fbpx

Οι 5 κυπριακές συνήθειες “κυκλοφορίας” που ΔΕΝ πρέπει να ακολουθείς!

Οι Κυπραίοι έχουμε τους δικούς μας ρυθμούς και τους δικούς μας κανόνες, κυρίως όταν έχει να κάνει με το πώς κινούμαστε – τζι’ εν φαίνεται μόνο στους δρόμους.

Εννοείται πως έχει σχολιαστεί πάμπολλες φορές, που ποτέ δεν θα είναι αρκετές – εκτός αν γίνει το θαύμα τζιαι προσαρμοστούμε!  Ακόμα, όμως, υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» που δεν είναι αρκετά γνωστοί ή ξεκάθαροι.

Πάμε να τους δούμε;  Είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε, αλλιώς δεν έχετε ζήσει για αρκετό χρόνο στην Κύπρο.

 

1
Είτε ανσανσέρ, είτε σκάλες, εν το ίδιο πράμα

Scenario 1: Είσαι μέσα στο ανσανσέρ/ λιφτ/ ανελκυστήρα – όπως θέλεις πε το – και ανοίγει η πόρτα. Λογικό είναι πως, για να σταματήσει στο συγκεκριμένο όροφο, κάποιος που βρίσκεται μέσα θέλει να κατεβεί.

Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: Κάποιοι μπλοκάρουν σου την έξοδο, αφού στο μυαλό τους μόλις έρκεται το ανσανσέρ, πρέπει να μπουν μέσα! 

Scenario 2:  Που την άλλη, αν τυχόν αποφασίσεις να το παίξεις αθλητικός τύπος τζιαι να πιάσεις τες σκάλες, μεν νομίζεις πως εν να την γλυτώσεις. Ο καθένας με το πάσο του τζιαι φυσικά αν βιάζεσαι, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Aπλώνουν τζιαι πιάνουν ούλλο το μήκος των σκαλιών. Άσε που μπορεί να μεν πηαίνουν καν στην ίδια κατεύθυνση με ‘σένα.

Να θέλουμε να γυμναστούμε τζιαι να μεν μας αφήνουν!

2
Χρησιμοποιώντας διαδρόμους και τα σχετικά

Τα πιο πάνω σχετικά με τον συνωστισμό, ισχύουν επίσης με τους διαδρόμους, τζιαι γενικά όταν πρέπει να περπατήσουμε σε έναν κάπως κλειστό χώρο.

Scenario: Τελειώνεις το μάθημα σου και πρέπει να πας σύντομα στην άλλη άκρη του πανεπιστημίου. Εννοείται πως με χίλια ζόρια θα διασχίσεις τον διάδρομο, αφού τη μια έρκουνται συνέχεια κάποιοι προς το μέρος σου τζιαι την άλλη πρέπει να προσπεράσεις άτομα που απλά… στέκουνται τζιαι μιλούν έξω που την τάξη!

Μετά, αν επιβιώσεις από την είσοδο/ έξοδο, βρίσκεις το τσούρμο φοιτητών να σε μπλοκάρουν εκεί που βρίσκονται οι παρατάξεις!

Τάραξε ρε φίλε μου, πιάσε λλίο πάντα να περάσουμε τζι’ εμείς!

3
Η χρήση των round about: Από το κακό στο χειρότερο

Ως συνήθως, οι Κυπραίοι στους δρόμους είμαστε λλίο… άτσαλοι.  Μιαν εν το μαυρογέριμο το τραφικέιτορ (το πορτοκαλί λαμπούι), μιαν εν η ταχύτητα του μπροστινού, εν να λείπει το ράουντ αμπάουτ από τη λίστα;

Και τι να πρωτοσχολιάσω; Το χειρότερο μου είναι όταν είσαι ήδη μέσα στο round about, στη μέσα λωρίδα, και μπαίνει ο άλλος που την επόμενη έξοδο, ακριβώς πίσω σου.  Βεβαίως να μπει ο άνθρωπος, αλλά κράτα μια απόσταση ρε φίλε, δείξε υπομονή – εν να φκω που το round about πριν που ‘σένα!

4
Εν μας έφταναν οι δύο λωρίδες στο high way…

Είπαν να κάμουν high way με τριπλή λωρίδα στην Κύπρο, τζιαι πολλά καλά εκάμαν! Αλλά εν να μάθει ο Κυπραίος να το χρησιμοποιεί σωστά; Όι φυσικά. Τρία σενάρια υπάρχουν:

  • Scenario 1:  Οδηγούν ούλλοι στη μεσαία λωρίδα, για να νομίζουν ότι «εν κάποιοι».  Σαν να τζιαι εν ντροπή να είσαι στα αριστερά!
  • Scenario 2: Ενώ οι δύο αριστερές λωρίδες εν άδειες, οδηγούν μόνοι τους στην τρίτη λωρίδα δεξιά.
  • Scenario 3: Θέλουν να προσπεράσουν τον μπροστινό τους. Θα το κάνουν λανθασμένα, μέσω της αριστερής λωρίδας και ο λόγος; Επειδή πικκάρονται που τους προσπέρασαν προηγουμένως! 

Driving tip:  Αγαπητά μου Κυπριόπουλα, μάθετε πως η λωρίδα που θα οδηγούμε δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα που έχουμε, αλλά με την κίνηση που έχει η πιο αριστερή.

Πρώτα γεμίζει η αριστερή, μετά η μεσαία και μετά η δεξιά.  Αν θέλουμε να προσπεράσουμε κάποιον, το κάνουμε χρησιμοποιώντας την αμέσως δεξιά λωρίδα – και δεν είναι ντροπή να οδηγείς στην αριστερή. 

5
Χρησιμοποιώντας την είσοδο αντί για την έξοδο

Πάντα μιλώντας για πάρκιγκ – ξέρω ότι ακούεται λίο σοκαριστικό, αλλά είναι αληθινό. Τούτο ένεν scenario, αλλά περιστατικό! Τυχαίνει στο συγκεκριμένο πάρκιγκ να υπάρχουν δύο εισόδοι δίπλα-δίπλα και οι μπάρες να είναι πάντα ανοιχτές.

Μπαίνοντας, λοιπόν, βλέπω ένα αυτοκίνητο να βγαίνει. Σταματώ και λέω στην οδηγό πως η έξοδος είναι από την άλλη πλευρά.  Και τι μου απαντά;  «Anyway, εν έσσιει τίποτε θέσεις». Εν ξέρω τι άλλο να πω… Και να σκεφτείς πως σπουδάζει στο λεγώμενο “καλύτερο Πανεπιστήμιο” της Κύπρου!

P.S.: Αργότερα την ίδια μέρα, είδα για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη μπάρα κλειστή!  Απ’ ότι φαίνεται μας πήρε είδηση ο φύλακας! Τυχαίο;

Αφού το βλέπετε κι από μόνοι σας: Σαν Κυπραίοι δεν μας αρέσκει να μας βάλλουν κανόνες…

pmac-rulesΘέλουμε ανοιχτοσιά, να έχουμε πλάτσα τζιαι να κάμουμε ό,τι θέλουμε.  Τι μας παιδεύετε με κανόνες;

Άλλη μια απόδειξη πως οι Κυπραίοι έχουμε τη δική μας «κοινή» λογική

Αλλά ότι τζιαι να πούμε, σαν τους Κυπραίους εν έσσιει

 

Δες επίσης: Οι 5 πιο διαδεδομένες συνήθειες του Κυπραίου που αποκλείεται να μην δεις σε café!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending