fbpx

Ένα απόγευμα με ένα barista: Όσα βλέπεις πίσω από το bar!

Αναρωτήθηκες ποτέ τι ακριβώς κάνει ο barista όταν δουλεύει σε καφετέρια; Πώς περνά τη μέρα του; Τι ευθύνες έχει;

Γνωρίσαμε πρόσφατα από κοντά έναν πολύ θετικό και δημιουργικό στη δουλειά του barista και τον ρωτήσαμε όσες απορίες είχαμε για το επάγγελμα του.

Ο Roman Vilanov εργάζεται στις καφετέριες Gloria Jean’s Coffees εδώ και 7 χρόνια και μας εξηγεί όλα όσα κάνουν τη ζωή του ως barista ξεχωριστή. Τον περασμένο Αύγουστο ο Roman ήρθε δεύτερος σε παγκόσμιο διαγωνισμό baristas στο Ντουμπάι!

 

Πάμε να δούμε όσα μας είπε:

 

Γεια σου Ρομάν. Αρχικά θέλεις να μας πεις πόσο καιρό κάνεις τη δουλειά του barista; Σου πήρε καιρό να μάθεις ότι χρειαζόταν;

Είμαι barista εδώ και 7 χρόνια, από το 2009. Για να μάθω τα βασικά και να μπορώ να δουλεύω μέσα στο μπαρ, χρειάστηκα περίπου δύο μήνες. Το να μάθω ό,τι χρειάζεται δυστυχώς -ή ευτυχώς- δεν θα γίνει ποτέ.

Ο κόσμος του καφέ και του barista είναι ένας κόσμος που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Όπως επίσης και η ζήτηση για έναν καλύτερο φλιτζάνι καφέ, αλλά και η τεχνολογία γύρω από έναν πολύ καλό φλιτζάνι καφέ. Ακόμα και τώρα, ύστερα από 7 χρόνια, νιώθω ότι έχω ακόμα πολλά να μάθω και πολλά να προσφέρω. Κάθε μέρα προσπαθώ να μαθαίνω κάτι καινούριο για να βελτιώσω τις δεξιότητες μου, και να αναπτύξω τις γνώσεις μου για τον καφέ.

img_9992

1
Νιώθεις ότι ανέπτυξες δεξιότητες ή ικανότητες μέσα από τη δουλειά του barista;

Ναι αλίμονο. Κάνοντας αυτή τη δουλειά πρώτο και κύριο έμαθα να φτιάχνω, να ξεχωρίζω, και να απολαμβάνω έναν καλό φλιτζάνι καφέ. Ανέπτυξα τις διαπροσωπικές μου ικανότητες στην επικοινωνία, τόσο με τους καλεσμένους του καταστήματος μου, όσο και με τους συναδέλφους μου. Έμαθα να ψυχολογώ έναν πελάτη από την ώρα που μπαίνει μέσα στο κατάστημα.

Έμαθα να ακούω καλύτερα και να ξέρω πώς να “φτιάχνω” τη μέρα κάποιου.

Ποια είναι τα 3 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις ένας καλός barista κατά τη γνώμη σου;

Για να είναι κάποιος καλός barista, όπως και σε κάθε επάγγελμα, πρώτο και κύριο πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει. Όταν κάνεις κάτι με πάθος, είσαι ειλικρινής και αισιόδοξος, μπορείς να γίνεις ο καλύτερος σε ό,τι κι αν κάνεις.

Ποιο ήταν το πιο αστείο/περίεργο περιστατικό που σου έτυχε πίσω ή μπροστά από το bar;

Καταρχάς όταν είσαι barista, είσαι συνέχεια σε επαφή με ανθρώπους και μπροστά και πίσω από το μπαρ. Τα αστεία και περίεργα περιστατικά δεν σταματούν ποτέ. Το πιο περίεργο περιστατικό που μου έρχεται στο νου αυτή τη στιγμή (χωρίς να θέλω να θίξω το συγκεκριμένο πελάτη) ήταν όταν μας ζήτησε θυμωμένος ο πελάτης, και σε έντονο ύφος, να του επιστρέψουμε το σταχτοδοχείο που του αλλάξαμε, με ένα άλλο καθαρό. Μας ανέφερε ότι θελήσαμε να του πάρουμε δείγμα DNA, χωρίς αυτός να το ξέρει.

img_9953

Πόσες παραγγελίες έκανες λάθος στην καριέρα σου; Πώς διορθώνεις τα λάθη σου;

Λάθη γίνονται συνέχεια σε όλες τις δουλειές. Προσπαθώ να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω. Από ανθρώπινα λάθη πέφτουν αεροπλάνα, γίνονται σοβαρά ατυχήματα… Ένα Café Latte που έγινε κατά λάθος Iced Latte, μπορεί να ξαναγίνει Café Latte, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος και χωρίς χρονοτριβές.

Μία ειλικρινής απολογία και ένα χαμόγελο τα λύνουν όλα!

Να τονίσω επίσης, ότι είναι πολιτική των Gloria Jean’s Coffees να αναπληρώνουν αμέσως ένα ρόφημα αν δεν αρέσει στον πελάτη, ακόμα κι αν έχει γίνει σωστά.

Πώς είναι να δουλεύει κανείς στις καφετέριες Gloria Jean’s; Σε εμπνέει η όλη φάση;

Τα Gloria Jean’s Coffees είναι ένα υπέροχο περιβάλλον εργασίας, με καταπληκτικούς ανθρώπους – από τη βάση της εταιρείας μέχρι και την κορυφή. Είναι μια εταιρεία με ξεκάθαρο στόχο και όραμα: να γίνει η πιο αγαπημένη καφετέρια καφεστίασης σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε σε αυτή την εταιρία.

Οι γνώσεις, οι δυνατότητες και οι προοπτικές είναι ατέλειωτες.

gloriajeans

Ποιο είναι το πιο δημιουργικό ποτό που σε ευχαριστεί να φτιάχνεις; Υπάρχει κάποιο που θα ήθελες να το προσθέσεις;

Πρέπει να ομολογήσω ότι τα ροφήματα που με ευχαριστούν περισσότερο να παρασκευάζω, είναι τα ζεστά ροφήματα με βάση το espresso και το φρέσκο γάλα. Για παράδειγμα, ένα Café Latte Στα ροφήματα αυτά, έχεις τη δυνατότητα να δείξεις στον πελάτη τις δεξιότητες σου, τόσο στην γεύση του ροφήματος, όσο και στην παρουσίαση του με “latte art” (σχέδια στην κορυφή του καφέ, όπως καρδιά, ή τουλίπα, ή συνδυασμό και των δύο).

Οι πελάτες μένουν κατενθουσιασμένοι με ανοιχτό το στόμα κυριολεκτικά, και αυτό σε κάνει να νιώθεις πολύ όμορφα.

Δημιούργησες νέες φιλίες μέσα από τη δουλειά σου;

Οι φιλίες που έχω δημιουργήσει και κρατήσει μέσα από τη δουλειά μου είναι απίστευτες. Μέχρι και τώρα έχω επαφή με ανθρώπους από Νέα Υόρκη, Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κουβέιτ, Αγγλία και φυσικά από Κύπρο και Ελλάδα. Τόσο άτομα με τα οποία έχουμε δουλέψει μαζί πίσω από το μπαρ, όσο και πελάτες μου τους οποίους γνώρισα κατά τη διάρκεια των 7 αυτών χρόνων!

gloriajeans2

Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου καφές από τα Gloria Jean’s; Έχεις σταθερή επιλογή για κάθε εποχή;

Ένα Espresso ή ένα Ristretto! Ο εσπρεσσο είναι η  βάση και η “καρδιά” όλων των ροφημάτων μας. Στα Gloria Jean’s Coffees  χρησιμοποιούμε για τα χαρμάνια μας καφέ Arabica που κατατάσσεται στο 1% της καλύτερης παραγωγής παγκοσμίως που πληρεί τις υψηλότερες προδιαγραφές και το χαρμάνι έχει μια γλυκόπικρη γεύση, με νότες από καραμέλα και μαύρη σοκολάτα! Το προτιμώ κάθε πρωί, χειμώνα – καλοκαίρι. 

Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο; Προλαβαίνεις ή το συνδυάζεις με τη δουλειά;

Στον ελεύθερο μου χρόνο γενικά ασχολούμαι πάλι με καφέ. Στο σπίτι εξασκώ διάφορες άλλες μεθόδους παραγωγής καφέ. Γενικά προσπαθώ να αναπτύξω και να βελτιώσω τις δεξιότητες γεύσης και όσφρησης μου. Επίσης, μου αρέσει να απολαμβάνω ένα καλό ποτήρι ιταλικό κρασί. Πιστεύω πως το κρασί και ο καφές έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους!

img_9871

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου; Θα παρότρυνες κι άλλους να το δοκιμάσουν;

Το πιο ωραίο κομμάτι της δουλειάς μου είναι οι επαφές και οι φιλίες που έχω δημιουργήσει και κρατήσει. Είναι εξωπραγματικό. Σε αυτή τη δουλειά έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους – ακόμα και τη γυναίκα της ζωής μου 🙂

Θα παρότρυνα όποιον του αρέσει να είναι σε επαφή με κόσμο, να δοκιμάσει αυτή τη δουλειά.

Οι γνώσεις και εμπειρίες που μπορείς να αποκτήσεις, δεν μπορεί να σου της προσφέρει κανένα πανεπιστήμιο.

Ευχαριστούμε τον Roman για όσα μας είπε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ότι κάνει 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending