fbpx

Σαν σήμερα: Έκλεινε τις πόρτες του το παλιό Wembley! (video)

Μια τέτοια μέρα πριν 16 χρόνια έμελλε να ήταν το τελευταίο παιχνίδι του ιστορικού σταδίου Wembley!

Στις 7 Οκτωβρίου 2000, λοιπόν, η Αγγλία αναμετρήθηκε με την Γερμανία στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2002. Νικητές αναδείχθηκαν τα “πάντσερ” με 0-1 χάρη σε ένα τέρμα του Dietmar Hamann σε ένα παιχνίδι που ήταν και το τελευταίο του Kevin Keegan στον πάγκο των “λιονταριών”.

Η είδηση, όμως, δεν ήταν αυτή. Η είδηση  ήταν ότι αυτό ήταν το τελευταίο του παλιού Wembley, “του ναού του ποδοσφαίρου”. Η κατεδάφιση του είχε αποφασιστεί προ πολλού προκειμένου να χτιστεί ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο στη θέση του.

Είχε ανοίξει τις πύλες του το 1923, με το χτίσιμο του να διαρκεί 300 μέρες και να κοστίζει 75 χιλιάδες λίρες ενώ η αρχική του χωρητικότητα ήταν 123 χιλιάδες θεατές. Χωρητικότητα η οποία στην πορεία, και για λόγους ασφαλείας, μειώθηκε στις 82 χιλιάδες.

Σε αυτό διεξήχθησαν 9 παιχνίδια του Μουντιάλ του 1966 (συμπεριλαμβανομένου και του τελικού), όλα τα παιχνίδια της εθνικής Αγγλία στο Euro 1996, όπως και όλοι οι εγχώριοι τελικοί κυπέλλου. Ακόμα, φιλοξένησε 5 τελικούς του Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών Ευρώπης (του σημερινού Champions League) τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 όπως και αγώνες rugby αλλά και το περίφημο Live Aid του 1985.

Γενικά, στο πέρασμα των χρόνων, το στάδιο Wembley και οι 2 φημισμένοι του πύργοι έγιναν συνώνυμο του αγγλικού ποδοσφαίρου με τον Pele, αναφερόμενος στο περίφημο γήπεδο να λέει:

” Το Wembley είναι ο ναός του ποδοσφαίρου. Είναι η πρωτεύουσα και η καρδιά του ποδοσφαίρου”

Το νέο Wembley άρχισε να κτίζεται το 2002, τέλειωσε την επόμενη χρονιά και άνοιξε τις πύλες του το 2007.

Για πάντα, όμως, το παλιό Wembley θα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ποδοσφαιρόφιλων. Και ας έκλεισε σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου, το 2000!

wembley-last

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending