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Επικρατήσαμε το Ισραήλ εκτός έδρας με 1-2 με τέρματα των Ντόσα Τζούνιορ και Τζείσον Δημητρίου με την ήττα, όμως, από τους Ισραηλίτες στο ΓΣΠ (1-2) να στοιχίζει.

Στο τελευταίο παιχνίδι υποδεχτήκαμε την Βοσνία και με νίκη θα καταλαμβάναμε την 3η θέση. Τελικά, γνωρίσαμε την ήττα με 2-3 και περιοριστήκαμε στην 5η θέση με 12 βαθμούς με τους ποδοσφαιριστές του Πάμπου Χριστοδούλου, όμως, να καταχειροκροτούνται για την προσπάθεια.

3
Μουντιάλ 1998

Σε Μουντιάλ δεν είχαμε ρεαλιστικές πιθανότητες να περάσουμε. Αυτό τον ρεαλισμό είναι που αψήφισαν οι ποδοσφαιριστές μας στα προκριματικά του 1998.

Κληρωθήκαμε στον 5ο όμιλο παρέα με την Ρωσία, τη Βουλγαρία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο καταφέρνοντας να μαζέψουμε 10 βαθμούς, ως αποτέλεσμα 3 νικών (2 επί του Λουξεμβούργου και μια επί του Ισραήλ) και μιας ισοπαλίας με την Ρωσία.

Τερματίσαμε 4οι, με την Ρωσία που πήρε την θέση για τα μπαράζ να μαζεύει 17 βαθμούς. Παραμένει, ωστόσο, η πιο αξιόλογη προσπάθεια να παίξουμε σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

4
Euro 2008

Στα προκριματικά του Euro 2008 σε όμιλο με 7 ομάδες (Γερμανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουαλία, Σαν Μαρίνο) μαζέψαμε 14 βαθμούς, περιοριστήκαμε, όμως, στην 6η θέση απέχοντας 3 βαθμούς, μεν, από την 3η θέση αλλά και 13 από την προνομιούχο 2η.

Σε αυτή την προκριματική φάση είναι που νικήσαμε την Ιρλανδία με 5-2 και φέραμε ισοπαλία (1-1) με την Γερμανία.

Προπονητής ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης που είχε στη διάθεση του μερικούς από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές της νεότερης γενιάς όπως ο Χρύσης Μιχαήλ, ο Κωνσταντίνος Μακρίδης, ο Στάθης Αλωνεύτης αλλά και τους Γιάννη Οκκά και Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Τι πρέπει να αλλάξει στην Εθνική για να προκριθούμε κάποτε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending