fbpx

Άμστερνταμ: 5+1 λόγοι που θα το λατρέψεις και ΕΣΥ!

Άμστερνταμ… the paradise city where the grass is green and the girls are pretty!

Όταν θα πήγαινα για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ για μία συναυλία, είχα στο μυαλό μου πως πάω σε μία πόλη που κυριαρχεί η αμαρτία και η ακολασία!

Ακριβώς ότι ήρθε και στο δικό σου μυαλό μόλις διάβασες τον τίτλο! Ναρκωτικά, γυναίκες, coffee shops και “red light district”...

Η πραγματικότητα του Άμστερνταμ, όμως, με εξέπληξε ευχάριστα!

amsterdam-2551_960_720

Ποτέ δεν φανταζόμουν, όμως, ότι μια πόλη με τέτοιο όνομα θα είναι στην πραγματικότητα τόσο, μα τόσο όμορφη! Και η ομορφιά της ξεκινά από το φυσικό της περιβάλλον και φτάνει μέχρι και στους ανθρώπους της.

Είναι μια πόλη ζωντανή, πράσινη, με χαρούμενο κόσμο, με απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά τοπία. Το κομμάτι της “αμαρτίας” βρίσκεται μόνο σε μια περιοχή και δεν μπορεί με τίποτα να αμαυρώσει τη συνολική της εικόνα. Αν και για ‘μένα είναι κι αυτό μέρος του φιλελεύθερου πνεύματος που την χαρακτηρίζει.

Μήπως σου πέρασε από το μυαλό να το επισκεφτείς σε κάποια φάση της ζωής soy; Έτσι, για να ζήσεις λίγο την περίφημη “αμαρτωλή ζωή” που διαδίδουν;

Εάν ναι, τότε είμαι εδώ για να ενθαρρύνω αλλά και να καθησυχάσω εσένα που ίσως τρομοκρατείσαι με την ιδέα, μιας και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Διάβασε και δες πιο κάτω τους κύριους λόγους που θα το λατρέψεις κι ΕΣΥ!

 

1
Ο καθαρός αέρας

Τόσο καθαρός που σε κάνει να “πεθυμήσεις” το καυσαέριο (λέμε τώρα). Βγαίνεις έξω, αναπνέεις και γεμίζει ο εγκέφαλός σου οξυγόνο – ακριβώς η ίδια αίσθηση που παίρνεις όταν είσαι π.χ. στο Τρόοδος.

2
Παίρνω ένα ποδήλατο… και δύο… και τρία… και… 900.000!

Όχι, ο τελευταίος δεν είναι ένας τυχαίος υπερβολικός αριθμός για να δείξω τον μεγάλο αριθμό ποδηλάτων που υπάρχουν στο Άμστερνταμ. Τόσα είναι κατά προσέγγιση τα ποδήλατα στο Άμστερνταμ. Δηλαδή, περισσότερα κι από όλους τους κατοίκους της πόλης!

4652649751_c8ba60a9dd_b

Πώς να μην είναι μετά καθαρός ο αέρας; Όταν σχεδόν όλες οι μετακινήσεις των κατοίκων γίνονται με ποδήλατο, τράμ ή με τα πόδια και τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα.

Έχω δει νύφη και γαμπρό πάνω σε ποδήλατο, έχω δει επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων και αστυνομικούς να πηγαίνουν στην δουλειά τους με το ποδήλατό του, οι γυναίκες τα βράδια με τα ψηλά τους τακούνια και αυτές πάνω στο ποδηλατάκι τους.

Γενικότερα, οι πάντες και για παντού χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους!

Πρόταση: Αν ποτέ βρεθείς σ’ αυτή την πόλη, μην παραλείψεις με τίποτα να ενοικιάσεις ποδήλατο και να ζήσεις την εμπειρία του να οδηγάς στους απίστευτα οργανωμένους ποδηλατόδρομους του Άμστερνταμ, οι οποίοι μπορούν να σε οδηγήσουν κυριολεκτικά παντού!

screen-shot-2015-08-20-at-18

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως από τους ριψοκίνδυνους Ολλανδούς ποδηλάτες, οι οποίοι και αψηφούν κάθε κίνδυνο αλλά και δεν τους νοιάζει και καθόλου αν κάποιος πεζός βρεθεί κατά λάθος στον δρόμο τους, πιο yolo πεθαίνεις.

3
 Τα κανάλια

Πολλοί χαρακτηρίζουν το Άμστερνταμ ως τη “Βενετία του Βορρά” και όχι άδικα. Τα κανάλια της πόλης είναι το σήμα κατατεθέν, είναι αυτά που την κάνουν μια άκρως ρομαντική πόλη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Βενετία.

canal-257471_960_720

Πρόταση: Αξίζει να κάνεις μια οργανωμένη μίνι-κρουαζιέρα στα κανάλια με group ή και private. Επίσης αν είστε μεγάλη παρέα μπορείτε να ενοικιάσετε μια βάρκα όλοι μαζί, την οποία μπορείτε να οδηγήσετε και μόνοι σας.

4
Αρχιτεκτονική που… κόβει την ανάσα!

Όχι αυτά τα cute σπιτάκια που βλέπετε δεν βρίσκονται μόνο σε μια περιοχή. Έτσι είναι κτισμένο το 90% των κτιρίων της πόλης. Δεν είναι λες και είναι βγαλμένα από παραμύθι;

photomania-b26adaa53a2c2d21e88aff4358697c82

amsterdam-988041_960_720-1

Στο χωριό Zaandam:

img_20141123_103205

5
Μουσεία

Οι λάτρεις του είδους θα ενθουσιαστούν. Υπάρχουν μουσεία για όλα τα γούστα, ξεκινώντας από το μουσείο του Van Gogh*, το σπίτι της Άννας Φρανκ, το μουσείο της τσάντας (!) και τέλος το περίφημο μουσείο του σεξ.

*Fun fact: η σωστή ολλανδική προφορά είναι Φαν Χοχ και όχι Βαν Γκογκ! (το αναφέρω γιατί μου φάνηκε πολύ αστείο την πρώτη φορά).

6
Χαλάρωση στο… πράσινο

photomania-8ae058b4b2c5d4c87d45a6d6b9bbf66a

17526040715_5b574311e6_b

Τι πιο ωραίο από ένα απογευματινό πικ-νικ πάνω στο γρασίδι και δίπλα στο ποτάμι;

Πραγματικά είναι ακόμα κάτι που αξίζει τον κόπο να κάνεις στο Άμστερνταμ. Πάρε ένα σεντόνι, σνακς και πολλές μπύρες (και ό,τι άλλο… θες) και πήγαινε στο γνωστό Vondelpark ή σε οποιοδήποτε άλλο πάρκο εσύ θες και απλώσου!

7
Bonus: Λατρεμένο το Απαγορευμένο

Ντάξει, δεν θα μπορούσα να μην το αναφέρω. Οι άνθρωποι εκεί είναι λιγάκι πιο ξεκολλημένοι και πιο απελευθερωμένοι από τα δικά μας μέρη. Εφ’ όσον το δικό μας “απαγορευμένο” εκεί δεν είναι καθόλου απαγορευμένο, just go for it! Εμπειρίες ζωής είναι κι αυτά! 🙂

Αν πείστηκες και θες να πας… τώρα, τότε καλά θα κάνεις να αρχίσεις να προγραμματίζεσαι

stock-photo-canal-houses-of-amsterdam-at-dusk-with-vibrant-reflections-netherlands-196031342Η αλήθεια είναι πως εκτός από τους πιο ωραίους, είναι και από τους πιο ακριβούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Κλείσε εισιτήρια όσο πιο νωρίς γίνεται. Για διαμονή θα σε συμβούλευα να ψάξεις για κάποιο ενοικιαζόμενο apartment. Είναι πιο οικονομική λύση, είσαι πιο άνετος και μπορείς να φτιάξεις κι ένα φαγάκι σπίτι σου. Γιατί δεν στο ‘πα, και η ζωή είναι πανάκριβη εκεί!

Και ίσως όταν πας για διακοπές να θες και εσύ να ζήσεις εκεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ… Και να τρέξεις να βρεις μεταπτυχιακό πρόγραμμα για να κάνεις, σαν εμένα. Ή κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, κάποιο internship ή ακόμα και δουλειά!

Το μόνο αρνητικό της ζωής εκεί, το οποίο και με αποτρέπει από το να πάω να ζήσω μόνιμα, είναι ο καιρός ο οποίος είναι λίγο… άστατος. Καλύτερα βέβαια από άλλες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Αλλά κατά τ’ άλλα η ζώη εκεί είναι απλά τέλεια.

Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending