fbpx

Όσα είδαμε και μάθαμε στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο Συγκρότημα Δίας!

Το StudentLlife επισκέφθηκε στις 13 Σεμπτεμβρίου το Συγκρότημα Δίας για να δούμε από κοντά τις διαδικασίες δημοσιογραφίαςαρχισυνταξίας και αρθρογραφίας.

Στο συγκρότημα στεγάζεται το τηλεοπτικό κανάλι Sigma, το Ράδιο Πρώτο και η εφημερίδα Σημερινή.

dsc_9730

Είχαμε έτσι την ευκαιρία να μάθουμε ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα και να τα μοιραστούμε μαζί σας!

 

1
Αρχικά πήγαμε στην αίθουσα σύνταξης του Sigma

dsc_9709

Γνωρίσαμε από κοντά τη διευθύντρια σύνταξης του Sigmalive, κα. Πετρούλα Αργυρού η οποία μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και ενθουσιασμό. Γενικά το κλίμα που επικρατεί στο Συγκρότημα Δίας όπου στεγάζεται το Sigma, είναι άκρως φιλόξενο και ενθαρρυντικό για κάθε νέο που επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά τις διαδικασίες που γίνονται, μέχρι να έχουμε εμείς στις οθόνες μας το τελικό αποτέλεσμα.

2
Ο κ. Χρήστος Χαραλάμπους, μας εξήγησε αναλυτικά τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ετοιμαστεί ένα δελτίο ειδήσεων

Ο συνολικός χρόνος των δελτίων είναι συνήθως 56 λεπτά. Για να επιτευχθεί ένα δελτίο ειδήσεων σε τόσο περιορισμένο χρόνο, γίνεται καταμερισμός. Για τις πιο σημαντικές ειδήσεις αφιερώνεται περισσότερος χρόνος. Αν όμως μια συγκεκριμένη ημέρα, οι ειδήσεις που συγκεντρώθηκαν δεν “γεμίζουν” τον απαιτούμενο χρόνο, πρέπει με κάποιο τρόπο να “δημιουργηθεί” μια είδηση, π.χ. ένα Viral Video που κυκλοφορεί, ειδήσεις του εξωτερικού…

dsc_9713

Πότε μπαίνει η “καλύτερη” είδηση; Συνήθως ακριβώς μετά τις διαφημήσεις, ώστε ο τηλεθεατή να βρίσκεται σε αγωνία και να παραμείνει συντονισμένος στο συγκεκριμένο κανάλι. Οι καλύτερες ειδήσεις προβάλλονται επίσης και στο Trailer- διαφήμηση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, πριν την έναρξη του, ώστε να προσελκύσουν από νωρίς τους τηλεθεατές.

3
Ο κ. Χρήστος Χαραλάμπους, μας εξήγησε και τον όρο “απλή γλώσσα στην τηλεόραση”

Μας ανέλυσε τους λόγους που η γλώσσα των ειδήσεων πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται, ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει το δελτίο ειδήσεων ο κάθε απλός άνθρωπος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό… Όταν διαβάζουμε μια γραπτή είδηση π.χ. σε μια εφημερίδα και δεν μπορούμε να την καταλάβουμε από την πρώτη φορά, μπορούμε να την ξαναδιαβάσουμε 2-3 φορές μέχρι να την καταλάβουμε! Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στην τηλεόραση όταν παρακολουθείς μια είδηση.

Οι ειδήσεις τρέχουν να προλάβουν τον χρόνο, επομένως αναμεταδίδονται μόνο μια φορά η κάθε μία.

dsc_9729
Το studio για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma

Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που οι δημοσιογράφοι προτιμούν την απλή γλώσσα στα δελτία ειδήσεων. Οι μικρές προτάσεις και η καλή εικόνα, είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο όλης αυτής της προσοχής που δίνεται για ένα καθημερινό δελτίο ειδήσεων.

Μπορεί όλα να φαίνονται πολύ απλά στις οθόνες μας, όμως πίσω από αυτές κρύβονται πολλοί ανθρώποι που τρέχουν καθημερινά για να βγάλουν εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό αποτέλεσμα!

4
Συνεχίσαμε την ξενάγηση μας στο συγκρότημα και στα γραφεία της εφημερίδας “Σημερινή”

dsc_9726
Στα γραφεία της εφημερίδας “Σημερινή”

Μάθαμε πως η ετοιμασία της κάθε εφημερίδας γίνεται καθημερινά και οι ώρες εργασίας μπορεί να φτάνουν μέχρι και… 12 ώρες τη μέρα για να βγει σωστό αποτέλεσμα (από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα)!

5
Τι γίνεται όμως με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου η εικόνα αντικαθιστάται αποκλειστικά με τον ήχο;

Σίγουρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι, που όπως μας εξήγησε η Σύλια Ιωαννίδου από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο λόγος είναι το μόνο δυνατό στοιχείο τέτοιων εκπομπών! Η ίδια θεωρεί ότι το παν είναι ο λόγος, δηλαδή το πώς ο ραδιοφωνικός εκφωνητής χρησιμοποιεί αυτό το μέσο για να κερδίσει τους ακροατές.

Πάντως η Σύλια Ιωαννίδου, πέραν από τη γλυκιά φωνή της, είναι και πολύ ζεστός άνθρωπος. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας ακούγοντας την εκπομπή της!

6
Γνωρίσαμε και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρόπουλο

Τον ευχαριστούμε που μας ξενάγησε στους χώρους όπου εργάζονται, αλλά και για το ζεστό κλίμα που δημιούργησε μεταξύ εμάς και των εργαζόμενων ανθρώπων στο χώρο!

7
Τι ήταν το σημαντικό που μας έμεινε από αυτή την επίσκεψη;

Η κάθε δουλειά χρειάζεται κάποιον να την αγαπά και να την αντιμετωπίζει με πάθος. Έτσι, θα μπορεί ο καθένας στη συνέχεια να δει τα πιο εκπληκτικά αποτελέσματα!

Ευχόμαστε σε όλους καλή συνέχεια και ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending