fbpx

Οι μεγαλύτερες τραγωδίες σε ποδοσφαιρικό γήπεδο! (videos)

Ποδόσφαιρο. Άθλημα όμορφο, άθλημα ενδιαφέρον, άθλημα συναρπαστικό, άθλημα που καθηλώνει. Μπορεί να θεωρείται ο “βασιλιάς των σπορ”, είναι όμως και πληγωμένος βασιλιάς αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες χάθηκαν ανθρώπινες ζωές μέσα στα γήπεδα.

Ξεψαχνίζοντας λοιπόν το αρχείο μας θυμηθήκαμε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ποδοσφαιρικοί αγώνες σημαδεύτηκαν από μεγάλες τραγωδίες και σας τις παρουσιάζουμε.

Δες ποιες είναι παρακάτω:

 

1
Heysel stadium

Δεν είναι η πιο πολύνεκρη τραγωδία σε γήπεδο αλλά είναι η πιο γνωστή. Ήταν 29 Μαΐου 1985 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) ανάμεσα στη Juventus και την Liverpool.

Μια ώρα, περίπου, πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα οι οπαδοί της Liverpool έσπασαν το (έτσι κι αλλιώς ανεπαρκές) δίχτυ που τους χώριζε από την ουδέτερη ζώνη και εφόρμησαν προς τους οπαδούς της Juventus και αφού προηγουμένως οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί των 2 ομάδων αντάλλαξαν φωτοβολίδες.

Οι οπαδοί της Juventus, βλέποντας τους αντίστοιχους της Liverpool να έρχονται προς το μέρος τους, έτρεξαν προς τον τοίχο, τοίχο στον οποίο βρίσκονταν ήδη οπαδοί της ιταλικής ομάδας που καταπλακώθηκαν.

Το γήπεδο ήταν ακατάλληλο, ο τοίχος δεν άντεξε και έπεσε μεγαλώνοντας το κακό. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την ζωή τους 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 600. Για την ιστορία, ο αγώνας έγινε κανονικά την ίδια μέρα με την Juventus να νικά 1-0.

2
Estadio Nacional de Lima

Η μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου αφού πριν από 52  χρόνια (24 Μαΐου 1964) πάνω από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Την συγκεκριμένη μέρα, το Περού υποδεχόταν την Αργεντινή στα πλαίσια της προτελευταίας αγωνιστικής για τα προκριματικά των Ολυμπιακών και χρειαζόταν τουλάχιστον ισοπαλία.

Η Αργεντινή προηγείτο μέχρι το 88′ με 1-0. Εκείνο το λεπτό, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον διαιτητή της αναμέτρησης να ακυρώνει το τέρμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 2 οπαδοί να μπουν στον αγωνιστικό χώρο για να χτυπήσουν τον διαιτητή με την αστυνομία να τους βγάζει με την βία. Αυτό εξόργισε το, υπερπλήρες με Περουβιανούς, γήπεδο που επιτέθηκαν στην αστυνομία πετώντας φωτοβολίδες.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, οι πύλες του γηπέδου ήταν κλειστές και έτσι πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ασφυξία. Οι μάχες με την αστυνομία συνεχίστηκαν και έξω από το γήπεδο κάνοντας τη τραγωδία ακόμα μεγαλύτερη.

3
Hillsborough stadium

Η μεγαλύτερη τραγωδία σε βρετανικό έδαφος και η αιτία να είναι τόσο ασφαλή τα γήπεδα της Αγγλίας σήμερα!

Στις 15 Απριλίου 1989 αναμετρήθηκε η Liverpool με την Nottingham Forest στο Hillsborough για τα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας. Λάθος χειρισμοί της αστυνομίας όπως και η καθυστερημένη άφιξη οπαδών της Liverpool οδήγησαν αρκετό κόσμο στο υπερπλήρες κεντρικό κομμάτι της κερκίδας Leppings Lane και ενώ τα πλαϊνά κομμάτια της εξέδρας ήταν μισοάδεια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να στριμωχτούν σε σημείο ασφυξίας με 96 από αυτούς να χάνουν την ζωή τους. Μάλιστα, το έγκλημα έγκειται στο γεγονός πως η αστυνομία παραποίησε μαρτυρίες παρόντων προκειμένου να μετακινήσει τις ευθύνες της στους νεκρούς οπαδούς.

Ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα απέδωσε δικαιοσύνη πριν μερικά χρόνια τονίζοντας παράλληλα στην έκθεση της πως 41 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί…

4
Bradford City fire

Μέρα γιορτής που μετατράπηκε σε μέρα οδύνης για το Bradford αφού φλόγες τύλιξαν την κεντρική εξέδρα του σταδίου σκοτώνοντας 56 ανθρώπους.

Ήταν η 11η Μαΐου 1985 όταν η Bradford υποδεχόταν την Lincoln City για τον τελευταίο αγώνα της περιόδου και ενώ είχαν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και συνάμα την άνοδο στη 2η κατηγορία της Αγγλίας. Κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι και σήμερα, συνθήκες (λέγεται πως ένα μισοαναμμένο τσιγάρο ήταν η αιτία) φωτιά ξέσπασε στην κεντρική, ξύλινη κερκίδα.

Φωτιά που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και βύθισε την πόλη του δυτικού Yorkshire στο πένθος. Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως η κερκίδα είχε κατασκευαστεί το 1911 χωρίς να της έχει γίνει κάποια ανακαίνιση μέχρι την μέρα της τραγωδίας και ως αποτέλεσμα αυτού ήταν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση.

5
Accra Sports Stadium disaster

Ήταν 9 Μαΐου 2001 και στο υπερπλήρες από 50 χιλιάδες οπαδούς στάδιο Accra της Γκάνα αναμετρήθηκαν οι 2 μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας, Accra Hearts of Oak και η Asante Kotoko.

Οι γηπεδούχοι της Hearts of Oak με 2 τέρματα προς το τέλος του παιχνιδιού γύρισαν τα εις βάρος του δεδομένα και ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν μια μεγάλη νίκη. Οι οπαδοί της Asante πάνω στην πίκρα τους άρχισαν να πετούν καρέκλες εντός αγωνιστικού χώρου με την αστυνομία να απαντά ρίχνοντας δακρυγόνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός, οι φίλαθλοι άρχισαν να τρέχουν προς τις εξόδους για να γλιτώσουν. Όλες οι πόρτες, όμως, ήταν κλειστές κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 127 φίλοι του ποδοσφαίρου να πεθάνουν από ασφυξία.

6
Port Said Stadium disaster

Η πιο πρόσφατη περίπτωση όπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε νεκροταφείο και πολύ διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες!

Την 1η Φεβρουαρίου 2012, 72 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σε ντέρμπι Αλ Μασρί – Αλ Αχλί. Είχαν προηγηθεί οι ταραχές στην πλατεία Ταχρίρ που οδήγησαν στην αποπομπή του Χόσνι Μπουμπάρακ από την προεδρία της χώρας με την ατμόσφαιρα στο ντέρμπι να είναι ήδη τεταμένη.

Εξάλλου, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Αλ Αχλί ήταν γνωστό πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις ταραχές. Όταν λοιπόν η Αλ Μασρί νίκησε (3-1), οι οπαδοί της εισήλθαν εντός αγωνιστικού χώρου κυνηγώντας τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς των φιλοξενουμένων κρατώντας μαχαίρια και πέτρες.

Αρκετοί φίλοι της Αλ Αχλί έτρεξαν προς τις (κλειστές) πόρτες κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταπλακωθούν μέχρι θανάτου! Αποτέλεσμα αυτής της τραγωδίας ήταν να διακοπεί το πρωτάθλημα της Αιγύπτου για 2 χρόνια ενώ μόλις πέρσι 11 άνθρωποι καταδικάστηκαν εις θάνατο και άλλοι 10 καταδικάστηκαν σε 15ετη φυλάκιση ως υπαίτιοι για τους θανάτους…

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending