fbpx

Τι κάνει ο ΑΠΟΕΛ απέναντι σε ελληνικές ομάδες;

2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League με τον ΑΠΟΕΛ να έχει ταξιδέψει στην Αθήνα όπου θα αντιμετωπίσει απόψε στις 22.05 τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Είναι η πρώτη φορά που οι γαλαζοκίτρινοι θα αναμετρηθούν με τους ερυθρόλευκους στα πλαίσια ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι 2 ομάδες, ωστόσο τα είπαν ξανά πριν 42 χρόνια, την περίοδο 1973 – 74 όταν η ομάδα της Λευκωσίας συμμετείχε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στον αγώνα που έγινε στο παλιό ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με το στενό 0-1, ενώ στο παλιό “Καραϊσκάκης” οι Πειραιώτες έδειξαν την ανωτερότητα τους επικρατώντας με 3-0.

Η πρώτη “γνωριμία”, ωστόσο, του ΑΠΟΕΛ με ελληνικές ομάδες ήταν στις 8 Μαΐου 1938, όταν κατέβηκε στην Κύπρο ο Παναθηναϊκός μετά από πρόσκληση των γαλαζοκιτρίνων. Στον αγώνα μεταξύ τους, το “τριφύλλι” επικράτησε με 4-3 ενώ και τα 3 τέρματα της ομάδας της πρωτεύουσας σημείωσε ο Λυκούργος Αρχοντίδης. Την ίδια περίοδο φιλικά με τους πράσινους έδωσαν και οι ΑΕΛ, μικτή Λάρνακας, μικτή Κύπρου.

Πρώτη, επίσημη συνάντηση του ΑΠΟΕΛ με ελληνική ομάδα, πέραν της συμμετοχής του στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής ήταν την περίοδο 1976-77 όταν βρήκε στον δρόμο του τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στον πρώτο αγώνα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1976, στο “Καυταντζόγλειο”, Ηρακλής και ΑΠΟΕΛ έμειναν στο 0-0 με τους γαλαζοκίτρινους να παίρνουν προβάδισμα πρόκρισης.

Στον επαναληπτικό της 29ης Σεπτεμβρίου, η κυπριακή ομάδα επικράτησε του “ημίθεου” με 20 χάρη σε ισάριθμα τέρματα του Μάρκου Μάρκου, παίρνοντας έτσι μεγάλη πρόκριση.

Θα περνούσαν 16 χρόνια (1992-93) μέχρι να συναντήσει ξανά ο ΑΠΟΕΛ ελληνική ομάδα και αυτή την φορά, αντίπαλος ήταν η ΑΕΚ Αθηνών για τον Α’ προκριματικό γύρο του Champions League. Με 2 ισοπαλίες αποκλείστηκαν οι γαλαζοκίτρινοι αφού στο πρώτο παιχνίδι στο “Νίκος Γκούμας” οι 2 ομάδες έμειναν στο 1-1 ενώ στον επαναληπτικό του “Μακάρειου” ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ έμειναν στο 2-2 με την ομάδα της Αθήνας να παίρνει την πρόκριση χάρη στα εκτός έδρας τέρματα.

20 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, ΑΠΟΕΛ και Ηρακλής τα ξαναείπαν στα πλαίσια του κυπέλλου UEFA, αυτή τη φορά. Στο πρώτο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη, νικητές ήταν οι γαλαζοκίτρινοι (0-1) χάρη σε ένα τέρμα του Άντρου Σωτηρίου, ενώ στον επαναληπτικό στη Λευκωσία, 2 τέρματα από τους Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και Άντρο Σωτηρίου έδωσαν την νίκη με 2-1 στον ΑΠΟΕΛ (μείωσαν οι γαλανόλευκοι με τον Μπορμπόκη) και συνάμα την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Την περίοδο 2002-03, οι Λευκωσιάτες βρήκαν ξανά μπροστά τους την ΑΕΚ για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League. Στον πρώτο αγώνα στο νέο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ γνώρισε την ήττα με 2-3 (Ουζουνίδης και Μαλέκος οι σκόρερ). Στον επαναληπτικό του “Νίκος Γκούμας” οι κιτρινόμαυροι “κόλλησαν” δεύτερη συνεχόμενη νίκη με 1-0 και απέκλεισαν τους γαλαζοκίτρινους.

Τελευταία φορά που η ομάδα εκ Λευκωσίας συνάντησε ελληνική ήταν πέρσι αφού στους ομίλους του Europa League, ένας εκ των αντιπάλων ήταν ο Αστέρας Τρίπολης. Με νίκη 2-1 υπέρ του ΑΠΟΕΛ τέλειωσε το παιχνίδι στην Λευκωσία ενώ στο παιχνίδι της Τρίπολης, οι Αρκάδες επικράτησαν με 2-0.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο “Μεγάλες Στιγμές Κυπριακού Ποδοσφαίρου 1934 – 2014″ του Γιώργου Στεφανίδη.

 

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending