fbpx

Εσύ ήξερες τι συμβολίζει η σημαία της Κύπρου;

Καθημερινά, βλέπουμε σε διάφορους οργανισμούς και δημόσια κτήρια της χώρας μας, να υψώνεται και να κυματίζει με περηφάνεια η κυπριακή σημαία.

Μία σημαία τόσο απλή σε σχεδιασμό, αλλά ταυτόχρονα τόσο σημαντική για τον κυπριακό λαό που έκανε τόσες θυσίες για να την αποκτήσει!

Έχεις, όμως, διερωτηθεί ποτέ, τι μπορεί να συμβολίζει η σημαία μας; Από ποιον δημιουργήθηκε και για ποιον λόγο; Και αν είναι όντως ελληνοκυπριακής επινόησης;

Εμείς ψάξαμε να βρούμε απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα:

Ας πάμε λίγο πίσω στην ιστορία…

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου (Φεβρουάριος 1959) και την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητη χώρα (1960), ο τότε πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, κήρυξε έναν διεθνή διαγωνισμό.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία μιας σημαίας που θα αντιπροσώπευε το νησί στη διεθνή κοινότητα (Ο.Η.Ε) που είχε τότε ενταχθεί. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 500 διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι απέστειλαν τις σημαίες που είχαν σχεδιάσει, με 2 βασικές προϋπόθεσεις:

1. Να μην απεικονίζεται σταυρός (σύμβολο του Χριστιανισμού) ή ημισέληνος (σύμβολο  του Ισλάμ) στις σημαίες.

2. Να μην περιέχονται τα χρώματα μπλε (χρωματισμός της ελληνικής σημαίας) και κόκκινο (χρωματισμός της τούρκικης) στις σημαίες.

Ο λόγος; Απλός και ξεκάθαρος: Να υπάρχει “ουδετερότητα” στη σημαία! Με άλλα λόγια η κυπριακή σημαία δεν έπρεπε να τείνει ούτε σε χαρακηριστικά της σημαίας της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας!

Τελικά, ποιος κέρδισε τον διαγωνισμό δημιουργίας της σημαίας;

Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος Ισμέτ Γκιουνέι, με το χρηματικό ποσό των 50 λιρών (= 83 ευρώ)!

Τι συμβολίζει η σημαία;

Το άσπρο χρώμα αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας και της αγνότητας, ενώ το πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα συμβολίζει τον χαλκό που αφθονούσε τα παλιά χρόνια στο νησί!

Τα δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, τα οποία είναι ενωμένα στις άκρες, συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Freepik.com

Μα σίγουρα ήταν δική του η ιδέα;

Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται τα απόρρητα βρετανικά αρχεία της Foreign Office που δημοσίευσε η εφημερίδα “Σημερινή”, αναφέρεται πως “η σημαία της Κύπρου δεν αποτελούσε έμπνευση του Τουρκοκύπριου Ισμέτ Γκιουνέι, αλλά ήταν βρετανικής επίνοησης”.

Επίσης, “ο εν λόγω Τουρκοκύπριος χρησιμοποιήθηκε για να φανεί ότι δημιουργήθηκε από τις 2 κοινότητες, ώστε να καλυφθεί η βρετανική ανάμειξη.

Εμείς, όμως, δεν είμαστε 100% σίγουροι αν ισχύει, επειδή ψάξαμε και δεν βρήκαμε το σχετικό έγγραφο.

Το σίγουρο είναι πως η κυπριακή σημαία πάντα θα αποτελεί σημείο κατατεθέν του τόπου μας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending