fbpx

5 μοναδικά χαρακτηριστικά που ΜΟΝΟ στους κυπριακούς γάμους παίζει να δεις!

Όπως ξέρουμε ούλλοι μας, ο γάμος είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή. Εάν όχι για όλους, τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Πριν κάτι χρόνια δηλαδή,  ήταν υποχρεωτικό για ένα αντρόγυνο. Αφήστε τωρά που την φκάλουμε τζιαι με τη συμβίωση.

Τον γάμο όμως στην Κύπρο, εν θα τον έβρεις πούποτε αλλού. Έσσιει κάτι το πολλά ξεχωριστό.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα χαρακτηριστικά του κυπριακού γάμου που μόνο σε αυτό το νησί θα συναντήσεις!

 

1
Το κάλεσμα

Αποφασίζεις την ημερομηνία του γάμου σου, την εκκλησία, δεξίωση κλπ. Προγραμματίζεις τα ούλλα τζιαι έρκεται η ώρα να καλέσεις κόσμο.

Εσύ φυσικά θέλεις να καλέσεις τους στενούς συγγενείς σου, τα πεθερικά, τους φίλους/φίλες σου – άτε τζιαι κανένα συμφοιτητή/τρια που είχατε καλές σχέσεις στο πανεπιστήμιο. Αλλά όι… Οι γονείοι σου θα κάτσουν να σκεφτούν τον γιο του γνωστού, του γνωστού τους ή θα θυμηθούν εκείνο τον χωρκανό τους από τα παλιά που εκάμναν παρέα πριν 10 χρόνια και θα τον καλέσουν. Αφού εκάλεσε τους τζιαι τζείνος στο γάμο του δικού τους παιθκιού.

Έ η πρώτη σκέψη που κάμνεις αν θα καλέσεις κάποιον είναι σε ποιον έδωκες το 50ευρω για να έρτει να σου το δώκει πίσω στο δικό σας γάμο. Τζιαι αναλόγως οι γονειοί γεμώνουν 10 κόλλες Α4 μπρος-πίσω ο ΚΑΘΕΝΑΣ τους με τα άτομα που την πλευρά τους. Δείχνουν τις κόλλες τους λοιπόν στο παιδί τους και αυτός/ή παθαίνει ένα μικρό σοκ.

Μετά από απανωτούς καβγάδες και σκέψεις καταλήγει το καημένο το ζευγάρι να υποστεί τούτον ούλλο τον κόσμο τζιαι να πει: “Ατε με εκείνα που θα μου δώσουν θα κάμουμε και καμιά προίκα.” Η οποία προίκα στο τέλος πάει στις μερίδες του φαγιού του κέντρατζιη που θα γίνει η δεξίωση. Τελικά αφήνεις τους γονείς σου να αναλάβουν την οργάνωση μιας “περιοδείας καλέσματος σε όλες τις επαρχίες, χωριά, βουνά και θάλασσες της Κύπρου…

2
Στην εκκλησία

Έρκεται λοιπόν η πολυπόθητη μέρα του γάμου  και εννοείται ότι στην εκκλησία τελικά θα έρθουν μόνο οι στενοί συγγενείς. Τους άλλους ούλλους μεν φοάσαι, θα τους συναντήσεις στη δεξίωση που εν να έρτουν  για το… φαΐ!

Εν πελλοί να έρτουν πρώτα στο μυστήριο; Εν τζιαι έχετε και πολλά καλές σχέσεις λαλούν σου για να έρτουν τζιαι τζιαμέ.

3
Χαιρετίσματα

Ο γαμπρός και η νύφη, εν τους κανεί η κούραση ούλλης της μέρας, τωρά εν να πρέπει να κάμνουν χειραψίες με πολλύν άγνωστο κόσμο τζιαι τα μωρά τους μετά που λλία χρόνια να διερωτούνται ποιοι εν τούτοι.

Παρολ’ αυτά, πιάνουν το φακελούι με χαρά και σύρνουν το πίσω στην κάσσια.

4
Δεξίωση

Το πιο ωραίο κομμάτι του αυθεντικού κυπριακού γάμου! Μια μεγάλη αίθουσα η οποία θα χωρεί πολύν κόσμο και φυσικά πολύν φαΐ. Μετά τα χαιρετίσματα, θα απλώνεται μπροστά σου μια μεγάλη σειρά από μπουφέ με λαχταριστό κυπριακό φαΐ.

Πουρκούρι, μακαρόνια του φούρνου, κουπέπια, πατατούες του φούρνου… και στο τέλος σούβλα ή οφτόν κλέφτικο. Φυσικά και θα τρουλλώσεις το πιάτο σου – πώς αλλιώς να φκάλεις τα λεφτά που έβαλες μες στο φακελάκι; Και εννοείται ότι θα βάλεις και δεύτερο και τρίτο πιάτο (αν το σηκώνεις).

Στο τέλος βέβαια, τα ποφάγια θα τα φυλάξεις σε μια σακούλα για να τα πάρεις στο σκυλάκι σου που περιμένει έσσω!

5
Το τζιεραστικόν

Το τζιεραστικό  που πιάνουν ούλλοι με αγωνία ότι εν κάτι ωραίο, αλλά στο τέλος εν το τρώει κανένας. Ο λόγος; Επειδή πάντα εν τζείνος ο κουραμπιές που εν ο πιο φτηνός του ζαχαροπλαστείου, γεμάτος με ζάχαρη άχνη που γεμώνουν τα σσιέρκα σου, το πηγούνι σου, το μέτωπο σου, τα δάχτυλα σου, τα ρούχα σου τζιαι τα παπούτσια σου.

Άτε ρε παιθκιά ας πούμεν! Πάντα άμαν πάω στο γάμο καρτερώ ότι εν να έχω ένα ωραίο επιδόρπιο μετά που το τρουλλάτο μου πιάτο και να αντικρύζω τούτο το θέαμα. Βάλτε μας κανένα καρυδάτο, κανένα μπράουνις να γλυκανθούμε τζιαι τα άλλα ούλλα εν πελλάρες.

Έζησες κι εσύ κάποια εμπειρία από αυτές σε κυπριακό γάμο ή άλλες παρόμοιες; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending