fbpx

10+1 τροφές που μπορείς να φας και μετά την ημερομηνία λήξης τους!

Πολλές φορές βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να πετάμε διάφορα ληγμένα προϊόντα, από φόβο μήπως πάθουμε κάτι αν τα καταναλώσουμε.

Υπάρχουν, όμως, αποδεδειγμένα κάποιες τροφές που μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Πάμε να τις δούμε:

1
Σοκολάτα

Για πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω τόσο τυχερή! Ποιος θα έλεγε όχι σε μια “ληγμένη” σοκολάτα; Αν αυτή βέβαια δεν είχε χάσει ούτε ίχνος γεύσης από μια κανονική…

Λοιπόν, μπορείς να τρως άφοβα τις σοκολάτες – ακόμη κι αυτές που έκρυψες στο πίσω μέρος του ντουλαπιού από τα περασμένα Χριστούγεννα! 😉

2
Αυγά

Τα αυγά δεν μπορούν να έχουν ακριβή ημερομηνία λήξης, οπότε μην κρίνεις την καταναλωσιμότητά τους από την ημερομηνία στο πακέτο που τα αφόρασες. Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να δούμε κατά πόσο ένα αυγό είναι φρέσκο ή παλιό.

Βυθίζοντάς το σε ένα μπολ με νερό μπορείς να το διαπιστώσεις μόνος σου. Το παλιό αυγό θα επιπλέει στην επιφάνεια, ενώ το φρέσκο αυγό θα ακουμπάει τελείως στον πάτο!

3
Πατατάκια / Chips

tekcapital.com

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε αλάτι, τα πατατάκια διατηρούνται ακόμη και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους – αν φροντίσουμε βέβαια να τα κλείσουμε καλά πριν τα φυλάξουμε πίσω στο ντουλάπι.

Αν τα σφραγίσουμε καλά μπορούμε να τα καταναλώσουμε αρκετές μέρες μετά. Εάν όχι, την επόμενη φορά που θα δοκιμάσουμε τα πατατάκια θα έχουν μια μαλακή υφή και λιγότερη γεύση, λόγω του αέρα που μπήκε μέσα. Οπότε για τα πατατάκια, εμείς κρίνουμε την ημερομηνία λήξης τους!

4
Μπισκότα

Freepik.com

Τα μπισκότα δεν έχουν ακριβή ημερομηνία λήξης, αλλά η κατανάλωση τους υπόκειται σε άλλες συνθήκες, όπως το κατά πόσο έχουν μείνει εκτεθειμένα έξω από το κουτί τους και αν έχουν αναμειχθεί με άλλα μπισκότα.

Ο μόνος τρόπος να ορίσουμε την ημερομηνία λήξης ενός μπισκότου, είναι να το δοκιμάσουμε! Αν αυτό έχει χάσει τη γεύση του ή μοιάζει με μπαγιάτικο, τότε είναι καιρός να το πετάξουμε!

5
Κονσερβοποιημένες τροφές

Freepik.com

Η ημερομηνία λήξης των κονσερβοποιημένων τροφών που θα βρεις στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να φτάνει μέχρι και 3 χρόνια. Αυτές οι τροφές έχουν πολύ ισχυρή δυνατότητα να διατηρούνται λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.

Οπότε η κατανάλωση τους μπορεί να γίνει και λίγο καιρό μετά τη λήξη τους, αν το προϊόν ήταν σε ξηρό/δροσερό και σκοτεινό μέρος.

6
Ψωμί

Freepik.com

Η ημερομηνία λήξης του ψωμιού είναι ενδεικτική. Ακόμα κι αν το ψωμί έχει σκληρύνει, μπορούμε να το καταναλώσουμε.

Επίσης, το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μερικές συνταγές ή για να φτιάξεις κρουτόνια για τη σαλάτα σου. Μπορείς να δώσεις επιπλέον φρεσκάδα στο ψωμί, ραντίζοντας το με λίγο νερό και ζεσταίνοντάς το στον φούρνο.

7
Φρούτα και λαχανικά

Freepik.com

Ακόμα και αν έχουν αρχίσει να δείχνουν ζαρωμένα ή με μαύρες κηλίδες πάνω τους, μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά αυτά τα σημάδια και να χρησιμοποιήσουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά σε μαγειρευτά φαγητά, όπως οι σούπες ή κοτόπουλο στον φούρνο.

Έτσι, θα δώσεις μια έξτρα ευκαιρία στα φρούτα και τα λαχανικά να σου εμπλουτίσουν το φαγητό με τις ιδιότητές τους.

8
Ζυμαρικά

Αν είσαι βέβαιος/η ότι έχεις σφραγίσει τα ζυμαρικά σου αεροστεγώς, τότε μπορείς να αγνοήσεις εντελώς τη συσκευασία που αναγράφει την ημερομηνία λήξης τους ή καλύτερα να την πετάξεις τελείως.

Εάν τα ζυμαρικά δεν έρθουν σε επαφή με υγρασία και αέρα, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα και θα είναι πάντα εντάξει να τα καταναλώσεις!

9
Σκληρό τυρί

Freepik.com

Κι όμως… Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, το σκληρό τυρί έχει περισσότερη διάρκεια ζωής από οποιοδήποτε άλλο!

Εάν θέλεις να έχεις τυρί στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προτίμησε να αγοράσεις ένα σκληρό τυρί, παρά ένα μαλακό (όπως είναι π.χ. το Φιλαδέλφια). Τα υγρά τυριά δεν έχουν σχεδόν καθόλου αντοχή μετά το άνοιγμά τους.

10
Μέλι και μαρμελάδες

Freepik.com

Όπως τα τρόφιμα που διατηρούνται αρκετό καιρό λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, έτσι και το μέλι και οι μαρμελάδες. Διατηρούνται λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Σε περίπτωση που ανοιχτούν και διατηρούνται στο σωστό μέρος, μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 6 μήνες αργότερα.

11
Αλκοόλ

Freepik.com

Οκ δεν είναι τροφή, αλλά το βρήκαμε και είπαμε να το μοιραστούμε! 😉 Δεν το περιμέναμε! Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια εάν βρίσκονται σε σκοτεινό μέρος. Το κρασί για παράδειγμα, γίνεται καλύτερο με τα χρόνια… εάν βέβαια δεν έχει ανοιχτεί!

Πάντως μερικά σκληρά αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι μπορούν να καταναλώνονται άφοβα ακόμα και μετά το άνοιγμά τους! Προσοχή, όμως, πάντα να καταναλώνεις το αλκοόλ εντός των ορίων αντοχής σου… Cheers! 🙂

Εσύ ποιο από τα πιο πάνω θα συνεχίσεις να καταναλώνεις άφοβα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending