fbpx

Δες τι να κάνεις όταν δεν έχεις καθόλου όρεξη να διαβάσεις!

Σου έχει τύχει να λες πως πρέπει να διαβάσεις και να βρίσκεις 1000 άλλες ασχολίες αντί για αυτό;  Αν μου πεις όχι θα αρχίσω να ανησυχώ…

Δηλαδή ψάχνεις κι εσύ για αυτό το κάτι που να σε κάνει να διαβάσεις εδώ και τώρα;

Δες τις πιο κάτω συμβουλές και τρόπους για να στρωθείς επιτέλους στο διάβασμα (για να σώσεις οτιδήποτε κι αν σώζεται)!

1
Κινητοποίηση

Σκέψου δηλαδή τι έρχεται ΜΕΤΑ τις εξετάσεις! Τα πάντα είναι στο μυαλό. Και για να μη σε ζορίζω πολύ από το πρώτο σημείο, θέλω να αρχίσεις με θετικές σκέψεις. Πλησιάζει καλοκαίρι, εξόδοι με την παρέα σου, παραλίες, σούβλες, διακοπές με τη φαμίλια, παγωτά και όλα τα σχετικά.

Δεν θες να τα απολαύσεις χωρίς έννοιες;  Προγραμματίσου και ξεκίνα νωρίς, για να μπορείς να έχεις στη διάθεση σου αυτά τα typical διαλείμματα!

2
Προγραμματισμός

Βάλε πρόγραμμα! Ξέρω πως κάτι τέτοιο δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται, αλλά μπορείς! Συμβουλεύσου τα πιο κάτω σημεία για καλύτερη οργάνωση και πιο αποδοτικό διάβασμα:

  • Βάλε σταθερό timer 25 λεπτών διαβάσματος, με 5 λεπτά διάλειμμα να ακολουθούν αν δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις το πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, βάζε σύντομους στόχους. Φυσικά κάθε 3-4 περιόδους μπορείς να βάλεις μεγαλύτερο διάλειμμα, π.χ. για μεσημεριανό.
  • Υπολόγισε τις μέρες που έχεις. Κάνε μια δομή των ημερών σου και μη ξεχάσεις να συμπεριλάβεις διαλείμματα για φαγητό, καμιά βόλτα με την παρέα, αλλά και αρκετό ύπνο καθημερινά.
  • Δες την ύλη που χρειάζεται να καλύψεις. Συνήθως υποτιμούμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε για το διάβασμά μας, έτσι πρόσθεσε ακόμα μερικές ωρίτσες σε αυτές που σκέφτεσαι!
  • Διάβασε το πολύ μέχρι τρία διαφορετικά θέματα καθημερινά. Όσο πιο άσχετα μεταξύ τους, τόσο το καλύτερο. Έτσι το μυαλό σου δε θα τα μπερδεύει και θα μπορεί να τα εμπεδώσει καλύτερα.
  • Για τον ίδιο λόγο, μην μπλέκεις τα θέματα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της μέρας.  Τέλειωσε από το πρώτο πριν να προχωρήσεις στο δεύτερο.
  • Άφησε χρόνο για επανάληψη. Την προηγούμενη της εξέτασης σου άφησε λίγο χρόνο για ξεκούραση.  Μια γρήγορη, όμως, αναδρομή στα κυριότερα σημεία θα βοηθήσει στο να τα ανακαλέσεις την επόμενη.

3
Συμβουλές για το πώς να μαθαίνεις την ύλη σου

Κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο να μαθαίνει. Ανάλογα και με τη σπουδή σου, δοκίμασε διάφορους τρόπους.

  • Γράψε σημειώσεις, σε σημεία ή αναλυτικά. Αν σε βοηθά να οργανώνεις με λέξεις κλειδιά την ύλη, έτσι ώστε να ανατρέχεις σε αυτά για να «εξετάζεις» τον εαυτό σου, κάν’ το.
  • Πες αυτά που διαβάζεις δυνατά, ηχογράφησε τον εαυτό σου, εξήγησέ τα στα μπουλουκάκια σου ή βρες κάποιον να του τα πεις.
  • Μπορείς εναλλακτικά να τα γράψεις. Μιας και οι εξετάσεις είναι στο χέρι, θα σε βοηθήσει να ανακαλέσεις τις πληροφορίες αυτές την ώρα της εξέτασης.
  • Λύσε ασκήσεις από το βιβλίο και το διαδίκτυο ή βρες παλιά γραπτά. Ουσιαστικά, αυτό θα πρέπει να κάνεις και στην εξέταση.
  • Διάβασε με συμφοιτητές σου ή βρες προγράμματα που διαβάζεις με παρέα online, απλά για να νιώθεις πως σε «ελέγχει» κάποιος.
  • Βρες tutorials στο YouTube.  Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο, και καθόλου ίδιο εύκολο για διαφορετικές σπουδές.
  • Η συνεχής επανάληψη είναι σημαντική στη διαδικασία εκμάθησης. Θα σε βοηθήσει στο να ανακαλείς τις πληροφορίες γρηγορότερα και να είσαι σίγουρος για την ορθότητά τους.

4
Μια σημαντική λεπτομέρεια: Συγκεντρώσου

Freepik.com

Ένα κύριο σημείο κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, που ΑΝ λείπει, είναι σαν να μην διαβάζεις, είναι η συγκέντρωση!

Αν δεν έχεις στο μυαλό σου εκεί, είναι σαν να χαραμίζεις απλά τον χρόνο σου. Έτσι, πρέπει να απομακρύνεις όλους τους αντιπερισπασμούς από κοντά σου. Τι να κάνεις;

  • Βάλε το κινητό σου σε αθόρυβο.
  • Κλείσε τα social media.
  • Αν θες να έχεις μουσική, διάλεξε κάτι ήρεμο που δε θα απασχολεί το μυαλό σου και δε θα σε κάνει να θες να χορέψεις.  Ταυτόχρονα, κάποιοι διαβάζουν με metal, έτσι αυτό το σημείο θέλει προσοχή 😉
  • Αν θες συνέχεια να βλέπεις αν έχεις μήνυμα, θα πρέπει να το περιορίσεις. Χρησιμοποίησε τον 30λεπτο κύκλο μελέτης – 25 λεπτά διάβασμα, 5 λεπτά διάλειμμα. Φυσικά, μπορείς να το προσαρμώσεις, αλλά μην ξεχνάς πως το διάβασμα πρέπει να είναι το κύριο μέρος του κύκλου!

Καλή επιτυχία! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending