fbpx

5+1 κυπριακές εκφράσεις που λαλούμε του άλλου για να κάτσει “έναν τόπο”!

Πόσες φορές χρησιμοποίησες εκφράσεις για να πεις του άλλου απλά να σταματήσει να κινείται; Να κάτσει ένα τόπον σιόρ!

Αγαπάμε την κυπριακή διάλεκτος, διότι δίνει πάντα “μεγάλες διαστάσεις” στους τρόπους που μπορείς να θέσεις μια κουβέντα, αφού για κάθε περίσταση, δημιουργούμε ίδιες φράσεις που της αναλογούν.

Σε αυτή τη περίπτωση, δες τις 5 εκφράσεις που ο Κυπραίος χρησιμοποιεί, για να παροτρύνει κάποιον να καθίσει ήσυχος:

1
“Έσσιεις τριόλια;”

Τα τριόλια (τριβόλια), είναι ένα φυτό-βότανο, το οποίο κάνει κάτι μικρά ξύλινα αγκαθάκια, που αν επερπάτησες ποτέ μέσα σε κάκκαφα, πιθανότατα να είχαν κολλήσει πάνω στα ρούχα σου. Τουλάχιστον γι’ αυτούς που γυρνάνε στα χωράφια, τα τριόλια είναι συχνό φαινόμενο!

Έτσι ρωτάμε κάποιον αν έχει τριόλια, θέλοντας ουσιαστικά να του πούμε ότι είναι τόσο ανήσυχος που δεν μπορεί να κάτσει ένα τόπο!

2
“Εβάλαν σου νέφτι;” 

Όλοι ξέρουμε ότι αν έρθει το νέφτι σε επαφή με το δέρμα μας, προκαλεί εγκαύματα και ερεθισμούς. Έτσι, αυτή η φράση αποδίδει σε κάποιον την έννοια του ανθρώπου που δεν ησυχάζει, τρέχει πάνω-κάτω, λες και τρέχει για να απαλύνει τον πόνο που προκαλεί το νέφτι…

3
“Έν έχει κάτσιμο ο κώλος σου…”

Σαφώς αυτή η φράση μπορεί από μόνη της και μόνο να πάρει πολλές διαστάσεις, όμως εμείς θα επικεντρωθούμε στην κυριολεκτική έννοια και όχι τη μεταφορική.

Έτσι θα έλεγες σε κάποιον ο οποίος στέκεται συνέχεια, αρνείται να καθίσει, ή κάθεται και σηκώνεται συνέχεια, αφού δεν μπορεί να νιώθει άνετα σε καθιστή θέση.

4
“Φακκούν τα πόδια μου στον κώλο μου…”

Έχεις τρέξει ποτέ τόσο γρήγορα που τα πόδια σου να χτυπούν… πίσω; Αυτή η φράση θέλει να δείξει ότι κάποιος τρέχει πολύ για να προλάβει κάτι, είτε λόγω πίεσης χρόνου είτε μεγάλου φόρτου εργασίας. Τρέχει και δεν φτάνει με άλλα λόγια…

5
“Μεν λαγκοδέρνεσαι”

Αυτή η φράση στα ελληνικά μπορεί να σημαίνει και “Πασχίζω“, μόνο που στην κυπριακή διάλεκτο γίνεται λίγο πιο… “δραματική” αφού η λέξη περιέχει μέσα το “δέρνουμαι“.

Λαγκοδέρνουμαι, δηλαδή παλεύω με τον εαυτό μου ή μόνος μου για να πετύχω κάτι. Επίσης, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει και ένα άτομο το οποίο χτυπιέται πάνω του για να πετύχει το δικό του (όπως γίνεται συνήθως με τα μικρά παιδιά).

6
“Δώκε παμόν!”

Σύντομη, κοφτή, αγαπημένη φράση που σημαίνει “σταμάτα να κάνεις κάτι που έκανες σε υπερβολικό βαθμό ή σε μεγάλη διάρκεια”. Λαλείς απλά 2 λέξεις τζιαι έδωσες όλο το νόημα! Γι’ αυτό αγαπούμε κυπριακά!

Εσύ ποια φράση χρησιμοποιείς περισσότερο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending