fbpx

Χαρά Χριστοδουλίδου: Γνωρίσαμε τη νεαρή συγγραφέα δύο online βιβλίων!

Ίσως έτυχε να διαβάσεις και ‘σύ μερικά αποσπάσματα από τα online βιβλία της συγκεκριμένης κοπέλας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αν όχι, ευκαιρία να ξεκινήσεις από σήμερα να τα διαβάζεις.

Η Χαρά Χριστοδουλίδου είναι 20 χρονων και μέχρι στιγμής, έχει γράψει 2 online βιβλία, “Οι Πέντε Φύλακες” που αποτελούν πενταλογία (!) και “Το Παιχνίδι των Σκιών“. Κατάγεται από την πόλη της Λάρνακας και σπουδάζει αισθητική στο C.D.A. College.

Στον ελέυθερο της χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων και ποιημάτων, αλλά και με άλλες ενδιαφέρουσες και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως ο χορός και η μουσική.

Πρόσφατα, την συνάντησα και συζητήσα μαζί της γι’ αυτό το μεγάλο (κατ’ εμένα) κατόρθωμα που έχει κάνει.

Δες πιο κάτω τα όσα συζητήσαμε:

 

Γεια σου Χαρά. Αρχικά, θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τα δύο σου βιβλία που έχεις γράψει μέχρι στιγμής; Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να τα γράψεις;

Φυσικά! Το πρώτο μου βιβλίο «Οι Πέντε Φύλακες», το οποίο είναι  πενταλογία, ξεκίνησα να το γράφω από τότε που ήμουν Λύκειο. Ήταν κάτι τυχαίο να σου πω την αλήθεια. Όταν άκουγα instrumental μουσική, μου έρχονταν στο μυαλό διάφορες εικόνες-σκηνές και τις έγραφα πάνω σε μια κόλλα χαρτί.

«Οι Πέντε Φύλακες» είναι ένα βιβλίο φαντασίας, που βασίζεται κυρίως στα 4 στοιχεία της φύσης (γη, αέρα, νερό, φωτιά) αλλά και τον ηλεκτρισμό – κάτι επιπρόσθετο δικό μου.

the_5_keepersΠιο αναλυτικά, η πλοκή του συγκεκριμένου βιβλίου περιστρέφεται γύρω από πέντε έφηβους, που συνειδητοποιούν ότι στα 16 τους χρόνια, άρχισαν να τους συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Ο Jayson, κάτοχος και των πέντε δυνάμεων, πρέπει να νικήσει τον άρχοντα Darkness και με τη βοήθεια των φίλων του να σώσουν την καρδιά της Γης, που κρύβει ακόμα ένα μεγάλο μυστικό…

Τώρα, το δεύτερο μου βιβλίο είναι το «Παιχνίδι των Σκιών». Το έχω γράψει πρόσφατα (2015), και είναι περισσότερο μυστήριο, δράμα, έχει αρκετή αγωνία, καθώς επίσης και ρομαντικό σε κάποια σημεία του.

15086256_1331035336929975_1441957677_nΑναλυτικότερα, το «Παιχνίδι των Σκιών» μας μεταφέρει σε μια μικρή ξεχασμένη πόλη, την Κρίμελ Μπρουκ, όπου οι ασταμάτητες εξαφανίσεις ανθρώπων συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς, μέχρι κάποιος να τις σταματήσει. Ταυτόχρονα, ένα τρομακτικό μυστήριο συνδέεται με το σκοτεινό παρελθόν του πρωταγωνιστή…

Γενικά, οι λόγοι που με ώθησαν να τα γράψω είναι κατά βάση δύο. Αρχικά, το γεγονός ότι διαβάζω πολλά βιβλία φαντασίας, βλέπω διάφορες ξένες σειρές, έδωσαν «τροφή» στο μυαλό μου να ξεκινήσει να φαντάζεται διάφορες σκηνές, τις οποίες ήθελα να τις αποτυπώσω πάνω στο χαρτί. Αυτές οι σκηνές, σιγά-σιγά, με οδήγησαν και στην συγγραφή των βιβλίων.

Επίσης, μέσα από τα βιβλία μου θέλω να δείξω το πόσο τέρας μπορεί να γίνει ο άνθρωπος παρασυρόμενος από την εξουσία ή τα λεφτά, σ’ ένα κόσμο που οι ηθικές αξίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Το πρώτο σου βιβλίο «Οι Πέντε Φύλακες», το οποίο ξεκίνησες να γράφεις το 2011 είναι πενταλογία. Γνώριζες εξ αρχής ότι θα συνεχιζόταν; Πώς προέκυψε;

Όχι, δεν γνώριζα εξ αρχής ότι θα συνεχιζόταν. Ειδικά, ότι θα γινόταν πενταλογία για πω την αλήθεια (γέλια). Απλώς επειδή το να γράφω είναι ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου, ανακάλυψα στην πορεία ότι αυτό το «χάρισμα» που έχω, είναι καλό και ότι πρέπει να το καλλιεργήσω περισσότερο.

Για το λόγο αυτό, όταν τελείωνα ένα σημείο του βιβλίου, έλεγα στον εαυτό μου «γιατί να μην το συνεχίσω να δούμε τι θα γίνει;». Έτσι λοιπόν, από αυτή την επιθυμία μου προέκυψε η πενταλογία του βιβλίου «Οι Πέντε Φύλακες».

Κάθε φορά που έγραφες κάποιο κεφάλαιο των βιβλίων σου λάμβανες υπόψη τις ιδέες/εισηγήσεις του κοινού σου ή ακολουθούσες ένα σταθερό πλάνο;

Αρχικά, ακολουθούσα ένα σταθερό πλάνο που είχα διαμορφώσει βάσει των αρχικών μου ιδεών. Στην πορεία όμως, θεώρησα ότι είναι πιο σωστό να λαμβάνεις υπόψη και τις ιδέες/εισηγήσεις των αναγνωστών σου (σε ορισμένα σημεία βέβαια, όχι σε όλα) για το πώς θα ήταν καλό να συνεχιστεί η όλη πλοκή των κεφαλαίων.

Με αυτό τον τρόπο, θα κέρδιζα περισσότερο και την αγάπη του κοινού.

DIGITAL CAMERA
Η Χαρά Χριστοδουλίδου
Έχω να ομολογήσω ότι οι σκηνές των βιβλίων είναι πολύ παραστατικές. Πόσο χρόνο σου παίρνει να γράψεις μια σκηνή και πώς σου «έρχονται» στο μυαλό να τις γράψεις;

Μπορεί σε μια ώρα να γράψω περίπου 30 σελίδες, αλλά να είναι 5-6 διαφορετικές σκηνές. Οπότε, εάν έχω αρκετή έμπνευση, μπορεί μέσα σε 10 λεπτά (το πολύ) να γράψω μια σκηνή.

Το πώς μου «έρχονται» στο μυαλό οι σκηνές, γίνονται πάντα με ένα «συνηθισμένο» και «απλό» τρόπο. Πρέπει να ακούσω μουσική και κυρίως instrumental.

Για ‘μένα η μουσική είναι η μούσα μου, το μέσο έμπνευσής μου για την συγγραφή των σκηνών των βιβλίων μου.

Μπορούμε να διαβάσουμε τα 6 σου βιβλία online στην ιστοσελίδα moonlightaless. Έκανες κάποια προσπάθεια να τα εκδώσεις και σε έντυπη μορφή; Γιατί;

Ναι, έκανα κάποια προσπάθεια να τα εκδώσω. Αρχικά, έψαξα στην Κύπρο να βρω εκδοτικούς οίκους που θα μπορούσαν να μου εκδώσουν όλα τα βιβλία μου, αλλά δεν υπήρχαν αρκετοί. Για παράδειγμα, ένας γνωστός εκδοτικός οίκος, έχει τον περιορισμό να σου εκδίδει μόνο ένα βιβλίο, ανεξάρτητα αν έχει επιτυχία το βιβλίο σου ή όχι.

Βέβαια, θα μπορούσα να πειραματιστώ λίγο, εκδίδοντας μόνο ένα μου βιβλίο, για να δω αν θα το πάρει ο κόσμος και το διαβάσει, αλλά δεν το ήθελα. Το “σκουλήκι” που έχω μέσα μου θέλει να τα εκδώσει όλα! Έτσι, αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από την ιστοσελίδα που τα ανεβάζω, η οποία έχει πρόσβαση σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα. Αφού μου πρότειναν κάποιους εκδοτικούς οίκους πήγα και ζήτησα περισσότερες πληροφορίες, με αφορμή το ταξίδι που θα έκανα στην Ελλάδα. Όμως, λόγω του ότι το ποσό που ζητούσαν και απαιτούσαν «έτσουζεν λλίον», δεν μπορούσα να το διαθέσω ένεκα των σπουδών μου. Έτσι, το άφησα στην άκρη προς το παρόν. Αλλά στο προσεχές μέλλον, τελειώνοντας τις σπουδές μου και μαζεύοντας χρήματα, θα τα εκδώσω!

Ο λόγος που θέλω να εκδώσω τα βιβλία μου δεν έχει να κάνει καθόλου με την απόκτηση χρημάτων και φήμης. Έχει να κάνει κυρίως με συναισθηματική ικανοποίηση, ότι θα καταφέρω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα,  καθώς επίσης, να στείλω το μήνυμα στον κόσμο ότι, το χρήμα ή η εξουσία μπορούν να σε κάνουν ένα διαφθαρμένο τέρας που σε τελική ανάλυση, καταστρέφεσαι τόσο ο ίδιος όσο και ο κόσμος στον οποίο ζεις.

quote_game_of_shadows

Τι θα έλεγες σε κάποιο νέο που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή; Ποιες θα ήταν οι συμβουλές/εισηγήσεις σου;

Καταρχάς, θα του έλεγα να συνεχίσει αυτό που κάνει. Η αγάπη που εκδηλώνει για κάτι το οποίο του αρέσει να κάνει και να το απολαμβάνει ταυτόχρονα, θα πρέπει να παραμένει ζωντανή. Επίσης, θα του έδινα συμβουλή (την οποία εφαρμόζω και ‘γώ) να διαβάζει όσο το δυνατό περισσότερα βιβλία, είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Διαβάζοντας έτσι, μια ευρύ γκάμα από λογοτεχνικά βιβλία και μη, θα του δοθεί η ευκαιρία να εμπλουτίσει περισσότερο το  λεξιλόγιο του, τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο. Αλλά το κυριότερο, θα του δοθεί η «μεγάλη ώθηση» για να φανταστεί και να κτίσει τους κόσμους τους οποίους ο ίδιος επιθυμεί.

Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια… Να πάρω πρώτα το πτυχίο μου και να βρω μια δουλειά σε αυτό που έχω σπουδάσει. Και φυσικά, πάνω απ’ όλα, να καταφέρω να εκδώσω τα βιβλία μου!

Μπορείτε να διαβάσατε τα βιβλία στο moonlightaless.blogspot.com.cy καθώς και να επικοινωνίσετε με την ίδια, στέλνοντας της προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή στο email της.
snapchat-1968326812

Χαρά σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.  Σου ευχόμαστε να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα! ?

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending