fbpx

Ήξερες γιατί ο Κύπριος αποκαλεί τον Ελλαδίτη “Καλαμαρά”;

Εδώ και χρόνια εμείς οι Κύπριοι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τους Ελλαδίτες ως “Καλαμαρά(δ)ες“!

Οι περισσότεροι μάλιστα, δεν γνωρίζουν την ακριβή εξήγηση που χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη και ούτε επιχείρησαν ακόμα να το ψάξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τόσο εμείς οι Κύπριοι, όσο και οι Ελλαδίτες εκλαμβάνουμε αρνητικά την λέξη “καλαμαράς”, αφού νομίζουμε ότι χρησιμοποιείται για υποτίμηση και απέχθεια προς τους Έλληνες.

Εμείς όμως ψάξαμε και μάθαμε την ιστορία πίσω από τη λέξη αυτή και τα αποτελέσματα πράγματι μας εντυπωσίασαν!

Δες πιο κάτω:

Από πού προήλθε η λέξη;

Η λέξη φαίνεται να προήλθε όταν οι Ελλαδίτες, μορφωμένοι και γραμματιζούμενοιλόγιοι, έρχονταν στο νησί για να διδάξουν στα σχολεία. Τότε, η Κύπρος ήταν πιο φτωχή (και υπό την κατοχή άλλων λαών) με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να είχε ασχολίες τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Ως εκ τούτου, καλαμαράδες στην εποχή του διαφωτισμού ήταν οι λόγιοι, οι συγγραφείς, οι γραφιάδες και γενικά αυτοί που έγραφαν με το καλαμάρι που ήταν το στυλό εκείνης της εποχής. Το δημιουργούσαν από τη ραχοκοκαλιά του καλαμαριού. Άρα, η λέξη καλαμαράς σχετίζεται άμεσα με το καλαμάρι και τη γραφή!

Τελικά έχει θετική σημασία ή όχι;

Μόνο θετική είναι η σημασία της λέξης “καλαμαράς” και παρόλο που την χρησιμοποιούμε τόσο λανθασμένα, η ιστορία που κρύβει πίσω της είναι αξιοθαύμαστη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρησιμοποιήσεις ή θα ακούσεις αυτή τη λέξη, μη βιαστείς να γελάσεις ή να θυμώσεις.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου και σε αυτόν που τη λέει την πραγματική της έννοια!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending