fbpx

Υποχρεωτική αξιολόγηση μαθημάτων: Σωστή ή λάθος αυτή η απόφαση;

Αν σπουδάζεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τότε μπορείς να καταλάβεις απόλυτα για το θέμα που πρόκειται να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου (16/12/2015, αρ. 27/2015), από το Εαρινό Εξάμηνο 2015-16 η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων αξιολόγησης για όλα τα μαθήματα που παρακολουθούν οι φοιτητές, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

 

1
Όπως αναφέρεται, αυτή η νέα αλλαγή έχει γίνει για καλό σκοπό.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων από όλους τους φοιτητές θα χρησιμοποιούνται από το Πανεπιστήμιο, με σκοπό τη βελτίωση της διδασκαλίας και των Προγραμμάτων Σπουδών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι,  οι αξιολογήσεις  από τους φοιτητές θα λαμβάνονται ανώνυμα από τους διδάσκοντες καθώς επίσης, δεν θα είναι προσβάσιμες στους διδάσκοντες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των βαθμολογιών.

Όμως, σε περίπτωση  που κάποιος φοιτητής δεν θα έχει συμπληρώσει τα Ερωτηματολόγια στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, δεν θα του επιτρέπεται η πρόσβαση στις βαθμολογίες του.

ucy university of cyprusΩς φοιτητής, θεωρώ εν μέρει λογική και δικαιολογημένη την εν λόγω απόφαση του Πανεπιστημίου, αφού ο διεθνής ανταγωνισμός αναγκάζει το Πανεπιστήμιο μας να αξιολογεί διαρκώς τόσο την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει στους εκπαιδευόμενους του, όσο και άλλες σημαντικές παραμέτρους, προκειμένου να διατηρήσει ή να αποκτήσει μια καλύτερη θέση στην λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

2
Παράλληλα όμως, θεωρώ παράλογο να το χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο μας αυτό ως “μέσο εκβιασμού”. 

Δηλαδή τη μη πρόσβαση στις βαθμολογίες μας, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει: την «αντικειμενική» συλλογή δεδομένων για έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του και κατ’ επέκταση τη διεθνή αναγνώρισή του.

Θα έπρεπε να είχε κατά νου ότι, από τη στιγμή που ασκεί πίεση σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα να διεκπεραιώσει ένα έργο που μπορεί η ίδια να μην το θέλει πραγματικά,  αναμένεται να το εκτελέσει επιφανειακά.

Έτσι, το μόνο που κερδίζεται από αυτή τη διαδικασία είναι η συλλογή δεδομένων που ίσως να μην εκφράζουν την πραγματική του εικόνα και κατ’ επέκταση, να μην λαμβάνονται και οι σωστές αποφάσεις.

Μόνο όταν δοθεί το πραγματικό κίνητρο στους φοιτητές, και όχι ο φόβος στέρησης των βαθμολογίων τους, τότε οι αξιολογήσεις των μαθημάτων τους θα αντικατοπτρίζουν περισσότερο την ωμή πραγματικότητα.

 

Δες επίσης: Ευτυχισμένοι όσοι αγάπησαν και αγαπούν τη σπουδή τους…

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending