fbpx

Jean-Marc Bosman: Ο τύπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο!

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ποδόσφαιρο αλλάζει. Οι ομάδες, οι κανονισμοί, οι κληρώσεις για οποιανδήποτε διοργάνωση και γενικά τα πάντα. Υπάρχει όμως ένας νόμος ο οποίος άλλαξε ριζικά για πάντα το ποδόσφαιρο. Όσοι από εσάς είστε φανατικοί με το βιντεοπαιχνίδι Football Manager θα έχετε συναντήσει την φράση «The player decided to leave the club under the Bosman ruling» (μεταξύ μας δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα). Ποιος ήτανε όμως ο Μποσμάν και πως άλλαξε το ποδόσφαιρο?

Ο Ζαν – Μαρκ Μποσμάν κατάγεται από το Βέλγιο. Αγωνιζότανε με τα χρώματα της Βελγικής ομάδας Λίερς. Το συμβόλαιο του είχε λήξει το 1990. Επιθυμία του ήτανε να μεταγραφεί στην γαλλική ομάδα Δουκέρκη. Η γαλλική ομάδα όμως δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της Λίερς με αποτέλεσμα η μεταγραφή να ναυαγήσει. Ο Μποσμάν αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του άρθρου 17 των κανονισμών της FIFA που διέπει τις μεταγραφές. Ύστερα από 5 χρόνια και μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες κατάφερε να δικαιωθεί.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το υπάρχον σύστημα μεταγραφών παρεμποδίζει την ελευθερία μετακίνησης των εργαζομένων. Με την απόφαση Μποσμάν λοιπόν ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να ψάξει για νέο συμβόλαιο σε καινούργια ομάδα όταν το συμβόλαιο του λήξει. Επίσης μπορεί να έρθει σε προφορική συμφωνία με όποιον σύλλογο επιθυμεί μέχρι και ένα εξάμηνο πριν το πέρας του συμβολαίου του. Να σημειώσουμε ότι πριν από αυτή την απόφαση οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούσαν να αρνηθούν και να εμποδίσουν έναν αθλητή να υπογράψει σε άλλη ομάδα έστω και αν λήξει το συμβόλαιό του.

Σε μια συνέντευξη του στο παρελθόν ο Μποσμάν είπε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι επωφελήθηκαν από αυτή την απόφαση και κέρδισαν υπέρογκα ποσά. Όσο για τον ίδιο δεν κέρδισε κάποια χρήματα και έφτασε σε σημείο να ζει από τα λεφτά της πρόνοιας αλλά αισθάνεται περήφανος για ότι κατάφερε!

Περήφανος όμως δεν μπορεί να νιώθει για την σημερινή του εμφάνιση αφού η κατάθλιψη, το ποτό και η μεγαλομανία του, έχουν καταστρέψει ένα τύπο ο οποίος σαν σύγχρονος Προμηθέας δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την καταστροφή.

Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Βασίλη Γουδή και στάληκε στο StudentLife Sports για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending